Buffé 1
MÖTET Slalomproffset Maria: »Det ska gå fort – äv
en i köket!« Tid är en bristvara i Maria Pietilä Holmners liv. Som alpin världsstjärna ska det gå fort – det gäller också matlagningen. Därför är det enkla bäst. Smarta tips som hottar upp käket till vardags får hon av ICA Kökets kockar. Text Camilla Thörnqvist Foto Peter Knutson E FTER EN TIDIGARE korsbandsskada och axeloperation är Maria Pietilä Holmner tillbaka i pisten på allvar. Förra världscupssäsongen avslutade hon med sitt bästa resultat hittills i karriären, och på självaste luciadagen i fjol knep hon sin första världscupsseger i slalom på fyra år, inför hemmapubliken i Åre. Att syssla med alpin skidåkning på proffsnivå är ett fysiskt och mentalt krävande heltidsjobb. När Maria som 16-åring inledde sin landslagskarriär hände det att hon fick slut på ork och energi efter tävlingssäsongen. – Jag fick inte i mig tillräckligt med energi från maten, visade det sig, berättar hon. Sedan dess har hon fått ännu mer respekt för matens betydelse för prestationsförmågan och är noga med att äta ordentligt. Hon tränar två hårda pass om dagen, ofta utomhus på hög höjd och i kyla. – Jag äter stora portioner och fuskar varken med mellanmål, återhämtningsmål i backen eller kvällsmålet – det ger dåliga resultat på sikt. FAVORITMELLISET består av gröt eller en smoothie, och mellan åken dricker Maria gärna blåbärssoppa. Annars är keso med mosad banan en klassiker sedan barnsben. – Det är rena barnmaten, men bara så gott och bra för kroppen! Dieter och trendiga kostråd håller hon allsidigt och varierat, utan krusiduller. – Visst lockar det att köpa hem fem 22 B UFFÉ 2 • 2015 sorters hälsofröer och superpulver, men samtidigt måste det gå snabbt i köket. Så för mig är det enkla ofta det bästa. Det enkla som i rejäla lass pasta på tallriken, speciellt dagar då Maria kör kondition. Desto mer protein blir det när hon styrketränar. Vilodagar äter hon lika ofta som när hon tävlar och tränar, men mindre mängder. Och helst inga sötsaker. – Jag är en riktig godisråtta, men det är bättre att äta smågodis och fikabröd när jag kör kondition, annars lagras det lätt som fett, förklarar hon. VID DET HÄR laget räknas Maria till de erfarna »damerna« i alpina skidlandslaget. Hon har över 200 resdagar på ett år, då hon bor och äter på hotell över hela världen. Inte lika glammigt som det låter; hotellmaten blir rätt enformig och smaklös i längden. Det är inte heller alltid den tillgodoser skidåkarnas behov, även om de i möjligaste mån bor på hotell som förstår vad deras idrott kräver. – Är det à la carte-servering ber vi om större portioner, och har vi tur är det buffé så vi kan ta för oss ordentligt, säger hon. Bäst är maten i italienska Sydtirol, »Frukt och grönt är väldigt viktigt; det håller mig frisk.« menar Maria. Där äter hon alltid fantaskoll på, men det är inget som direkt påverkar hennes matvanor. Hon har lärt sig vad hennes kropp mår bäst av, och det är att äta tiskt goda pastarätter, redigt tilltagna. I Österrike och USA är det mycket friterat och sött, som wienerschnitzel, pommes frites och muffins – mat som visserligen ger gott om energi, men inget man vinner slalomsvängar på. Då är det tur att Maria kan nalla av mellanmålsförrådet som finns i den medföljande skidbussen. Maria Pietilä Holmner Ålder : 28 år. Familj: Mamma, pappa, bror, syster, syskonbarn och pojkvännen Hans Olsson. Bor : I Umeå. Gör : Tävlar i slalom och storslalom för Ski Team Sweden Alpine. Meriter i urval : VM-silver 2007, VM-brons 2011 och två världscupssegrar. Tre ord som beskriver mig : Glad, envis och målinriktad. Fritidsintressen : Umgås med nära och kära, cykla i berg, inredning, design och reklam. Favoritmat : Indiskt och thai – med massa koriander! Favoritmål : Frukost en vilodag då jag kan lyxa med färsk frukt och göra äggröra. Senast lästa bok : Är mer road av inredningstidningar, som jag fyller handbagaget med när jag reser runt på träning och tävling. Kul kuriosa : Är uppväxt i segelbåt och har seglat Gotland Runt. Snabba smoothies är Marias melodi. – Enklast är att mixa banan, fiberhavregryn, linfrön, yoghurt eller kvarg och de bär jag har hemma, berättar hon. – Jag har också alltid med mig svenska fiberhavregryn, för jag är en riktig gröttjej! Att det ska vara just svenska fiberhavregryn är viktigt, menar Maria. De ger gröten ett bättre näringsinnehåll, perfekt konsistens och godast smak. Med åren har Marias intresse för mat vuxit, särskilt efter att hon och övriga kamrater i laget har coachats av kockarna i ICA Köket. – De har lärt mig att hotta upp mina vardagsrätter, som att göra korv stroganoff med kokosmjölk och lasagne med kycklingfärs. Och att tillaga lax så att det blir gott. Kör den långsamt till 45–48°C – då blir den perfekt! Att tillsätta linfrön eller chiafrön i smoothies, strö rostade nötter och fröer över en matig sallad samt smarta kockknep är andra lärdomar.