Buffé 1
LINSSOPPA MED TOMAT 27 % koldioxidsänkning per po
rtion Anna och Lovisas kommentar: »Receptet är redan väldigt klimatsmart, men genom att minska mängden linser och ersätta med svenskodlad morot minskar man koldioxidutsläppen något, eftersom linser importeras. För att förhindra transport av vatten användes tomatpuré utspädd i kranvatten i stället för krossade tomater.« 10 klimatsmarta kom igång-tips! 33 % koldioxidsänkning per portion KYCKLINGCURRY MED RIS Anna och Lovisas kommentar : »Vi minskade mängden kyckling och kompletterade med bönor för att reducera koldioxidutsläppen. Fler morötter användes, enligt det grönsaksintag som rekommenderas från Livsmedelsverket. Vi använde svenskt matvete i stället för ris, för att korta transportsträckorna. Matlagningsgrädde som blir över kan användas till nästkommande måltid alternativt frysas in till ett senare tillfälle.« Planera. Gör en matsedel för hela veckan så du bara lagar det du verkligen har tänkt. På så vis slipper du onödiga kompletteringsinköp. Minska köttintaget. Framställningen av kött har stor klimatpåverkan, och vägen från att kalven föds tills köttfärsen ska stekas är lång. Minska mängden kött i receptet och blanda med bönor för att behålla den goda köttsmaken. Variera dina val av kött och styckningsdetaljer. Minska köttportionerna och ät helt vegetariskt ibland! Balansera recepten. Använd hela förpackningar för att slippa slattar som oft a hamnar i soptunnan. Välj svenskt/lokalproducerat. Passa på att njuta av svenska råvaror när det är säsong för dem. Välj tåliga grönsaker om de har transporterats långt. 50 % koldioxidsänkning per portion KÖTTFÄRSSÅS Anna och Lovisas kommentar: »En del av köttfärsen byttes ut mot kidneybönor, som är proteinrika men mer klimatvänliga än kött. Rätten innehåller därför fortfarande tillräckligt med protein. Nötfärsen byttes mot blandfärs för att minska koldioxidutsläppen men samtidigt bibehålla nötkreaturens klimatfördelar.« Frossa i rotfrukter. Välj lokalproducerade rotfrukter som är tåliga och kan lagras jättelänge. Ät varierat. Snöa inte in på ett livsmedel, utan variera din kost; det är bra för både klimatet och hälsan. Locket på. Använd lock när du kokar. Sänk även gradantalet och använd ugnens eft ervärme. Olja hellre än smör. Olja har en bättre fettsammansättning och har lägre koldioxidutsläpp, eft ersom inga djur är inblandade i framställningen. Använd frysen. Frys in det du inte använder; det mesta går att frysa och minskar matsvinnet. Diska rätt. Fyll diskmaskinen och diska inte under rinnande vatten. B UFFÉ 2 • 2015 35 50% koldioxidsänkning