Buffé 1
Leif laddar laget som ett led i ICAs sponsring av
Svenska Skidförbundet har alpina skidlandslaget vid flera tillfällen träffat ICA Kökets kockar och lagat mat tillsammans med dem. En gång fick skidåkarna laga middag till ett gäng sponsorer. Då blev det soppa med bröd. En annan gång hade de grillafton där kockarna bland annat lärde dem att göra egen korv. För många i laget ska vardagsmaten gå snabbt att laga, samtidigt som den ska vara nyttig och ge rätt mängd energi. – Det är här vi kommer in, för att tipsa och inspirera till matlagning som lyfter rätterna smak- och näringsmässigt, berättar Leif Grönlund, kock och teamchef för ICA Köket. Leif följde också med laget på förlägret inför vinter-OS i Sotji förra året. I fem dagar ansvarade han då för samtliga måltider som serverades till laget. Under lägret hann han prata en hel del med dem om deras matvanor. – De har grym koll på vad de ska äta för att få i sig tillräckligt med energi men får som de allra flesta i sig för lite frukt och grönsaker. Genom att man äter tillräckligt med frukt och grönt blir kroppen piggare och man orkar mer. – På ICA pratar vi om att grönhydratladda, precis som elitidrottare kolhydratladdar inför en tävling. Men grönhydratladda bör vi alla göra – varje dag! Ett bra sätt att grönhydratladda är att förgröna rätterna man lagar. Smartaste tipset? – Tillaga en rejäl omgång grönsaker, så har du för flera dagar. Och om du ändå ska göra köttfärssås, slanta ner ett par morötter eller tillsätt strimlad paprika. Ofta tar kroppen upp näringen bättre från tillagade grönsaker, gärna i kombination med lite fett från exempelvis oliveller rapsolja, tipsar Leif. Leif Grönlund, kock och teamchef för ICA Köket Grönhydratladda med Maria – Nu vet jag hur jag skalar och skär en mango på bästa sätt och att man får ut mer juice ur en apelsin om man först rullar den mot en skärbräda. MARIA HAR FÅTT blodad tand och skulle gärna lära sig ännu mer om olika kryddor i maten, men hon har också blivit inspirerad att äta mer frukt och grönsaker. – Frukt och grönt är väldigt viktigt; det håller mig frisk, och så ser det ju vackert ut på tallriken. Jag försöker äta det till varje måltid, säger Maria. Hon har tidigare varit skeptisk till vegetariska alternativ till kött, som hon inte känt sig lika näringsmässigt säker på. – Väger köttbiten 200 gram vet jag hur mycket protein jag får i mig, men nu vet jag att även linser och bönor är bra grejer. Matmässigt är hemmalivet i Umeå bäst, särskilt på sommaren då hon får en paus från allt fl ängande och farande. Då storhandlar hon och planerar maten så det blir en bra variation med kött, fågel och fi sk. – Men jag drömmer om att få njuta av ett välfyllt och färgglatt kylskåp lite oftare! Hon lär få drömma ett tag till, för än fi nns inga planer på att lägga skidorna på hyllan. I alla inte så länge det är roligt. – Jag har två individuella mästerskapsmedaljer, ett VM-silver och ett VM-brons. Så ja, det är ju en valör som saknas… Och så vore det ju fi nt att åka hem från Sydkorea 2018 med ett OS-guld! Se filmen när Maria Pietilä Holmner får hjälp av ICA Kökets kock Niclas Rapp att grönhydratladda, alltså att äta mer frukt och grönt varje dag. Tillsammans lagar de en god, grön och mättande matvetesallad med rostad broccoli, rödlök och avokadoyoghurt. Och så får Maria tips av Niclas att mixa en riktigt fräsch och nyttig smoothie med chiafrön. Film och recept finns på ica.se/grönhydratladda.