Buffé 1
NYTT & HETT! Februari VÄXANDE ODLARTREND INSTATÄV
LA Vinn 500 kr i matpengar Broccoli- och blomkålssallad med blodapelsin. Vilket är ditt bästa gröna tillbehör? Tävla med Buffé på Instagram! Lycka till! Nu vill vi ha receptet på ditt fräschaste gröna tillbehör – till fågel, fisk, kött eller som en hel rätt i sig. Marinera, rosta, koka, pickla eller servera à la raw food. Skapa och laga ett fräscht recept på ett grönt tillbehör, som en sallad, röra, salsa, gratäng eller annat du föredrar. Ta en bild och ladda upp på Instagram med hashtaggen #buffebilden så är du med och tävlar. Beskriv receptet i korthet och ange mängder. Senast den 9 mars vill vi ha ditt bidrag. Observera att du måste ha ett öppet konto, annars kan vi inte se din bild. En jury utser tre vinnare som bedöms efter kreativitet, enkelhet och presentation. Vinsten består av varsitt ICA-presentkort på 500 kronor. Vinnarna kontaktas av @tidningenbuff e via Instagram den 13 mars och presenteras på ica.se/buff e under »Tävlingar från Buff é«. Där fi nns även tävlingsvillkoren. Planer på en potager? – sockerärtan är en trogen favorit, och vanlig hederlig svensk dill, berättar Tina Tronäss på Odla.se, apropå försäljning av fröer inför vårens säsong. Men Tina ser också ett ökat intresse för gamla klassiker, som bondböna, jordärtskocka, rova och kålrot. Odla.se märker av en trend, bland både yngre och äldre, när det gäller att hobbyodla. – Vi är mer miljömedvetna i dag och vill ha närodlat. Det kan inte bli mer närodlat än det du hämtar runt husknuten. Fler och fler kommer på att grönsaksland inte behöver vara tråkiga raka linjer. Att anlägga en potager kan också den som bara har en balkong eller en liten trädgård göra. En potager är en köksträdgård, ofta i det lilla formatet, där örter och blommor planteras bland grönsaker för att göra det nyttiga vackert för ögat. För odlarnovisen är lättodlade växter som plocksallad, rädisor, Odla ätliga violer i vår. ärter, gul lök och kanske någon asiatisk bladgrönsak som pak soi eller mizuna en bra start. Att odla i en pallkrage är ett enkelt sätt att komma igång. Den som vill kombinera nytta med färgprakt i en och samma växt kan satsa på ätbara blommor, som är vackra att dekorera kakor, tårtor och sallader med. Tinas favoriter är krasse, viol och ringblomma. VÅRENS GRÖNA BÖCKER Odla i trädgård, växthus eller kruka för den som längtar efter skira spirande blad är det dags att planera och snart också förså. Inspiration och tips finns i flera av vårens böcker, alla med utgivning i mars. I boken Tomat, chili och basilika tipsar odlargurun Lena Israelsson om hur man odlar i kruka – perfekt för balkong och altan. Grönkål, plocksallad och persilja funkar också fint. Några recept bjuder Lena också på. Fokus på tomater är det även i Åke Truedssons reviderade Odla tomater. Här beskrivs utförligt 50 olika sorter. Vilka trivs på balkongen och vilka vill bo i växthus? I Mitt trädgårdsår berättar tv-profilen John Taylor hur man förodlar och omskolar småplantor och vilka redskap som är oumbärliga. Dessutom svar på den eviga frågan – hur man vinner över ogräset! För den som vill skapa en miniBoktips Smakfullt – Karin Eliasson, Norstedts Det grönskande växthuset – Inger Palmstierna, Norstedts Mitt trädgårdsår – John Taylor, Massolit Odla ätbart – Eva Robild, Massolit Doreens trädgård & kök – Doreen Månsson, Bonnier Tomat, chili och basilika – Lena Israelsson, Bonnier Odla tomater – Åke Truedsson, Natur & Kultur Doreen Månsson. trädgård passar Eva Robilds Odla ätbart – på liten yta, med tips på grönsaker men också bär som aronia och havtorn eller mer exotiska växter som fikon och äkta kastanj. Med skisser och bilder ger Karin Eliasson i Smakfullt idéer på hur man utformar sin frukt- och bärträdgård. I boken finns bara växter som återkommer från år till år. Gamla sorter men också till exempel persika och mullbär. Inger Palmstiernas reviderade Det grönskande växthuset är en bra guide för den som vill förlänga odlingssäsongen i växthus. Varför köpa en tanig mynta i plastkruka när man kan odla en frodig marockansk sort hur lätt som helst? Det frågar sig Doreen Månsson i Doreens trädgård & kök. Hon bjuder på recept lagade på skörden från villaträdgård och växthus. B UFFÉ 2 • 2015 7 TÄVLA OCH VINN #buffebilden FOTO: MARIA ROSENLÖF