Buffé 1
Tuffa mammans kök! M an behöver inte ha en massa
dyra prylar för att skapa magi i köket. Det räcker med en bra kniv, en skärbräda och en spis. Det säger Antoinette Mark Murray, bloggare på Mama’s rough cooking och under fl era år en av eldsjälarna på etnorestaurangen Babajan i Stockholm. Och hon lever som hon lär. I det minimala köket i den lilla kulturmärkta 1700-talsstugan på Söder i Stockholm ryms inga extravaganta köksmaskiner. Däremot svämmar hyllorna över av exotiska kryddor och burkar med linser och bönor i alla möjliga färger. Under fl era års resande, främst i Asien, har Antoinette fått idéer och inspiration till sin mat, som är full av kryddor och smaker men ändå okomplicerad att laga. – Jag har alltid varit nyfi ken, inte kunnat låta bli att dyka ner med näsan i lockande doftande grytor, berättar Antoinette. De största matupplevelserna har hon fått hemma hos folk, som en måltid hos en grönsaksodlarfamilj långt upp i bergen på Bali, där allt lagades över öppen eld. Eller minnet av färsk, nyfriterad tofu fylld med grönsaker och chili på Java. Indiens och Mellanösterns kök är favoriter. Med enkla, vegetariska råvaror skapas en mångfald av smaker. Kryddor är A och O för att ge karaktär. Helst använder Antoinette hela kryddor som hon maler eller krossar själv; det ger överlägsen smak. Färska kryddor som chili och citrongräs tas direkt från frysen; då behåller de färg och konsistens. Rivjärnet används fl itigt; då är det smidigt att smaksätta med riven ingefära, vitlök och citronskal. ROTMOS MED SVAMPPYTT Svampfräs, fetaost & fl uffi gt mos Svenskt rotmostänk fast i fräschare form, med krispigt lök- och svampfräs, salt fetaost och söta ärter. FÖR 4 PERSONER 500 g kålrot 200 g morot 500 g potatis 250 g frysta gröna ärter 150 g fetaost smör salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala kålrot, morot och potatis och skär i bitar. Koka kålrot och morot i lättsaltat vatten 15 minuter. Lägg ner potatisen och koka tills den är mjuk, ca 15 minuter. 2. Häll av spadet och spara det. 3. Mosa rotfrukterna, gärna med en elvisp. Tillsätt 3 msk smör och späd med spadet till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. 4. Koka ärterna enligt anvisning på förpackningen. 5. Svamppytt: Skala och skär löken i klyftor. Ansa och skölj purjolöken. Skär i cm-stora skivor.Rensa svampen och dela den i mindre bitar. SVAMPPYTT 500 g blandad svamp t ex champinjoner, ostronskivling eller portobello 1 rödlök 1 liten purjolök (ca 150 g) 6. Fräs lök och purjolök i 2 msk smör i en stekpanna ca 5 minuter, tills den blir gyllene. 7. Tillsätt svampen och 2 msk smör, stek ytterligare 5–10 minuter på medelvärme. 8. Smaka av med salt och peppar. 9. Servera moset med svamppytt, ärter och en bit fetaost. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri fetaost. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett och byt ut fetaost mot tofu. Mosmums! Grönare liv? några veggodagar. Planera in B UFFÉ 2 • 2015 9 Skiva osten Bjud fetaosten i skivor. Det ger ett matigare intryck.