AMES 1
TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILDER PARIS Paris
är fyllt av romantiska miljöer, charmiga kvarter, pittoreska byggnader, lummiga parker, trivsamma caféer och restauranger, små marknader och trendiga butiker. Innerstaden med dess 2,2 miljoner invånare besöks årligen av över 30 miljoner turister. I Paris tar man, föredömligt, alla former av mat och dryck ytterst seriöst. Här presenteras några av våra egna favoriter bland alla barer, bistros, brasserier, caféer & restauranger. CAFÉER Paris har minst ett café i varje gathörn. Njutbart är att sitta ned tillsammans med en kaffe, en öl eller ett glas vin och se ut över det pulserande gatumyllret. Cafe de Flore i St. Germain är ett café med anor från år 1887. Inrett i art deco stil. Stamställe för artister, författare och journalister som Jean Paul Sartre, Simon de Beauvoir, Ernest Hemingway, Al Pacino, Cher och Kate Moss. Två rätter bär namnet Flore. Le Flore, en äkta croque monsieur och Salade Flor, med emmentalerost, skinka och ägg, bägge bra. BRASSERIE Brasserie Lipp i hjärtat av St. Germain är” brasseriernas” brasserie och öppnade redan år1880. Fortfarande på topp. Vår beställning av en steak frites, en bit brieost och en crème brûlée med en karaff rött vin till mottogs med en gillande nickning av den annars barske kyparen. En perfekt steak frites serverades med en kanna utsökt bearnaisesås. Det sägs att bearnaisesåsen serverades första gången på Lipp. Brieosten hade den rätta, krämiga, mognaden och en ljummen crème brûlée, med krispig yta, är en fulländad avslutning. BISTRO I St. Germains lugna restaurangkvarter ligger Bistro d´Henri. Bara någon minut bort från, livfulla, Place St. Germain des Pres. Känt för sin genuina och bra bistromat. Här bjuds fransk, enkel, husmanskost som bäst. Sallader, sniglar, löksoppa, steak frites, råbiff, röding, ost och crème brulee, ja allt är vällagat. Specialiteten, lammläggen, är brässerade i sju timmar och åtföljs av en härligt vitlöksdoftande potatisgratäng. Till notan bjuds vi på ett glas Calvados. Så franskt! STJÄRNKROG yam’Tcha, nära Hallarna och Louvren, förenar framgångsrikt franska och asiatiska influenser i sina rätter. Ägare är paret Adeline Grattard och Chi Wah Chan. Paret levde ett par år i Hong Kong där chefskocken Adeline förkovrade sig i den kinesiska kokkonsten. De öppnade yam’Tcha 2009 och redan 2010 fick de en Michelinstjärna. Noterbart är att som dryck till rätterna alternerar vin med olika teserveringar. Vid en lunch var aptitretarna vårrullar, nudelsallad och en kräm på gröna bönor toppad med getost, en sådan smak fylld början. Första rätten, fräscha musslor i en sås på sabayon följdes av lätt grillade havskräftor, skaldjur som bäst. Bra var även den kokta torsken med friterad aubergine och fläskfilén med en sås på svamp. En osträtt med Stilton öppnade för desserten med en variation av jordgubbar. Variationen bestod av jordgubbar i formerna färska, gelé, glass, sorbet och sås, gott! n FAVORITER I PARIS Brasserier Brasserie Lipp Cafe de Flore Bistro Bistro d´Henri Stjärnkrog yam’Tcha Lästips Paris för Foodisar-Elin Unnes 40