Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Det är ju hög tid a
tt fundera på vad man ska servera för nyårsbubbel, även om jag tycker att man ska unna sig festliga bubblor året om. Allt måste inte vara från Champagne, det går att hitta bra och prisvärda alternativ från olika områden men jag väljer ändå Frankrike rakt igenom denna gång. Nämner även att de två Champagnerna nedan finns på Magnumflaska vilket passar bra när man kanske är fler som firar tillsammans. Det kan vara rätt stor skillnad på innehållet då Magnum anses vara den optimala storleken för vinets bästa. Som vanligt är tipset att drick det ”bästa vinet” till drink eller till maten och välj ett lite enklare vin vid 12-slaget. Här kommer några olika förslag som finns på min favoritlista i beställningssortimentet… Gott Nytt År! Text: Liselotte Andersson LOUIS BOUILLOT - CRÉMANT DE BOURGOGNE BRUT GRAND MILLÉSIMÉ 2020 / Frankrike / Art.nr 77865 / 169:Fish chowder Allt gott: Cena Atelier / Natur & Kultur Du behöver (4 portioner) 600 g fisk t ex torsk och lax 2 vitlöksklyftor 1 liten purjolök 500 g fast potatis 1 msk tomatpuré 1 tsk torkad timjan 2 msk smör 2 krm cayennepeppar 2 dl vitt vin 3 dl vispgrädde 3 msk konc. skaldjurs- eller fiskfond 100 g svartkål 1/2 dl gräslök olivolja salt, svartpeppar "Hur någon någonsin tagit sig genom en vinter utan en sammetslen chowder är och förblir ett mysterium. Här görs den med bitar av lax, torsk och mustiga grönsaker." Gör så här: 1. Skala och hacka vitlöken. ansa och skölj purjolöken noga. Skiva purjolök och fänkål fint. Skala och skär potatisen i bitar. 2. Fräs vitlök, purjolök, fänkål, tomatpuré och timjan i smöret cirka 5 minuter. Tillsätt potatis, cayennepeppar, vin, grädde, fond och 4 dl vatten. Låt koka 10-15 minuter eller tills potatisen är mjuk. 3. Skär fisken i bitar och krydda med 1 tsk salt. Låt stå i 10 minuter. Skär svartkålen i mindre bitar. 4. Tillsätt fisk och kål och låt sjuda 5-10 minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer cayennepeppar. Toppa med gräslök och olja. MANDOIS - BRUT ORIGINE Champagne-Frankrike / Art.nr 58918 / 379:Nio SM-medalejer till Östergötland När SM i Mathantverk avgjordes under hösten i Växjö lyckades Östergötland ta hem nio medaljer i klasser som spände över såväl glass som stekost och ättiksinläggningar. Östergötland brukar alltid knipa ett antal medaljer när den årliga tävlingen SM i Mathantverk avgörs. I år blev det två silver och sju brons, men dessvärre inget guld, vilket ledde till en delad tiondeplats bland rikets län, samt Finland inklusive Åland som också ingår i tävlingen. Bredden var stor både vad gäller geografisk spridning och tävlingsklasser bland de östgötska medaljörerna. Bäst gick det för Werna Visthus som vann ett silver för sin Blåbärsmarmelad med rosmarin och Adolfsnäs handelsträdgård som fick silver för sin ättiksinläggning Gräsligt god. En östgötsk producent lyckades knipa två medaljer i år, nämligen Stebbarps Gårdsprodukter som tog hem två brons i två olika klasser för sin Drottningsylt och sin Drottningglass. Ytterligare fem brons kammades hem av Östergötland, dessa var Boställets vedugnsbageri (bilden) som belönades för sitt Bondbröd, Östgöta Gourmetsenap AB vars Pepparrotssenap med äpple föll juryn i smaken, Qvillinge Ekologiska som knep bronset med sin fermenterade dryck Jun grön jasmin, Rykets gård AB som tog en tredjeplats med sin Rosmarin & Rosépeppar Salladsost samt Spiskrigarna mat och hantverk som belönades för sin Spiskrigarnas chili stekost. (TP) 16 NOLLTRETTON I byn Pierry, strax söder om Epernay hittar vi denna producent som varit verksam i många år och deras kilometerlånga källare är daterade till 1700-talet. Som vanligt när huset är lite mindre känt får man mycket vin för pengarna. Det här vinet har 40 % Chardonnay och resterande lika delar Pinot Noir och Pinot Meunier. Pigg och frisk syra som tilltalar många, perfekt till löjromstoast, Skagenröra eller andra eleganta förrätter och tilltugg. Från Bourgogne i östra Frankrike hämtar vi detta kvalitetsbubbel. Som på flera platser i Frankrike gör man här Cremant, ett mousserande vin som är tillverkat enligt traditionella metoden d v s med sin andra jäsning på flaska men med sina egna lagar och regler kring lagringstid osv… I detta fall har man använt i huvudsak Chardonnay och Pinot Noir men även en del Aligoté och Gamay. Här får vi en specificerad årgång, vilket endast görs extremt bra årgångar som i detta fall 2020. Vi får ett supertorrt, krispigt, fräscht vin men även äppliga och brödiga toner som kan lyfta eleganta fisk och skaldjursrätter. Sötma Fyllighet Syra LOUIS ROEDERER - COLLECTION 244 Champagne-Frankrike / Art.nr 7602 / 569:Sist, men absolut inte minst, måste jag ta med ett av mina absoluta favorithus som alltid levererar toppkvalité. Huset drivs fortfarande av familjen Roederer som ärvde champagnehuset 1833. Det kan vara lite olika druvblend i flaskorna men man kan använda QR-kod på flaskan för att få exakt information om just sin flaska. Generellt kan man säga att det är cirka 30-40 % Chardonnay och Pinot Noir och resterande Pinot Meunier. Även här ett torrt, elegant vin med fantastisk syra. Toner av citron, nybakat bröd, rostade nötter och nougat. Passar fint med eleganta fiskrätter av vit fisk, gärna med en krämig skaldjurssås. Sötma Fyllighet Syra Foto: Matilda Söderström Foto: Tobias Pettersson