Nolltretton 1
MAT & DRYCK Bränneribolaget - med smak för det lo
kala N Text & Foto: Mikael Carlsson u till jul är vi många som vill ha något gott i glasen till sillen och Jansson. Traditionerna sitter starkt men varför inte prova något nytt, lokalt i år. Bränneribolaget från Linköping erbjuder just nu den prisbelönta Östgöta Akvavit och en rosésnaps samt flera olika gin som säkert finns på ett Systembolag nära dig. Viktor Hansen startade produktionen i mikrobryggeriet Aktiebolaget Centralbryggeriet i Linköping 2014 och efter några år började han fundera kring att skapa starkare drycker. På en smakresa till San Sebastian släppte han idén till kompisarna som var med och där började resan till det som kom att bli Bränneribolaget. April 2020 kom den första maskinen och efter att ha testat sig fram presenterades den första snapsen i början av december samma år. Idag är man sex personer som är engagerade i mikrodestilleriet Bränneribolaget och man delar lokaler med Centralbryggeriet på Tornetområdet i anslutning till restaurang Torn1. Målsättningen är att utveckla den svenska snapsen med inspiration från Östgötaslätten. Man ville satsa på en snaps som ska fylla smaklökarna med glädje och lite alkoholsvagare med en alkoholhalt strax under 40 procent för att kunna ta fler och sjunga mer. Efter en tid ville man även prova på att göra gin med samma inspirationskälla. Efter att ha provat sig fram även där kan man idag erbjuda fyra olika gin och att man har lyckats väl fick man bekräftelse på när man tog hem hela fyra medaljer i World Gin Awards eller världsmästerskapen i Gin som Viktor kallar det. I kategorin matured gin så blev det guld i Sverige med deras ekfatslagrade gin. Östgöta gin vann två brons i klasserna London dry gin och contemporary gin och Pink gin vann ett silver i klassen signature botanical. Hur kändes det att få så många utmärkelser efter en så kort tid? – Helt fantastiskt, säger Viktor. Att tävla med tre gin och få medalj för alla tre var något vi inte förväntade oss. Att vi deltog i första läget var för att få feedback på våra produkter för att kunna fortsätta utveckla oss men det gick verkligen över förväntan. Efter framgångarna på World Gin Awards sköt försäljningen i höjden och antalet Systembolag i närområdet som nu har ginen på hyllan nästan dubblerades. Samtidigt finns det några restauranger där du också har möjlighet att prova ginerna såsom Rimforsa Strand, Klosterhotellet i Vadstena och så Torn1 naturligtvis. Antalet mikrobryggerier har vuxit mycket kraftigt i Sverige under de senaste åren men antalet mikrodestillerier är inte lika många. Är det svårare att göra alkohol? – Egentligen är själva processen enklare, säger Viktor. Ölet ska jäsa och det tar längre tid. Det som är utmaningen med att göra gin och snaps är att skapa en alkohol som inte smakar alkohol. Att få fram de smakämnen som man vill. Det är Viktor själv som provar fram blandningarna och när aromer och oljor gifter sig och det blir så där bra som man vill känns det i hela kroppen. Varför är det viktigt att ha lokala bryggerier och destillerier? – Det är viktigt med en lokal ekonomi, säger Viktor. Från spannmålsproducenten via det lokala bryggeriet eller bränneriet till den lokala puben eller restaurangen. Det skapar ett nära och lokalt kretslopp och ska vi spara på våra resurser är det viktigt att vi tänker på vad vi köper och var. Vi önskar Er en God Jul & Gott Nytt År! Vi önskar Er God Jul & Gott Nytt År! Nygatan 11 • 013-127839 04 NOLLTRETTON Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Foto: Pressbild