NG Gbg 1
Krog GUSTAF HAVNER OCH AUGUSTA AHLBERG NÄR DE TOG
EMOT GÖTEBORGSPRISET FÖR ÅRETS KROG. GÖTEBORGS BÄSTA PIZZA I slutet av förra året vann BOV årets krog på Göteborgspriset. Strax därefter träffade Nöjesguidens Felicia Gauffin Jatta en av de två som står bakom konceptet, Augusta Ahlberg. TEXT: FELICIA GAUFFIN JATTA FOTO: SANNA HOLM ENLIGT OSS PÅ Nöjesguiden är BOV Göteborgs bästa krog 2017. Här bjuds det på de finaste råvarorna och på något vänster har de två “twenty-something”, Augusta Ahlberg och Gustaf Havner, lyckas med det få tidigare har gjort – att få Sverige att kännas italienskt. Från början var det dock inte pizzan som var det självklara valet utan tanken var en vinbar med lättare tilltugg. – Vi fick inte igenom den idén och då kom tanken om en vedugn. Därefter kom idén med pizza. Vi har helt enkelt tänkt koncept, lokal och sist mat. När det var bestämt att pizza skulle vara på menyn satte vi igång och studerade pizza samt vedugn stenhårt. Så ni har lärt er hantverket helt själva? – Grunderna fick vi hjälp med. Resten är självlärt via youtube, från böcker och att baka väldigt mycket pizza. ERFARENHETERNA OCH MERITERNA hos både Gustaf och Augusta är många. Dock 68 NÖJESGUIDEN | NR 11, 2017 finns det ingen kockutbildning eller dylikt i ryggen, utan bara två stora intressen för mat, dryck och koncept. – Vi har jobbat runt på olika krogar och rest mycket, vilket i sin tur har lett till mycket inspiration. I DET ITALIENSKA köket är det viktigaste råvarorna och det märks av inne på BOV. Där är det inget snack om att det bara är bra grejer som används och på så sätt blir priset lite högre. En stor hjälpande hand till de fina råvarorna är delikatessbutiken som ligger vägg i vägg. – Allt det vi använder i restaurangen kan du alltid köpa med dig hem. Sedan består butiken även av surdegsbröd och mer delikatesser än det vi använder i restaurangen. Hur kommer det sig att ni egentligen öppnade BOV? – Vi såg att det fanns ett behov i Johanneberg och att våra kunder och stammisar gillade att hänga i vår delikatessbutik “Vi jobbar med vår deg från morgon till kväll” som vi hade haft i åtta år. Dessutom har både jag och Gustaf alltid varit intresserade av koncept och såg en möjlighet att utveckla verksamheten. GENOM ÅREN HAR pizzan gjort en resa från “streetfood” in i finrummen. Anledningen till det förklarar Augusta är att pizza i sig är så pass mångsidig. Det finns många olika sätt att presentera en pizza på. När människors intresse för bättre råvaror och mat blir bredare blir pizzan inget undantag. – Vi jobbar med vår deg från morgon till kväll. Från att vi bakar degen till att pizzan hamnar på tallriken tar det cirka 48 timmar. Därför var det inte konstigt för oss att förädla pizzan ännu mer. Hur har ni tänkt kring menyn? – Less is more. Få utvalda råvaror på en riktigt bra pizzabotten, utvalda charkuterier och ostar samt naturliga viner. Vad är det bästa med att driva restaurang respektive sämsta? – Bästa måste vara att få göra något kreativt och eget varje dag. Sämsta är allt pappersarbete. Har ni stött på några problem sedan ni öppnade? – Listan kan göras lång. Det känns som att varje dag innefattar något nytt ”problem”. Senast förra månaden var det en vattenläcka. Ibland känner vi oss som hantverkare men vi löser det mesta. BOV hittar du på Gibraltargatan 20 i Göteborg.