Nöjesnytt Kalmar 1
"Jag är väldigt glad, tacksam och ödmjuk över att
jag får jobba med min hobby och det jag tycker är allra roligast. För samtidigt som jag jobbar jämt, känns det som att jag inte jobbar alls." Frida Svanberg –Det känns ganska overkligt. Att ge ut en bakbok är en dröm som går i upplevelse och arbetet bakom har varit en stor resa, inte minst för mig personligen. Att lilla jag från Färjestaden får göra en bok ihop med Bonniers, det är verkligen en bekräftelse på att det man gör är bra, säger Frida. Det var hösten 2019 som en förläggare på Bonniers hade sett Fridas Instagramkonto och hörde av sig för att fråga om hon var intresserad av att göra en bok. Frida trodde inte sina ögon, var tvungen att läsa mejlet tio gånger och även kolla upp mejladressen så det inte var spam. Det var det inte, och kort därefter satt Frida på ett möte i Stockholm med förlaget. Sedan tog det bara någon vecka innan allt var bestämt och det var dags att börja ta fram recept. –Jag fick två månader på mig att ta fram nya recept och provbaka, och eftersom jag samtidigt jobbade med mina sociala kanaler så var det väldigt stressigt. Jag jobbade dygnet runt och ibland kunde jag till och med gå upp och baka på natten om jag fick en idé, säger Frida. pajer och bullar Boken innehåller ett 40-tal recept med allt från till kladdkakor och cheesecakes – helt fria från dadlar och avokados, ingredienser som annars är vanliga i veganska recept. Fridas favorit är en 88:an-cheesecake, inspirerad av glassen med samma namn och fylld med både hasselnötsbotten, vanilj- och nougatcheesecake, chokladtryffel och nötkrokant. –Jag vill visa att veganer inte bara äter gräs och slå hål på myten att veganer alltid är nyttiga. Bara för att man väljer att äta växtbaserat vill man inte ge upp saker som man tycker är gott, som en nygräddad kanelbulle. De flesta som följer mig är faktiskt inte veganer, men det är nyfikna. Och det är alltid extra roligt när folk som inte är veganer gillar mina bakverk, säger Frida. Hon bakar med helt vanliga ingredienser som socker, mjöl och choklad men animalierna byter –Jag är väldigt glad, tacksam och ödmjuk över att jag får jobba med min hobby och det jag tycker är allra roligast. För samtidigt som jag jobbar jämt, känns det som att jag inte jobbar alls. Mina följare har blivit mitt kompisgäng och vi pratar om allting, inte bara bakning. Ju fler som följer mig, desto större ansvar känner jag att även prata om viktiga saker, säger Frida. hon ut mot veganska alternativ. Mjölk kan exempelvis ersättas med havremjölk och äggen ersätts av kikärtsspad, alltså vattnet som finns i burken med konserverade kikärtor. –Det är enkelt att baka veganskt, men man kan behöva tänka till och tänka om. Exempelvis så är kikärtsspad lite klenare än ägg, så där behöver man experimentera lite. Men alla ingredienser finns att hitta i vanliga mataffärer. Jag bor ju på landet och har inte tillgång till speciella veganbutiker, säger Frida. Intresset för bakning växte fram i sena tonåren, en period då Frida var sjuk i ätstörningar. Hon ville hitta ett sätt att bli frisk och Fridas farmor tipsade henne om mindfulness, att slappna av i det man gör och möta sina rädslor. Eftersom en av Fridas största rädslor var socker bestämde hon sig för att baka en kaka. RECEPT: –När jag väl var färdig med min muffin så kändes det inte så farligt, och så småningom vågade jag även provsmaka och började testa andra recept, samtidigt som jag gick i terapi hos en psykolog, säger Frida. Att hon började baka veganskt har att göra med att barnen är allergiska mot mjölkprotein, och själv har hon inte ätit kött sedan hon var 16 år. Efter att ha startat sitt Instagramkonto @fridasvegobak märkte hon att det fanns en stor efterfrågan och idag jobbar med sina sociala kanaler på heltid, både med Instagram, blogg, Youtube och en app. FRIDA SVANBERG ÅLDER: 27 år. BOR: Färjestaden. FAMILJ: Fästman och två söner, 3 och 5 år gamla. INTRESSEN: Bakning, träning. ALLTID I KYLSKÅPET: Havremjölk, vegansk choklad samt minst ett färdigt bakverk. SOCIALA MEDIER: Instagrammar på @fridasvegobak och bloggar på fridasvegobak.se. Har nyligen startat upp Youtube-kanalen Frida Svanberg. AKTUELL: Med bakboken ”Veganska godsaker”. Frida Svanberg, hämtade ur boken ”Veganska godsaker” (Bonnier Fakta) FOTO: Helen Pé