Nöjesnytt Kalmar 1
BLÅBÄRSBULLAR MED MANDELMASSA DE HÄR BULLARNA ÄR
INTE BARA FANTASTISKT VACKRA ATT TITTA PÅ, DE ÄR OCKSÅ LJUVLIGT GODA MED BLÅBÄR OCH MANDELMASSA I FYLLNINGEN. OM DU VILL BJUDA PÅ EN EXTRAORDINÄR BULLE SÅ ÄR DET BLÅBÄRSBULLAR DU SKA BAKA! Antal: 24 bitar Tid: 3 timmar Ugn: 200 grader BULLDEG 30 g jäst 3 dl växtbaserad dryck eller vatten 1 dl strösocker 2 tsk mortlad eller malen kardemumma ½ tsk salt 9 dl vetemjöl 100 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt FYLLNING 150 g mandelmassa 1 dl fast blåbärssylt ½ dl strösocker 75 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt 2 tsk vaniljsocker 2 tsk vetemjöl SOCKERLAG ½ dl vatten ½ dl socker Till garnering Strösocker GÖR SÅ HÄR: Börja med bulldegen. Smula ner jästen i en bunke. Värm vätskan till 38 grader och blanda ner den i jästen tillsammans med socker, kardemumma och salt. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt vetemjöl lite i taget och knåda till en deg med hjälp av en köksassisten, en elvisp med degkrokar eller för hand. Klicka i margarinet i degen och knåda till den släpper från kanterna. För att få en saftig deg behöver du knåda länge, helst i 15 minuter för att glutentrådar ska bildas. Degen ska vara glansig och elastisk när degen är klar. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och lägg över handduk. Låt vila i 20 minuter. Gör fyllningen medan degen vilar. Riv mandelmassan på ett rivjärn. Mixa sedan alla ingredienser till fyllningen i en matberedare tills du får en slät kräm. Koka ihop sockerlagen och ställ åt sidan så länge. Kavla ut degen till en stor rektangel och bred på fyllningen. Vik degen på mitten och skär den i 2 cm tjocka strimlor. Tvinna strimlorna och snurra ihop dem till bullar. Fördela bullarna på två plåtar och låt dem jäsa under handduk i 1 ½ timme. Sätt ugnen på 200 grader när cirka 30 minuter återstår av jäsningen. Pensla bullarna med sockerlag och grädda dem mitt i ugnen i 10-12 minuter. Pensla bullarna med sockerlag igen och låt dem svalna något på plåten. Doppa varje bulle i socker före servering. MOROTSKAKA ÅH DU LJUVLIGA SKAPELSE! MORÖTTERNA GER EN TREVLIG SÖTMA, MEN FRAMFÖRALLT GÖR DE KAKAN SÅ OTROLIGT SAFTIG. TILLSAMMANS MED KANEL, KARDEMUMMA OCH LITE INGEFÄRA DANSAR SMAKERNA TANGO I MUNNEN. DET HÄR ÄR EN AV MINA FAVORITKAKOR I HELA VIDA BAKVÄRLDEN! ANTAL: 24 BITAR Tid: 1 ½ timme Ugn: 175 grader MOROTSKAKA 150 g morötter 6 dl vetemjöl 4 dl strösocker 1 msk vaniljsocker 2 msk malen kanel 1 msk malen eller mortlad kardemumma 2 tsk malen, torkad ingefära ½ tsk salt 2 dl neutral olja 3 dl växtbaserad dryck FÄRSKOSTKRÄM 4 dl växtbaserad färskost 1 dl växtbaserad vispgrädde 1 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker GÖR SÅ HÄR: Sätt ugnen på 175 grader och klä en rektangulär form, 25x35 cm, med bakplåtspapper. Skala och riv morötterna fint på rivjärn. Ställ åt sidan så länge. Blanda de torra ingredienserna till morotskakan i en skål. Tillsätt olja och växtdryck lite i taget under omrörning och blanda till en jämn, klumpfri smet. Blanda i morötterna och bred ut smeten i formen. Grädda morotskakan mitt i ugnen i 30-35 minuter. Ta ut och låt svalna i formen. Gör färskostkrämen. Vispa färskosten med elvisp och tillsätt grädde i en tunn stråle medan du vispar. Sluta vispa när du fått en fluffig kräm. Sikta ned florsocker och vaniljsocker och vänd ihop till en kräm med slickepott. Bred ut över kakan när den har svalnat och toppa med hackade hasselnötter. Skär morotskakan i 24 bitar. 34 | nöjesnytt