Nöjesnytt Kalmar 1
sommarmat Med årets vackraste tid som inramning ä
r det hur kul som helst att ge sig ut på picknick, eller bjuda in sin familj eller vänner på en liten sommarfest. VÅFFLOR MED MATJESILL 4 st VÅFFLOR 50 g Arla® svenskt smör 1 3/4 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 1/4 dl Arla mjölk TILLBEHÖR 25 g Arla® svenskt smör 2 kokta ägg 200 g matjesillfiléer 2 msk finskuren färsk gräslök 2 msk finhackad rödlök 1 dl Arla® gräddfil 2 skivade rädisor Smörgåskrasse Våfflor: Smält smöret och låt svalna. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt mjölken och vispa till en jämn smet. Rör ner smöret. Låt stå kallt ca 10 min. Bryn smöret i en liten kastrull. Skala och hacka äggen. Tärna matjesillen. Blanda sill och ägg med gräslök och rödlök. Grädda våfflorna i ett smort våffeljärn. Låt svalna på galler. Toppa med gräddfil, matjessill, rädisor och krasse. Ringla över brynt smör. LINGUINE MED PESTOMARINERAD OST, SPARRIS OCH PINJENÖTTER 4 portioner 2 förp. Apetina® vitost tärnad i olja, pesto 250 g sparris 1 zucchini 4 port. pasta linguine 1 citron, finrivet skal & pressad saft 1 kruka färsk basilika 50 g rostade pinjekärnor Koka upp pastavatten. Skär sparrisen i bitar. Hyvla zucchini i långa remsor med osthyvel. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Låt sparrisen koka med när det återstår 2 min av koktiden. Blanda avrunnen pasta och sparris med ost och tillhörande olja, zucchini och citron. Toppa med basilika och nötter. OMELETT MED VITOST, LUFTTORKAD SKINKA OCH BASILIKA 4 portioner 8 ägg 1 dl Arla® mjölk 1 tsk salt 2 msk Arla Köket® smör- & rapsolja 70 g lufttorkad skinka 250 g körsbärstomater 2 förp. Apetina@ vitost tärnad i olja, soltorkad tomat 1 kruka färsk basilika Vispa ihop ägg, mjölk och salt i en bunke. Värm upp smör-&rapsolja i en stekpanna. Häll ner äggsmeten och stek på svag värme tills den stelnar. Fördela skinka, tomater och ost med tillhörande olja på omeletten. Toppa med basilika. TACOTÅRTA 4 portioner 500 g nötfärs 2 msk Arla Köket® smör- & rapsolja 1 påse Taco kryddmix 1 dl vatten 1 röd paprika 1 rödlök 2 dl tacosås 150 g Arla Köket@ riven ost, texmex 4 medelstora tortillabröd TILL SERVERING 1 dl Arla® gräddfil 100 g majschips Färsk koriander 1 lime Värm ugnen till 225°. Stek färsen i smör-&rapsolja tills den är smulig och genomstekt. Tillsätt taco kryddmix och vatten. Sjud tills vattnet kokat in. Ta från värmen. Skiva paprikan, skala och skiva löken. Lägg ett tortillabröd på en plåt med bakplåtspapper. Varva färs, tacosås, paprika, lök och ost med bröden. Toppa sista brödet med sås och riven ost. Gratinera mitt i ugnen 10–15 min. Låt tårtan svalna något. Toppa med gräddfil, chips, koriander och limeklyftor. RÄKCHEESECAKE 12 bitar BOTTEN 100 g Arla® svenskt smör 250 g kavring FYLLNING 5 gelatinblad 450 g Arla® färskost naturell 2 dl Arla Köket® crème fraiche 1 kruka färsk dill 1/2 rödlök 1/2 burk röd stenbitsrom 1 krm cayennepeppar 1 citron, finrivet skal och saft Salt & svartpeppar TOPPING 250 g skalade räkor 1/2 burk röd stenbitsrom 2 msk finskuren färsk gräslök 2 msk finhackad rödlök 1/2 citron Botten: Smält smöret. Bryt brödet i mindre bitar och lägg i en mixerbunke. Tillsätt smöret och mixa smuligt. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa ihop färskost och crème fraiche. Finhacka dill och lök och rör ner i smeten. Tillsätt rom, cayennepeppar, citronskal och citronsaft . Smaka av med salt och peppar. Lyft upp gelatinbladen ur blötläggningsvattnet och smält på svag värme i en liten kastrull. Rör ner lite av färskostsmeten i det smälta gelatinet. Rör ner det i resten av färskostsmeten och blanda väl. Bred fyllningen över kavringsbottnen. Ställ kallt minst 5 tim, gärna över natten. Topping: Garnera cheesecaken precis innan servering med räkor, rom, gräslök, rödlök och citron. 40 | nöjesnytt 48 | nöjesnytt