Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Nu är våren och lju
set här igen. Det är alltid överraskande hur fort det går när det väl har vänt. Jag påverkas mycket av årstider och innan grillsäsongen drar igång är det våriga primörer som sparris, spenat och förstås lamm, kyckling eller kalv som hägrar på tallriken. När det gäller svenska råvaror har vi ett fantastiskt utbud av grönsaker, spannmål, kött och fågel som vi absolut ska ta till vara. Den här gången vill jag även lyfta en annan svensk produkt, ett svenskt vin, som överraskat mig något kolossalt. Det kommer från Skepparps Vingård i Kivik. Nivån höjs hela tiden på de viner som produceras här i Sverige och mitt tips denna gång är faktiskt det bästa svenska vinet jag provat hittills. /Text: Liselotte Andersson SKEPPARPS GRAND PRIX – MOUSSERANDE SOLARIS 2018 / Sverige – Österlen / Art.nr 92173 / 299 kronor Så roligt att hitta ett otroligt bra och välgjort svenskt mousserande vin. Vinet är gjort på 100 % Solaris som är en optimal druva för svensk vinodling, framtagen vid vininstitutet i Freiburg för att klara ett lite svalare klimat. Den odlas också rätt flitigt i Tyskland, Schweiz och England. Detta bubbel har en frisk, härlig syra och passar utmärkt som aperitif eller till lätta skaldjur såsom räkor eller havskräftor. Här finner vi en smak av citrus, krusbär och krispigt grönt äpple. Vinet är tillverkat enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska. VIT ÖRTPIZZA MED ZUCCHINI Maten, livet och samtalen runt köksborden: Ebba, Amy & Helen Von Sydow / The Book Affair DU BEHÖVER: (ca 10 bitar) Valfri pizzabotten 2 dl ricotta 1/2 dl hackad färsk basilika 1/2 dl hackad färsk mynta 1 tsk pressad citron (till ricottan) ev 1 msk mjölk 2 dl körsbärstomater 1 medelstor zucchini 1 msk olivolja 1 msk pressad citron (till zucchinibanden) Salt och svartpeppar Färska örter och god olivolja till dekoration. "Detta är en jättegod och enkel pizza där botten är ugnsbakad men fyllningen som läggs ovanpå är kall." GÖR SÅ HÄR: Sätt ugnen på 225 grader. Gör valfri pizzabotten och baka i ugnen tills den får färg. Blanda ricottan med hackade örter och 1 tesked pressad citron. Rör och smaka av med salt och peppar. Rör i någon matsked mjölk om krämen får för hård konsistens för att kunna bredas ut på pizzan. Halvera körsbärstomaterna. Skär zucchini till band med en potatisskalare. Lägg i en skål med olivolja och 1 matsked pressad citron, samt en nypa salt och peppar, rör om. Bred ut örtricottan på pizzan och toppa därefter med zucchiniband och tomater. Strö över lite salt och peppar. Dekorera med färska örter, ringla över olivolja och pizzan är klar. Just nu finns det på hyllorna i det tillfälliga sortimentet i en del butiker, men annars går det bra att beställa - det är verkligen värt det extra ”besväret”. Kul att överraska sina vinintresserade vänner med ett bra svenskt alternativ! Strävhet Fyllighet Syra P. LEX LANGHE NEBBIOLO 2016 / Italien – Piemonte / Art.nr 74890 / 139 kronor Petra bakar fina tårtor och bakverk Text & Foto: Camilla Larsson Petra Qrio driver Petra’s Cake och är en duktig tårtdesigner. Hennes intresse för att baka föddes för 12 år sedan och sedan dess har hon gjort många fina bakverk, inte minst fantastiska tårtor. – Det var faktiskt tack vare min son som jag började baka tårtor. När han fyllde fyra år hade vi precis flytt från Bagdad till Linköping och hade det tufft ekonomiskt, men han ville ha en speciell tårta med en fyra på. Vi hade inte råd att beställa så istället valde jag att baka en tårta själv. Det var väldigt kul, och då föddes drömmen om att ha det som jobb, säger Petra. 2018 startade hon Petra’s Cake som sedan ett år tillbaka ligger på Barnhemsgatan. – Jag säljer både tårtor och bakverk på beställning, och man kan lägga en beställning direkt via hemsidan: www.petrascake.se. Något som är speciellt är att jag målar för hand på marsipanen och sockerpastan för att dekorationen ska bli perfekt. På min Instagram kan man kolla mer på hur utbudet ser ut, säger hon och fortsätter: – Jag säljer även bakverk för avhämtning i butik. Utbudet varierar från dag till dag men jag säljer bl a éclair, semlor, biskvier och tårtbitar. Givetvis finns både glutenfria, veganska och sockerfria alternativ. Den framtida drömmen är att starta upp ett litet café. I min nuvarande lokal får jag dock inte ha servering så i så fall måste jag flytta. 18 NOLLTRETTON Kul att också lyfta ett ”kändis-vin”, generellt har de kanske ingen vidare status. Petter är dock en erkänt duktig sommelier och har bra kvalité på alla viner han sätter sitt namn på. Producenten han samarbetar med här, Terre Del Barolo, är ett kooperativ med stort fokus på kvalité. Kooperativet har vingårdar i några av de bästa lägena i regionen. Langhe är också en del av UNESCO’s världsarv sedan 2014. Vinet är gjort på 100 % Nebbiolo, det är medelfylligt med kryddiga toner av fat, choklad, kaffe och mörka bär. Passar perfekt till påsklammet och en härlig potatisgratäng med massor av vitlök. Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl