NG Sthlm 1
AGRIKULTUR MICHELINKOCKARNA TAR ÖVER KRUSMYNTAGÅR
DEN Tolv kilometer ra(u)kt norr om Visby har Krusmyntagården slagit upp dörrarna för femtionde (!) sommaren i rad. I år med nya ägare. Nöjesguiden pratade gin och tonic-villa, Gotland och Agrikultur med Filip Fasténs mindre kända kompanjon tillika kökschef Pelle Thunström. TEXT: ALEXANDRA LUNDBLADH I AUGUSTI 2017 kom nyheten att den tidigare ägaren Lena Blomquist hade sålt Krusmyntagården efter 36 somrar. Karl Törngren från Gotlandsspecialisten ska driva verksamheten vidare och med sig har han kockarna Pelle Thunström och Filip Fastén från Guide Michelin-belönade Agrikultur. NÄR PELLE THUNSTRÖM föreslog att vi skulle flytta vår planerade intervju från förmiddag till lunchtid tackade jag ja med en stilla förhoppning att få provsmaka deras kålrotsdumplings eller något annat Michelinvärdigt. PELLE KOMMER UT från köket och sträcker fram handen i en hälsning när jag två dagar senare kliver in på Agrikultur. Den ikoniska stjärnan i rött bläck ställer övriga tatueringar på hans arm i skuggan. 36 NÖJESGUIDEN | NR 6, 2018 Hur känns det efter första Michelinstjärnan? – Helt fantastiskt! Men vi blev lite tagna på sängen, målet var en stjärna 2019. UNDER DET SENASTE året har trion bakom Agrikultur, Filip Fastén, Pelle Thunström och Joel Åhlin satsat mycket på att förbättra restaurangen. Fem rätter per kväll har blivit 17 och ursprungskonceptet med menybyte varje dag har komposterats. – Vi insåg väl ganska tidigt att det inte var så hållbart att byta meny varje dag. Nu är det en konstant meny en längre period, kanske tre veckor, och sen i slutändan när det är dags att byta så är vi helt klara med de rätterna. Vi byter inte rätt bara för att byta, vi byter när vi har en bättre rätt. De rätterna vi har på menyn nu är perfekta, och det ska de vara varje dag. AGRIKULTUR HAR BARA 24 sittplatser och Pelle berättar att det är viktigt för dem att restaurangen får behålla sin vardagsrumskänsla. “Som att vi kommer hem till dig och lagar en härlig middag”, förklarar han. DEN SOM ÄR SUGEN på att boka en middag i det Michelinbelönade vardagsrummet får dock räkna med att vänta ett tag. I sommar stängs vedugnen tillfälligt av och kockarna skiftar fokus till Krusmyntagården. – Både jag och Filip kommer ner till Gotland innan midsommar och då kommer vi stanna där i sex veckor. Så folk kommer att se oss, och vi vill vara där också. Gäster gillar när de som faktiskt driver det är på plats och det tycker vi är superviktigt, säger Pelle. PELLE THUNSTRÖM & FILIP FASTÉN