NG Sthlm 1
“De rätterna vi har på menyn nu är perfekta, och
det ska de vara varje dag” VARDAGSRUMMET PÅ AGRIKULTUR STÅR svenska råvaror, främst grönsaker, i fokus vilket gör Gotland till ett gastronomiskt himmelrike för kockduon. – Det är ju bara en enda ö som vi tar egentligen alla grönsaker från. Det är fantastiskt att kunna åka till gårdar, plocka upp ägg på morgonen, åka till Själsö bageri och hämta brödet och sen få grönsakerna varje dag. Vi kan plocka ramslök som är en kilometer bort från Krusmynta. Det var faktiskt därför vi ville åka dit. Just för att vara så nära bönderna och alla härliga grönsaker. Hur kommer ägarbytet att märkas i köket på Krusmyntagården? – Det är ju mycket grönsaker men det är fortfarande en sommarbaserad meny. Det finns fortfarande strömming, varmrökt lax och hamburgare. Vi har egentligen bara tagit härlig mat och fräschat upp det ordentligt. Och allt kommer från samma ställe liksom. Blir det någon stående meny? – Den kommer att rulla ganska frekvent. Vi kommer att ha vissa rätter som är stående, kanske fyra rätter, till exempel kycklingsallad och hamburgare. Det kommer vi köra hela sommaren. Men rätterna runt omkring kommer variera beroende på vad vi får tag i. Det poppar ju upp nya grönsaker hela tiden och det måste vi ta vara på. Sen kommer svampen i augusti, och kräftor har vi också funderat på att köra. Menyn kommer ändras ganska mycket. RESPONSEN EFTER DE första veckorna beskrivs som uteslutande positiv. Pelle berättar att de redan fått nya stamgäster och att även de mest svårflörtade 38 NÖJESGUIDEN | NR 6, 2018 besökarna som kommit till Krusmyntagården i 15 år har uppskattat nyöppningen. Pelle som själv besökte gården för första gången 1988 har stor respekt för det livsverk Lena Blomquist lämnat efter sig. – Vi vill ta vara på det hon har byggt upp. Lena har gjort Krusmyntagården till ett svenskt arv skulle man kunna säga. Nästan alla i hela Sverige vet vad Krusmyntagården är. Man kanske inte själv har varit där men din mormor eller din farfar kanske har varit där och du har hört om stället. Och det är det vi vill förvalta. Lena har drivit det i 36 år, vi vill ju kunna göra samma sak. Det hade varit fantastiskt. Göra det hon har gjort och samtidigt ändra vissa småsaker. Vi vill ju ha vår stämpel på det, men utan att ändra för mycket. Vi skyndar långsamt. EN AV SOMMARENS nyheter är att den privata villan öppnas för allmänheten för första gången under Krusmyntas 50 år. Där inne kommer gästerna att serveras drinkar baserade på egentillverkad gin. – Det är lite vår grej att göra gin. Vi har handplockat allt själva på ön under förra sommaren och i höstas. Det är fermenterad fläder, enbär, gurka och humle i. Så vi kommer att öppna en gin och tonic-villa. Fem meter från havet. – Sen kommer vi att förlänga kvällarna också, vi kommer stänga klockan ett på kvällarna och ha en öl- och vinbar i det som på dagtid är vårt café, lägger han till. I SLUTET AV sommaren väntar några dagar på Way Out West i Göteborg. För tredje året i rad huserar Agrikultur på festivalens område Höjden och utmanar snabbmaten med fine dining. Way Out West är en kött- och mjölkfri festival, vad innebär det för er meny? – Det är som den maten vi lagar här på restaurangen. Inga större förändringar. Vi har otroligt många gäster som äter vegetariskt här också. Istället för att man får till exempel lammsadel som huvudrätt kör vi just nu askbakad morot som vi bakar över natten i vedugnen och toppar med svart tryffel. Det går exakt lika bra som att käka lammsadel. Huvudråvaran i våra rätter är aldrig kött eller fisk. ”HUVUDRÅVARAN I VÅRA RÄTTER ÄR ALDRIG KÖTT” Som vegan händer det ibland att man serveras typ rödbets- och chèvresallad utan chèvre. Hur veganvänligt är Agrikultur? – Det som är viktigt med veganer är att de ska få exakt samma smaker. Om du och jag skulle äta middag tillsammans och jag skulle äta kött medan du var vegan så skulle vår mat se likadan ut. Så fort vi får in en vegan satsar vi järnet för att den gästen ska få exakt lika bra mat som de andra gästerna. Det är så jäkla viktigt. EFTER WAY OUT West återvänder Agrikulturgänget till Stockholm för att jobba vidare mot nästa mål och jag frågar när de planerar att tilldelas sin andra Michelinstjärna. Hans svar kommer snabbt och med självklarhet. – 2019. NÄR VI ÄR klara med intervjun lämnar jag restaurangen, utan att ha sett till några kålrotsdumplings, och hoppas på mer tur under nästa års stjärna-nummer-tvåintervju.