NG Sthlm 1
INTELL HOTEL Flying Dutchman. Här serveras sittan
de cocktails till tonerna av The Aveners senaste skiva. Tjejen bakom baren förklarar glatt att det “blir enklast så, och inte så hetsigt med någon som ska hålla på och byta låtar hela tiden”. Jag förstår precis vad hon menar. EN ETTRIG RÖST i mitt huvud menar emellertid att jag borde gå upp till klubben för ett studiebesök, om inte annat för reportagets skull, och till slut ökar den så pass mycket i volym att vi gör slag i saken. Det borde vi aldrig ha gjort. Här möts vi av lila diskoljus och en dj som spelar hits från två diskanthögtalare helt utan bas. Lokalen är förvisso fin i sig, men inredd som en blandning av Kallis och skoldansen i högstadiet. Det står vita sängar uppradade längs väggarna i ett försöka att utstråla någon form av hedonism, samtidigt som salladsbuffévagnen är slarvigt täckt av en pappersduk. I baren serveras varm Heineken, och till “Vip-balkongen” där fyra personer står och lökar krävs ett extra armband. Vi går. KVÄLLEN AVSLUTAS PÅ Tales and Spirits, som trots minst 30-gradig värme i lokalen är så fullsatt att vi får vänta en kvart utanför på bord. Baren ligger på krypavstånd från vårt hotell, så efter en vända känns det värt att kasta in handduken och avsluta på topp. LÖRDAGEN RIVSTARTAR VI med en frukost på G’s - A Nice Place. Precis som namnet antyder ÄR det ett riktigt nice ställe som erbjuder comfort food i form av våfflor med friterad kyckling och ett otal varianter av Bloody Mary. Det ligger också lämpligt nog i krokarna kring de nio gatorna, som är kända för sitt utbud av puttinuttiga butiker. Området är således utmärkt för en lördagspromenad i maklig takt. Vi shoppar både skandinaviskt mode och, ja faktiskt nästan bara skandinaviskt mode. Därefter styr vi stegen vidare genom Jordaan och till Foodhallen som inte bara erbjuder restauranger och butiker, utan också har en nice pool i anslutning till baren Kanarie Club förlagd i ena änden av den stora hangaren. Ett perfekt stopp i ett nära 28-gradigt Amsterdam och vi tillåter kroppstemperaturen gå under denguefeber. Här och nu känner jag att det inte hade suttit fel med en heldag till i Amsterdam. PÅ KVÄLLEN TAR vi gratisfärjan från centralen över till Amsterdam Noord. Ett område som under ett antal år befunnit sig i gentrifieringens pubertet, och nu börjat växa i sin nya kropp. Jämfört med kanalområdet i city är luften en aning lättare att andas, det fläktar svalt och tempot är något lägre – vilket passar oss utmärkt efter en hel dag inne i vimlet. VÅRT FÖRSTA STOPP blir på hantverksbryggeriet Oidipus, som är inrymt i ett gammalt garage på en parkeringsplats och identitetsmässigt känns mer Berlin än Berlin självt. Vi sveper några hantverksöl och snacksar på korvar gjorda på samma öl. Icke desto mindre trevligt är det på restaurang Stork precis runt hörnet, som har en brygga varifrån man har en perfekt vy över stadslinjen. Här byts korvarna mot ostron, och ölen mot skumpa. RESTAURANG STORK 68 NÖJESGUIDEN | NR 6, 2018 MIDDAGEN HAR VI sedan bokat på den spektakulära restaurangen Hotel de Goudfazant som är läckert inrymd i en gammal bilmek. Restaurangen är spartanskt inredd, och det spelas ingen musik, men stämningen är likväl på topp med samtal som fyller lokalen med liv. Det blir inte mindre livligt då vi upptäcker att sällskapet bredvid har med sig en levande tupp till bordet. Tuppen, som visar sig heta Pierre, spatserar självsäkert runt på deras bord och förser sig av