NG Sthlm 1
Krog Stockholm Bäst just nu Det är förvånansvärt
många krogar som öppnat under jord såhär på vårkanten. Antingen har de helt missat att svenskarna har en hysterisk förkärlek för att sitta ute så snart termostaten visar plusgrader, eller så kör de en medveten strategi likt Gagneffestivalen för att skrämma bort oönskade gäster. I vilket fall som helst kommer här några krogtips ovan jord jag tycker du ska besöka kommande månad. ALLEGRINE Kammakargatan 22, allegrine.se Danyel Couet har med Allegrine och Bar Etable mutat in ett helt kvarter i hörnet av Kammakargatan och Luntmakargatan. Det gjorde han rätt i. Öppet: tis-tor 17-23, fre-lör 17-00. ESPERANTO Kungstensgatan 2, esperantorestaurant.se I vanlig ordning kommer Esperanto att flytta ut i salongen över sommaren, detta år med tema Thailandish Roots. Nytt för i år är Shibumi Summer BBQ som öppnar den 26 juni på innergården. Öppet: Sommarsalongen tis-lör 18-23, Shibumi Summer BBQ mån-fre 11:30-14:00. FOTO: STINE LANDIN RAWBATA Rörstrandsgatan 15, rawbata.se 4 Rörstrandsgatan har alltid varit ett restaurangstråk att räkna med, och det senaste halvåret har det nästan blivit fånigt. Man hinner knappt sätta sig ner och knyta skorna utan att det öppnar två nya krogar och en kaffebar vars disk man slår huvudet i när man sedan reser sig. I början av året lämnade cafét och delikatessbutiken Xoko plats för nytt och Rawbata flyttade strax därefter in. Namnet är en ordlek med den japanska matlagningstekniken robata, som både kan syfta på själva kolgrillen men också en restaurang som använder en sådan grill. Och om du inte hade förstått det antyder ordleken att menyn består dels av sådana grillrätter samt ett urval av råa. Med detta utrett kan vi gå vidare. Lokalen är ljus, fräsch och välgenomtänkt med ett par olika områden i form av restaurangdel, chef’s table och ett chambre separée. Borden går dessutom på ett snillrikt sätt att ta isär eller sätta ihop till ett enda långbord beroende på hur många man är i sällskapet. Vi är tre, vilket just vid recensionstillfället även råkar vara det totala antalet gäster i lokalen. Personalen verkar inte hänga läpp för detta, utan tar istället tillfället i akt och passar på att provlaga några kommande rätter – som vi får agera försökskaniner till. En oerhört trevlig inledning på sittningen, särskilt då samtliga smakprov får tummarna upp. Därefter går vi in på själva menyn och går lös på alltifrån misogurka och svart torsk, till sötpotatis och självklart en hel del från grillen. Grillsåsen som kommer som 82 NÖJESGUIDEN | NR 6, 2018 FOTO: STINE LANDIN HILLENBERG Humlegårdsgatan 12, hillenberg.se Även Hillenberg har flyttat ut på gatan för säsongen, och med en meny precis lika rolig som vanligt utgör det en perfekt stureplansoas. Öppet: mån-tis 11:30-00:00, ons-fre 11:30-01:00, lör 12-01. VÄXTHUSET Hammarby Slussväg 2, restaurangvaxthuset.se Trädgårdens helvegetariska restaurang tuffar precis som klubben på i samma väloljade spår och visar inga tecken på grus i maskineriet. Tvärtom känns det piggare än någonsin. Öppet: mån-lör 17-01. WOOD STOCKHOLM Mosebacke Torg 6, woodstockholm.com Ett säkert sommartecken är när Wood flyttar ut även i parken. En bombsäkert stopp som alltid levererar både på mat- och vinfronten. Öppet: tis-lör från 17. ett kondiment till i princip allt som läggs på grillen påminner som en fräschare teriyaki och är svingod, men gör samtidigt dessvärre att mycket smakar rätt snarlikt. Här hade vi gärna sett en större variation. Överlag är det väldigt gott, även om ingen rätt gåt direkt på knockout. Sashimin är fräsch och av fin kvalitet, medan sötpotatisen är en aning mjölig och inte har någon vidare textur att tala om. Storlekarna på rätterna är genomgående något större än vad vi förväntat, då vi blev rekommenderade cirka fyra till fem rätter per person vilket visar sig vara i överkant. Trots mättnadskänslan lyckas vi övertalas till att prova den prisbelönade dessert-Johans efterrätter, vilket visar sig vara en god idé både bildligt och bokstavligt. Den cheesecake med mango vi får in är fullkomligt magisk, och vi hade med facit i hand kunna ta in fyra rundor var bara av den. Öppet: mån-sön från 17:30. PELLE TAMLEHT pelle.tamleht@ng.se