NG Sthlm 1
MIKAEL MOSSVALL OCH JOHANNES OBERMEIER T radition
ellt var det kvinnornas syssla, det var en del av hushållsarbetet. Enligt könsrollsmönstren under den rådande tiden var det otänkbart för en man att delta med mer än att gå och hämta ved och vatten. Den gotländska bryggartraditionen sträcker sig tillbaka till järnåldern och det sägs att vikingarna tog en sväng förbi Gotland på deras väg ut i stora världen. Flera århundraden innan brittiska flottan listade ut att lime förhindrade skörbjugg förstod vikingakaptener att öl höll sig mycket längre än färskvatten när man var ute till sjöss – och innehöll mer proteiner, mineraler och vitaminer. HEMMA PÅ FASTLANDET, över hela Gotland, fortsatte bryggandet av deras ”Gotlandsdricka”, eller ”dricke” kort och gott. Dricke serverades till vardags, gärna en skvätt i risgrynsgröten. Barnen fick svagdrickat och det starkaste behölls till festliga tillfällen. Recepten var olika från socken till socken men det innehöll malt, enris, humle, vatten, någon typ av socker och jäst. Inte helt olikt dagens öl med andra ord. FÖR ATT FÅ en bild av omfattningen av ölproduktionen på medeltida Gotland kan man studera klosterreglerna på Solberga Kloster utanför Visby. En nunna fick en tilldelning av 14 tunnor öl per år vilket motsvarar en dagsranson på cirka fem liter. Den torkade, rökta maten behövdes ju sköljas ner. KLOSTERÖLEN PÅ SOLBERGA skiljer sig nog en del från Wisby Klosteröl som var den första produkten som skapades då Spendrups klev in i hantverksbryggarbranschen med Gotlands Bryggeri sisådär 14-15 år innan hantverksbryggerier blev en trend. De moderna gotlänningarna var aldrig i närheten av dagsransoner på fem liter, men stoltheten över det lokalbryggda tog hastigt Wisby NYA VD:N MIKAEL MOSSVALL, tidigare tolv år på Mackmyra och senast på Spendrupsägda Mariestads, är otroligt glad över planerna och tomten för bryggeriet. – Platsen för bryggeriet har mycket av det vi drömt om. Läget, känslan, miljön. Det är dessutom tillräckligt stort för det vi vill skapa för Gotlands Bryggeri på sikt. Till en början planerar vi för en produktion på två miljoner liter per år. Sedan får vi se hur vi ska utveckla vidare. Vi kommer fortsätta utveckla alla våra hantverksöl på S:t Hansgatan precis som idag, men vår nya produktionslokal ger oss fantastiska möjligheter att låta dem växa volymmässigt och tillfredsställa det stora intresset som finns för Gotlands Bryggeris produkter. Kan du berätta vad som ligger bakom ert beslut att expandera på hemmaplan? – Efterfrågan på svensk hantverksöl fortsätter att utvecklas starkt och ett nytt bryggeri ger oss möjlighet att utvecklas tillsammans med det ökade kundintresset. Vad tror du det nya bryggeriet kommer betyda för Gotland som helhet? – En förhoppning är att företagare NR 6, 2018 | NÖJESGUIDEN 51 Klosteröl och Spendrups till 50 procents marknadsandel på ön. Idag har gotländska småbryggerier poppat upp som ogräs på sommarstugetomten, men Gotlands Bryggeri är fortfarande den okrönta kungen. KANSKE FÖR ATT säkerhetsställa sin redan starka ställning, kanske för att behålla legitimiteten i att ha Gotland i sitt namn, så expanderar Gotlands på hemmaplan nu med ett nytt bryggeri. Det är naturligtvis viktigt för ett öl med namnet Gotland att hela produktionen ligger i Visby snarare än att en del bryggs i Grängesberg och planen är att det nya bryggeriet ska stå klart och att produktionen är igång under första hälften av 2020. ”PLATSEN FÖR BRYGGERIET HAR MYCKET AV DET VI DRÖMT OM. LÄGET, KÄNSLAN, MILJÖN.”