AMES 1
PÅ TJÄNSTERESAN FOTO: PRESSBILD FOTO: PRESSBILD F
OTO: PRESSBILD Lund BÄST INOM BAR Stockholm Helsingborg NIKKEIKÖK TILL HELSINGBORG TEXT: REDAKTIONEN Ama Nikkei Restaurant & Rooftop Bar öppnar i kommande Clarion Hotel Sea U. Det japansk-peruanska crossoverköket får en inkarnation på strandpromenaden när Ama Nikkei Restaurant & Rooftop Bar öppnar i kommande Clarion Hotel Sea U. Som kökschef har man rekryterat Rickard Olsson - senast från Sillen & Makrillen – och krogen kommer att ha plats för cirka 100 personer, samt en tillhörande takbar längst upp i hotellet. Ama öppnar den 14 februari. ® LENOTEKET TILL LUND TEXT: REDAKTIONEN TEXT: REDAKTIONEN Tillsammans med Maria Anderberg på det lilla caféet på hörnet i Lund öppnar nu gänget som sedan tidigare driver L’Enoteca; Kristian Populin, Attila Tamas Galaczi och Erik Schneider, vinbaren Lenoteket i Lund. Trion har sedan fem år tillbaka etablerat L’Enoteca som en av landets bästa vinbarer och såg till att den fick en systerkrog i Helsingborg, så sent som i somras. Lenoteket har cirka 200 viner på glas och erbjuder också vinprovningar. Lokalen ligger på Kyrkogatan 17 och rymmer 50 gäster. ® Under en livesändning i början av december förra året avgjordes vilka som gått vinnande ur den prestigefulla Bartenders’ Choice Awards 2020. Och för första gången i BCA:s elvaåriga historia vann samma person kategorin Bästa Bartender för andra året i rad. Så var nämligen fallet i såväl Sverige som Danmark där Hampus Thunholm (Berns) i Sverige och Harry Bell (Tata) i Danmark tog hem den åtråvärda utmärkelsen. Sveriges bästa cocktailbar är A Bar Called Gemma i Stockholm. BOQUERIA HAR INTAGIT GÖTEBORG TEXT: REDAKTIONEN Det ursprungliga öppningsdatumet var satt till maj 2020, men efter en alldeles för lång och pandemipåverkad väntan var det i december äntligen dags för Boqueria att slå upp dörrarna på Götaplatsen 9. Konceptet är en mix mellan restaurang, bar och mötesplats med influenser från det spanska köket med fokus på San Sebastian och Barcelona. Boqueria som länge varit en succé i Stockholm kommer att hålla öppet från lunch till sen kväll (så småningom) och på menyn finns såväl pintxos som andra spanska delikatesser. Allt i harmoni med företrädelsevis spanska viner och drinkar. På kvällarna väntar dj:s och liveuppträdanden. Hur känns det att äntligen kunna öppna? – Det känns superkul men såklart är det en speciell tid att öppna nu. Vi följer alla regler och restriktioner men gör det bästa av situationen. Tidiga kvällar, bruncher och luncher är det som gäller just nu, men vi är oerhört glada att äntligen komma igång, säger Fjodor Nikolajev som tillsammans med Alvin Nyström och Jacob Ahlstrand ska se till att krogen blir så bra den bara kan. Övervägde ni någonsin att skjuta på öppningen ännu längre, med tanke på rådande restriktioner? – Vi skulle egentligen öppnat i maj så det har redan skjutits upp ett halvår. Vi har diskuterat det men bestämt att det bästa är att komma igång och hoppas på att 2021 blir bättre. Det finns nog inget som säger share food mer än ert koncept, hur hanterar ni det nu under pandemin? – Självklart är share food en stor del av konceptet men som överallt annars just nu får man anpassa sig, det fungerar lika bra att alla beställer sina tapas var för sig eller väljer någon av våra större rätter. Vi behöver alla ett ljus i mörkret i dessa tider, hur ser du att ni kan bidra till det? – För oss har arbetet med att öppna i Göteborg varit ett ljus i mörkret. Vi älskar staden och det ska bli oerhört roligt att få bli en del av dess redan fantastiska krogkultur. Vad vi kommer att bidra med är våra favoriter från det spanska köket och klassiska spanska drycker blandat med härlig miljö och musik. Vad kommer man att känna igen från era två tidigare inkarnationer? – Den som besökt Boqueria tidigare kommer definitivt känna igen sig. Maten, drycken och miljön går i linje med våra tidigare ställen men alla tre restauranger har en egen touch. Unikt för Göteborg kommer att vara vår enorma uteservering under sommarhalvåret, vi får hålla tummarna för en kanonsommar 2021. Hur stor del fest och hur stor del mat är Boqueria, skulle du säga? – Just nu får det uppenbarligen vara slutfestat men när saker återgår till det normala är det cirka 50/50. Boqueria Göteborg består av två delar, restaurangen och torget. Torget kommer vara mer mingel med en stor bar, dj:s och pintxos medan restaurangen är mer klassisk sittande servering med mat i fokus. ® 31 Av förklarliga skäl hölls ingen gala förra året, utan vinnarna förkunnades istället via en livesändning den 6 december. Att ställa in utmärkelsen helt och hållet var emellertid aldrig ett alternativ. – Det är viktigare än någonsin att vi hyllar och lyfter fram den talang vi har här i Norden. Framförallt ett år som detta då branschen går på knäna, kommenterar Jakob Sundin som är medgrundare av Bartenders’ Choice Awards. BCA grundades 2010 för att höja standarden och statusen inom barbranschen. Detta genom att lyfta fram de barer, bartendrar och produkter som utgör den Nordiska cocktailkulturen. Organisationen startades ursprungligen i Sverige men har sedan dess expanderat till att även inkludera Danmark, Finland, Norge och Island. Idag anses BCA vara den mest prestigefulla utmärkelsen i sitt slag i Norden. Här är de svenska vinnarna 2020 Bästa cocktailbar – A Bar Called Gemma, Stockholm Bästa drinkmeny – Häktet Vänster, Stockholm Bästa bartender – Hampus Thunholm, Berns Branschförbättrare – Stockholms Bränneri Bästa signaturcocktail - Thai Basil, Asian Post Office ®