Cirkulera KLIMATSNÄLLT BRÖLLOP Hållbara tips för d
ig som planerar ett bröllop. Allt från dukning till brudklän
Cirkulera ÅTERBYGGET ÅTERBRUKAR BYGGMATERIAL Återb
ygget jobbar med cirkulära flöden inom byggindustrin. Nu inl
Cirkulera VI KAN INTE SLUTA ÄTA! Jessie Sommarströ
m är den prisbelönta stjärnkocken som jobbar för en grön oms
HÅLLBAR MATLAGNING Jessie blev Årets kock 2022, s
om första kvinnan på 34 år. Hon bjöd bland annat på en kanapé med picklad kålrabbi, vikt som en blomma, fylld med en het, eldad havskräfta. G UL LÖK FRÄSER sig mjuk i en panna. Bredvid spisen ligger ett fat fyllt till hälften med köttfärs och till hälften med svenskodlade baljväxter. Kocken Jessie Sommarström lagar svenskarnas mest älskade klassiker: köttbullar, enligt sin 50/50-princip. Hon blandar helt enkelt ut hälften av blandfärsen med svenskodlade bönor. – Vi äter väldigt mycket köttfärs i Sverige och genom den här enkla principen skulle vi tillsammans kunna minska vår klimatpåverkan rejält. Det behöver inte vara så krångligt att göra hållbara val, säger Jessie. Men Jessies historia börjar inte här, i ett modernt kök med rostfria kylskåp i Stockholm, utan långt härifrån, på ett barnhem i Goa i Indien. Det var i slutet av 70-talet, föräldralösa Jessie var bara några månader gammal. Ensamstående Siv från Sverige 14 CIRKULERA MAJ 2024 Jag har jobbat i restaurangkök i mer än 25 år och vet hur man lagar god mat. För mig är det viktigt att jobba för att göra maten mer klimatsnäll. hade länge kämpat för att få adoptera. Där korsades deras vägar. Jessie växte upp med sin lillebror i ett tryggt och kärleksfullt hem hemma hos Siv på Lidingö. Siv fick slita för att få ekonomin att gå ihop, men hon var alltid noga med maten. SIV KOKADE SOPPA PÅ SPIK – Mamma lagade bra mat från grunden, fast hon hade begränsade resurser. Hon var en fena på att koka soppa på en spik. Hon skulle aldrig få för sig att slänga överbliven mat eller köpa vatten på flaska, berättar Jessie. Hon tycker att vi inte värdesätter maten lika högt längre. – Det har blivit alldeles för billigt och bekvämt att köpa halvfabrikat idag. Vi behöver tänka om. Maten betyder oerhört mycket för den gröna omställningen. Förr i tiden var vi tvungna att anpassa råvaror efter säsong, för att det var det som gick att få tag på. Idag har det mesta blivit tillgängligt året om. – Det är vansinnigt. Det är både godare och billigare och bättre för klimatet att äta lokalproducerade råvaror efter säsong.
Cirkulera MINIMERINGSMÄSTAREN EMELIE Emelie Anders
son lyckades minimera sitt avfall med 90 procent. Ta del av
Cirkulera LÅT AVFALLET BLI EN RESURS Så samarbetar
Vafabmiljö med kommunerna för att nå upp till målen i Avfal
Cirkulera DE SÅR SMÅ TANKEFRÖN Miljöinformatörerna
träffar flera tusen barn och vuxna varje år för att inspire