Nollelva 1
KROG KROGKRÖNIKA Stämningen är viktigare än maten
Text: Tobias Pettersson Vad utmärker en bra krog? Maten, säger kanske någon. Fel. Det går alldeles utmärkt att skapa en bra krog utan särskilt anmärkningsvärd mat, men det går aldrig utan en skön stämning. Då och då dyker samtalsämnet upp: vilken är stans bästa krog? Sen startar en livlig diskussion där olika förslag läggs fram. Inte sällan slutar det med att man rabblar upp de där ställena som "ska" nämnas. De snofsiga restaurangerna med hög svansföring. Men börjar man skärskåda förslagen lite närmare upptäcker man inte sällan att folk tycker att de är för dyra, att portionerna är för små och att det är ganska tråkigt att gå dit. Man säger de krogar som man hört ska vara bra, inte de ställen man själv helst går till. Men tycker man verkligen att ett ställe är bra om man själv aldrig väljer att gå dit? Om du blir stoppad på torget av en turist som vill ha tips på en bra restaurang, vilken skulle du rekommendera? Förmodligen en av de där finkrogarna. Men gör nu tankeexperimentet att det är du som är den där turisten i en främmande stad, vilken typ av restaurang skulle du då själv vilja bli tipsad om? Troligtvis inte någon av de där stela finkrogarna. Snarare ett mysigt ställe med avslappnad atmosfär och prisvärd mat. För ärligt talat: vilka ställen går du på när du går ut? Vore det så att alla invånare gillar fine dining så skulle vi bara ha den typen av restauranger, men så ser det ju inte ut. Några av mina favoritställen i Linköping är Backen och Gallo. Inget av dessa ställen erbjuder några gastronomiska sensationer, och även om jag brukar äta där så är det inte för maten som jag går dit. För en krog är så mycket mer än bara sin mat. När man läser kundrecensioner på exempelvis facebook eller tripadvisor fokuseras det nästan alltid på maten, men ett betyg måste alltid grundas på en helhetskänsla. En maträtt kan vara hur god som helst, men är miljön fel spelar det ingen roll. För att ta ett extremt exempel, inte ens en perfekt tillagad oxfilé skulle smaka särskilt gott på en stinkande soptipp bland skrikande måsar. Däremot kan en enkel korv med bröd smaka himmelskt i rätt sammanhang med rätt sällskap. Det finns många saker att väga in för att bedöma kvaliteten på en krog. Förutom standarden på maten kan man exempelvis nämna dryckesutbudet, läget, personalen, inredningen, prissättningen, servicen och klientelet. Och någonstans kokar det hela nästan alltid ned till vilken stämning som krogen har. Är det stelt eller avslappnat? Är det roligt att gå dit? Känner jag mig hemma? Det finns egentligen ingen motsättning mellan skön stämning och bra mat, de bästa ställena vet hur man skapar båda. Måste jag välja så slår dock stämning mat. Hellre en enkel schnitzel på ett ställe där jag trivs än tempurafriterad shiitake med grillad jordärtskocksemulsion med miso och ingefära på en restaurang där man känner att man befinner sig på nåder. Text: xxx Foto: xxx Hamnkrogen Lindö – erbjuder något för alla Text & Foto: Camilla Larsson Morgan Jonsson och Gabriel Ertas har tillsammans 40 års erfarenhet inom restaurangbranschen. Sedan två år tillbaka driver de Hamnkrogen Lindö – en kvarterskrog i en avstressande skärgårdsmiljö bara några minuter från city. G abriel är en riktig entreprenör som har drivit flera verksamheter inom restaurangbranschen, och det var han som fick nys om lokalen i Lindö. Han såg potentialen att öppna en kvarterskrog och frågade sin syster, som är Morgans sambo, om hon och Morgan ville vara med. – Det fanns ingen restaurang i området så jag såg en möjlighet. Lindö är ett stort område med fantastisk miljö, säger Gabriel och Morgan fortsätter: – Jag och min sambo insåg också att Lindö är en oslipad diamant så vi bestämde oss för att vara med. Jag har tidigare 20 års erfarenhet från restaurangbranschen, men det här är första gången jag driver eget. De valde att satsa brett. Hamnkrogen Lindö erbjuder både pizza gjord på högkvalitativa råvaror och à la carte, dessutom finns där även ett glasscafé. – Redan från start har vi försökt fånga en bred publik och vill erbjuda något för alla. Vi vill att folk ska kunna komma hit både för en enklare lunch eller för att avnjuta en finare middag. Alla ska känna sig välkomna, säger Morgan. Hur har responsen på restaurangen varit? – Fantastisk från start. Folk är väldigt glada över att få en restaurang i området och det känns som att vi har träffat rätt vad gäller inriktning på restaurangen. Det NOLLELVA 27 har inte minst visat sig nu under coronapandemin då lokalborna har visat oss ett otroligt engagemang och stöd. Det är vi oerhört tacksamma för, säger Morgan. Vad är det bästa med att driva restaurang? – Det höga tempot och att man träffar mycket folk. Jag gillar att det hela tiden händer saker och att man dagligen ställs inför nya utmaningar, säger Gabriel och Morgan instämmer: – Inget går på rutin utan det uppkommer hela tiden nya utmaningar som man behöver lösa. Hur är konkurrensen inom restaurangbranschen här i Norrköping? – Den är riktigt hård – en av de hårdaste i Sverige skulle jag vilja säga. Men det innebär att man hela tiden måste uppdatera sig och vara på tå för att lyckas, vilket jag tycker är kul. Man måste ständigt sträva efter att göra upplevelsen ännu bättre för sina gäster, säger Gabriel.