AMES 1
PÅ TJÄNSTERESAN Göteborg SMAKFULL HARMONI PÅ BRUK
TEXT: REDAKTIONEN Stockholm Bruk är Göteborgs senaste tillskott på barkartan där enkelhet och smakfullhet står i fokus. Vi har pratat med en av grundarna, Patrik Zeedigh, inför öppningen. LYKKE KAFFEGÅRDAR ÖVERTAR KLASSISKT CAFÉ TEXT: REDAKTIONEN Hampus Marcussen, Johan Damgaard och det övriga gänget på kaffeproducenten Lykke öppnar inom kort nytt i klassiska Stockholmscaféet Strings gamla lokaler. Johan Damgaard drev fram till 2017 kafferosteriet Johan & Nyström, ett bolag han var med och grundade. Numera är det alltså nystartade Lykke Kaffegårdar som gäller, och i maj öppnar bolaget sitt första café – eller kanske snarare krog. – Egentligen är det ju idiotiskt att öppna nytt nu. Men vi har många kreativa idéer och gör det här med minsta möjliga investeringar innan vi vet var pandemin tar vägen. Vi fick nycklarna första maj, sen tog vi på oss snickarbrallorna och körde, har Johan Damgaard sagt till Allt om Stockholm. Lykke, som är ett arbetsnamn för krogen, kommer inte bara att servera kaffe utan även smårätter, vin, hantverksöl och cocktails. Gällande det sistnämnda har man knutit till sig bartenderstjärnan Josephine Sondlo. Med sig har Johan bland annat Lykkes kreativa chef Hampus Marcussen som beskriver varumärket på följande vis. – Vi och vår målgrupp är trötta på allt i vår värld som är perfekt. Vi vill vara lekfulla och innovativa i både design och som företag. Från handritad logotype till illustrerade förpackningar. Designsamarbeten är även något som ligger i pipen, och alla möbler på den kommande krogen ska gå att köpa. Öppningsdatum är någon gång i juni. ® 36 THE BARN-GÄNGET ÖPPNAR NY RESTAURANG TEXT: REDAKTIONEN Till skillnad från oss vet den inbitne göteborgaren att The Barn har gästspelat på Storkökets uteservering de senaste åren. Nu har de tagit nästa steg i samarbetet och lanserat en helt egen restaurangdel på Storkökets uteservering där de står för både mat, dryck och service. – Det är en liten intim del där vi tänker oss mycket sittande bargäster. Vi har länge fört diskussioner kring hur vi kan utveckla The Barn på Storköket och tack vare Stureplansgruppen kan vi nu ta det här konceptet vidare. Vi känner ett härligt pirr över att det händer lite kul och nytt i tider som dessa, säger Marcus Martinsson som är krögare. I samband med öppningen på Storköket gör Emil Bjekle comeback som kökschef på samtliga restauranger. Emil kommer senast från Upper House där han var souschef när restaurangen hade en stjärna i Guide Michelin. – Emil var vår första anställda och var med som kökschef från start. Vi är väldigt glada att han kommer tillbaka till oss och känner att han har alla de kvaliteter vi letar efter för att fortsätta att utveckla ladan tillsammans. The Barn Storköket slog upp portarna den 20 maj. ® Göteborg Hur föddes idéen till att dra igång Bruk? – Både jag och min kollega Erik gick i samma tankar en längre tid, att vi ville dra igång något eget. Vi trivdes båda två väldigt bra på Drinks där vi var tidigare, men kände att det var dags för något nytt. När vi väl satt oss ner och pratat ett par gånger så konkretiserades allting väldigt snabbt och vi började gå på jakt efter en lokal. På Bruk kommer ni att fokusera på cocktails, berätta om vad som kännetecknar en bra cocktail. – Ofta tycker jag det blir för många stora smaker, smaker som tar ut varandra istället för att de harmoniserar med varandra. Enkelhet är ofta det bästa enligt mig. Att lyckas hitta en balans mellan grundsmakerna är också oerhört viktigt. Vad har ni tänkt på i sammanställandet av er cocktailmeny? – På vår första meny kommer vi att kategorisera klassiska drinkar som drinktyper. Då är det lätt för gästen att snabbt dra parallellen mellan vår kreation och den klassiska cocktailen och således kunna förstå vilken typ av drink de beställer utan en längre förklaring. Hur cocktailvänligt är Göteborg? – Jag tycker att cocktailscenen är bra, de senaste åren har det kommit upp många bra och trevliga cocktailbarer i Göteborg. Vad kommer ni att servera utöver cocktails? – Utöver cocktails kommer vi lägga stor vikt vid vårt kök, där Leo kommer få fria tyglar att skapa mat som är anpassat efter vår bar. Mycket ost och chark, arbetade snacks och mellanrätter. Mat som man gärna vill beställa i en bar. Detta också samtidigt som han kommer ha ett fokus på råvaror i säsong. ® Stockholm MARTIN JACOBSONS TRÄDGÅRDEN ÄR ÖPPEN TEXT: REDAKTIONEN – För mig definieras en konstupplevelse av att plötsligt känna igen och minnas något som man aldrig tidigare sett. När detta sker har konsten en läkande och förenande funktion. För mig handlar arbetet i ateljén om att själv hitta den upplevelsen: att plötsligt stå inför en bild som tycks mer funnen än gjord av mig, som om den bärgats ur en bortglömd dröm, berättar Martin Jacobson om sin konst. Ett intensivt användande av ljus och färger är vad som initialt slår betraktaren när det gäller Martin Jacobsons konst. Denna fullständiga kraft av dessa två aspekter är först nästan överväldigande. Men när du dyker djupare ner i hans konst så framstår fler subtila idéer vilket kan väcka dessa konstiga minnen och tankar lite som dagdrömmar, precis som han beskriver själv. Trädgården är öppen är konstnärens femte utställning hos Andréhn- Schiptjenko i Stockholm. Och den visas till och med 27 juni. ®