AMES 1
DRYCK TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILDER ROSÉV
IN – TRE SOMRIGA TIPS Det vackert rosa, lättdruckna, oftast unga vinet ger en härligt somrig känsla. Krispig- och livfullheten gör att rosévinet passar utmärkt som både sällskapsdryck och till lättare rätter. Här presenteras tre tips. Grythyttans Rosé Vinmakarna Per och Ingunn vill lyfta fram våra skogars smaker och storhet. Med hjälp av bär och frukter har de skapat ett antal naturliga drycker. Senaste tillskottet är en torr och frisk fruktrosé gjord på mogna äpplen och vildhallon från Bergslagen. Färgen är vackert orange-rosa. Doften är fräsch och bärig. Smaken fruktig med tydligt inslag av hallon och äpplets syrlighet. Ett lättdrucket vin som bör serveras väl kylt. Passar bra till fisk, kyckling och sallader. Men vinet i sig självt ger en härlig känsla och smak av svensk sommar. Les Lauzeraies Vinet har av Sveriges vinjournalister utsetts till ”Årets rosé”. Namnet Lauzeraies betyder kalksten syftande på den jordmån i vilken vinrankorna växer. Det ekologiskt odlade vinet har en härligt röd färg samt ungdomlig och somrig doft. Smaken är fräsch och fruktig med tydliga inslag av hallon, körsbär och jordgubbar. Vinet består av hela nio druvor men främst Grenache 48 procent och Cinsault 32 procent. Serveras väl kylt och dricks lämpligen som sällskapsvin eller till sallader samt lättare fisk-, kyckling- och kötträtter. Ett av få roséviner vilket väl kan lagras några år. Pierre Chavin-Côtes des Provences Rosé Domaines Pierre Chavin producerar kvalitetsviner i flera av Frankrikes mest kända vinregioner. Deras rosévin levereras i den klassiskt ”kurviga” flaskan från Provence, vilken enligt en skröna är en hyllning till ikonen Brigitte Bardot. Doften är behaglig där hallon och jordgubbar framträder. Smaken frisk och bärig. Trevlig sällskapsdryck och/ eller till lättare sommarrätter. Rosévin Rosévinerna blir allt populärare över hela världen. I Sverige har konsumtionen av rosévin nära femdubblats under de senaste tio åren. Vi kan idag välja bland över 500 olika roséviner genom Systembolaget. Främsta motivet till den kontinuerliga ökningen i Sverige och i övriga världen är att vinets kvalité kraftigt utvecklats. Vanligaste sättet att tillverka rosévin på är att använda blå druvor. Druvornas skal lakas i en krävande process ur precis så länge så att den önskvärda rosa färgen uppnås. En utbredd felaktig uppfattning är att rosévinet framställs genom en blandning av röda och vita viner. ® VINTIPS Grythyttan Rosé Nr 34543, 118 kronor Les Lauzeraies Nr 2724, 129 kronor Pierre Chavin-Côtes des Provences Rosé Nr 74125, 125 kronor 42