Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten För mig är svamp hö
stens bästa primör. Jag verkligen älskar kantareller, trattkantareller, svart trumpetsvamp och karljohanssvamp. När jag har tid över gillar jag också att ge mig ut i skogen och plocka dem. Den tiden har dock börjat rinna ut, men ännu går det att hitta färsk svamp i butiken. Ett alternativ är att njuta av torkad svamp och givetvis kan smakupplevelsen förhöjas om du serverar ett bra vin därtill. Nedan har jag valt ut ett par viner som passar bra till en läcker svamprätt. Text: Peter Lannesand PALMER & CO – BRUT RESERVE Frankrike, Champagne / Art.nr 7372 / 369:Palmer & Co kan vara ett av bolagets bästa köp i sin prisklass. Här finner du en fin generös brödighet med begynnande mognad som blandas med en massiv syra och tydliga mineraler som nästan är saltiga. Detta vin älskar mat… Mums! Sötma Fyllighet Syra Fritoque Americana: Jonas Cramby / Natur & Kultur Du behöver: (4 portioner) 1 gul lök hackad 4 vitlöksklyftor, rivna 1 jalapeño, finhackad 3 msk olivolja 1 msk tomatpuré 1/2 tsk spiskummin 1 burk svarta bönor alt. pintobönor avrunna 2 dl vatten 1 påse majschips 150 g färdigriven cheddar 1 dl inlagd jalapeño salt och nymald svartpeppar Till servering: Guacamole och crème fraiche "En maträtt sprungen ur den amerikanska depressionen är fritoque, en slags enkel billig bön- och majschipscasserole gratinerad med ost och inlagd jalapeño som vartenda hushåll i trakten runt San Antonio i Texas hade ett recept på under 30-talet" Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader, ej varmluft. Stek lök, vitlök och jalapeño i olja tills de mjuknat. Klicka i tomatpuré och spiskummin och stek ett par sekunder innan du häller på bönor och vatten. Låt koka ihop på medelvärme cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Pulsa med stavmixer ett par gånger till en grov röra. Häll majschips i en ugnsform. Toppa med bönröra, ost och inlagd jalapeño och gratinera cirka 10 minuter tills osten smält och blivit gyllenbrun. Ät som den är eller servera med guacamole och crème fraiche. DOMÄNE WACHAU – RIESLING SMARAGD RIED LOIBENBERG 2021 / Österrike / Art.nr 6021 / 219:Här får ni en läcker och maffig riesling från Österrike med smak av solstänkt och glad frukt såsom aprikos, söt grape och kaffirlime. Där nästa sipp bjuder på sprattlande mineraler, stenrök och struktur. Ett både aptitretande och lyxigt vin till kantarelltoasten. NY HEMKÖP ÖSTENSSONS HAR ÖPPNAT Den 21 september öppnade nya Hemköp Östenssons i området Folkungavallen i södra Linköping. Butiken kommer få en försäljningsyta på cirka 1200 kvadratmeter och personalstyrkan blir 25 medarbetare. Den nya stadsdelen Folkungavallen växer fram som en förlängning av Linköpings innerstad. En av stadsdelens nya matbutiker blir Hemköp Östenssons Folkungavallen. − Det känns fantastiskt och pirrigt. Lokalen känns bra och vi har fått till en väldigt bra känsla i butiken och ett härligt gäng medarbetare. Butiken andas färskvaror. Kunderna möter först vår fina frukt och grönt-avdelning innan butiksvarvet tar en vidare till delikatessavdelningen och våra färskvaror, säger Anders Lindblom, vd på Östenssons. Butiken kommer ha öppet 07.00-21.00 varje dag och på sikt kommer många människor få Hemköp Östenssons Folkungavallen som närmsta butik. Omvärldsläget har försenat byggnationen, men framöver kommer det bli över 600 nya lägenheter runt omkring. Dessutom ligger en helt nybyggd simhall precis intill. − Läget känns väldigt bra. Det är ett cityläge, men ändå inte mitt i stan. Foto: Pressbild Petter Goding, Petra Eriksson och Anders Lindblom. 18 NOLLTRETTON Det kommer bli ett bostadsnära område och ett trafiklägesområde. Butiken ligger på markplan i ett parkeringshus, vilket också gör att många kommer ha en naturlig väg förbi oss, säger Anders. (BN) CECCHI - CHIANTI CLASSICO 2021 / Italien, Toscana / Art.nr 2842 / 169:Ska du välja ett chiantivin ska det stå Classico på etiketten och det gör det här, då det finns mycket skräp som har beteckningen Chianti så se upp. Här finner du druvorna sangiovese och cabernet sauvignon i en skön blandning. Vinet har smak av mörka körsbär och mörk choklad med en riktigt bra och livgivande syra. Ett mycket bra val för dig som gillar en äkta Chianti Classico med ett friskt och långt avslut. Passar perfekt till svamppasta. Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl