Nolltretton 1
MAT & DRYCK Så väljer du rätt glas till ditt vin
Text: Mikael Carlsson Foto: Shutterstock Inte kan det väl ha någon betydelse vilket glas jag dricker mitt vin i. Glas som glas. Men nej, det har faktiskt väldigt stor betydelse. Efter att ha testat genom att hälla samma vin mellan olika glas och konstaterat att upplevelsen vad gäller både smak och doft är stor var även skribenten tvungen att ge sig. Men varför är det så här och vilka glas ska jag använda? E 38 NOLLTRETTON tt vackert vinglas i all ära, men det är inte alltid det går hand i hand med den bästa upplevelsen av själva vinet du häller i det. Ett bra vinglas däremot, vilket absolut kan vara vackert det med, är designat för att förstärka och framhäva vinets angenäma dofter, smaker och andra egenskaper. Glas med stora kupor till rödvin och mindre kupor till vita varianter. Så långt är de flesta med. Men det finns otroligt mycket mer att lära sig om vinglas. Glasets form och storlek på kupan har stor betydelse för hur du upplever vinet. Drycken landar på olika platser på tungan beroende på vilket vinglas du har. Eftersom man har olika smaksensorer på olika delar av tungan så blir smakupplevelsen annorlunda. Även doften påverkas av glasets utformning då det beroende på utformningen koncentrerar och bevarar doften på olika sätt i glaset. Som exempel kan vi ta ett vin som är piggt, lätt och fräscht, häller du upp det i ett för stort glas så kommer friskheten att försvinna. Förutom kupans form har också materialet betydelse för smaken. Något annat än glas är inte att tänka på och gärna kristall. Smak- och doftupplevelsen blir också bättre om tjockleken på glaset är tunnare. Det finns flera tillverkare som har specialiserat sig på att tillverka glas för vin och till och med för olika typer av druvor. En av dessa är Riedel som härstammar från Österrike och har producerat glas sedan 1756. 1958 lanserade de det första druvunika glaset för Bourgognevin. Tre år senare kom en kupa för Bordeaux. Båda glasen ansågs så revolutionerande att de upptogs i Museum of Modern Arts permanenta utställning i New York. Drygt tio år senare, 1973, lanserades den munblåsta glasserien Sommeliers och 1986 kom den maskintillverkade Vinum-serien riktad mot en bredare publik. Idag finns det forskning som förklarar varför olika typer av glas passar bättre eller sämre till olika typer av vin och druvor. För Riedels del tar det upp till två år för deras experter att utveckla ett nytt glas. De tittar då framförallt på tre viktiga aspekter; aromer, smaklökar och glasmassan. Glas med djup kupa och större öppning lyfter upp alkoholen, och alkoholen lyfter eventuell fatkaraktär i vinet. Glas med lite mer kupad form och smalare öppning lyfter mer finstilta dofter och smaker, frukt, bärighet och andra mer nyanserade karaktärsdrag hos ett mindre kraftfullt vin. Men vad ska man då ha för glas hemma? Det beror naturligtvis på vad du själv gillar att dricka men ett glas med lite mindre kupa för vitvin, ett glas med lite fylligare kupa för rödvin och så kanske ett glas för mousserande. Varför ska man då ha stora kupor till rödvin? Framförallt för att det ger bäst effekt för vinet när man har ett rödvin som mår bra av att komma i kontakt med luften samtidigt får du en bonuseffekt i den häftiga känslan som blir när middagsgästerna ser din dukning..