NG Sthlm 1
SÅ HITTAR DU I OSTTILLVERKNINGSDJUNGELN Är du sug
en på att göra egen ost? Då har du nästan kommit rätt. Text: Alexandra Lundbladh Det finns väldigt mycket att säga om osttillverkning, alldeles för mycket för att det ska rymmas på en sida. Därför tänkte vi låta proffsen vara er källa till kunskap. BÖCKER Finsmakarens handbok om ost Birgitte Engelman, Peter Holler En gedigen fördjupning i historia, lagringsprocess och såväl kända som okända ostar. Perfekt för dig som är sugen på att lära dig mer, och kanske så småningom komma igång med egen tillverkning. Svenska ostar och ostmakare Ia Orre, Ingar Olsson Det har hänt väldigt mycket på ostmarknaden under de senaste decennierna. I den här boken får du hjälp med egen osttillverkning och kan samtidigt inspireras av många ledande svenska ostmakare. Svensk ostkultur i recept och formspråk: ett arv att förvalta Martin Ragnar För dig som vill nörda ner dig ordentligt i den svenska ostens historia och utveckling. Martin Ragnar, som skrivit många matrelaterade böcker, redogör till exempel för hur man lyckats framkalla olika smaker och utseenden, hur ystningsprocessen påverkar slutprodukten och vad kornas foder spelar för roll. Vegomejerier: gör din egen mjölk, smör & ost av nötter, kärnor & gryn Emelie Holm Om du är nyfiken på en annorlunda sorts ost- och mejeritillverkning, det vill säga växtbaserad sådan, är Emelie Holms bok en bra idé. Här får du tydliga recept och kunskap, och inser troligtvis snabbt att det är mycket enklare än du trodde. SMÅSKALIGA OSTPRODUCENTER I STOCKHOLM Om du inte riktigt vågat ta steget till att göra egen ost än men är intresserad av hantverket kan du börja med att besöka några av Stockholms gårdsmejerier. Gårdsmejeriet Sanda Klockarlötsvägen 5, Österhaninge Söder om Stockholm finns det här familjeföretaget, startat 2012 av Inger Wallin, som producerar hantverksmässiga ostar. Under vintersäsongen håller gårdsbutiken öppet på fredagar 11-17 och lördagar 11-15. Elfviks Gård Elfviks uddväg 12 Längst ut på Lidingö finns Elfviks gård som definitivt är värd ett besök oavsett om du vill köpa ost eller inte. Gårdsbistron har öppet fredag till söndag mellan 11 och 16, vägg i vägg finns mejeriet Geten Gerda som förser butiken med ost. Ostmakeriet Rindö Östra Kasernvägen 7, Rindö Det här lilla mejeriet i Stockholms skärgård har förutom osttillverkningen ett mysigt ostkafé som håller öppet mellan mars och december. Om resan känns för lång går det att få tag på många av deras ostar i bland annat Paradisets butiker. OSTKURSER Al Dente Due Roslagsgatan 33 Hos Al Dente Due får du under tre timmar lära dig att göra en rad italienska mjuka ostar genom recept som är skapade för just hemmatillverkning. Geten Gerda & Ko Elfviks uddväg 12 Lidingömejeriet Geten Gerda & Ko bjuder då och då in till ost- och brödkurser ihop med Villa Lovik. Håll utkik. GÖR DET SJÄLV-KIT Mad Millie Italian Cheese Kit Pris: Cirka 300 kronor Om du är sugen på att komma igång med osttillverkning är det smart att börja med ett kit som förser dig med allt du behöver för ändamålet. Precis som namnet avslöjar innehåller det här kitet ingredienser och recept för italienska ostar som mozzarella, ricotta, burrata och mascarpone. Du får bland annat med kalciumklorid, vegetariskt löpe, ostsalt och ostduk, så att du ska slippa tänka på den krångliga biten. Mad Millie Hard Cheese Kit Pris: Cirka 999 kronor Att tillverka hårdost är snäppet svårare och en betydligt mer utdragen process, men för dig som drömt om att till exempel kunna göra en egen cheddarost är det här en bra start. Precis som i Mad Millies kit för italienska ostar ingår alla produkter som du behöver (förutom mjölk) vilket gör steget till att bli en hemmatillverkare faktiskt är inom räckhåll. The Artisan Cheese Maker’s Kit Pris: Cirka 399 kronor Med det här kitet kan du enkelt göra mjuka ostar, bland andra mozzarella och ricotta men också getost och paneer. Innehållsmässigt är det snarlikt Mad Millies italienska kit, och du kommer troligtvis att lyckas oavsett vilket kit du väljer.