Utmärkt Malmö 1
friisgatan FRIISGATAN BINDER SAMMAN MALMÖ Bilfri
på sommarhalvåret och stans nya plats för häng i solskenet. Utbudet på Malmös mest levande gata hyllas av de boende. text och bild Filip Beijer Friisgatan binder samman Rådmansvången med Möllevången och har blivit en pulsåder i centrala Malmö. Gatan sträcker sig från Kapellgatan och Triangelns köpcentrum via Bergsgatan och rockklubben KB till Norra Parkgatan och klassiska Folkets Park. På dagarna fylls den av lunchätande och fikande Malmöbor och på nätterna byts folket ut mot en festande yngre publik som strövar mellan city och Möllan. I det här reportaget ska vi kika närmare på gatan som andas Malmö både ur ett historiskt, men också modernt perspektiv. Men vi börjar med en tillbakablick. Friisgatan fick sitt namn 1889 och är uppkallad efter dansken Hans Friis som flyttade till Malmö och ägde Möllevångsgården. Friis var en mångsysslare och öppnade bland annat upp en vin-och sprithandel på gatan. Han var också den som öppnade restaurang Tunneln, på en annan klassisk adress i Malmö, Adelgatan. Idag är Friisgatan gatan som erbjuder allt ifrån hajpad raw food och fransk gourmetmat till högljudd karaoke och plankstek. Från en trendig tatuerare till en feministisk sexshop och en källarloppis där tiden stått still sedan 90-talet. Och så har delar av gatan, den mest centrala vid Södra Förstadsgatan, blivit helt fri från bilar och trafiken har ersatts av folkliv och uteserveringsmyller och en och annan cyklist. Raw Food House Vi får gå tillbaka till 2007 för att gräva fram rötterna till vad som idag är ett av Malmös mest populära lunchställen. Då öppnade ägaren Linda Persson upp Raw Food House som kom att växa stort under några år. Från att ha varit två anställda jobbar idag 18 personer i företaget. – Linda hade en vision att göra världen till en grönare och skönare värld med sitt holistiska synsätt och maten. Därefter har hon fyllt på här i sju år och gjort allt från catering till workshops och alltid haft fokus på växtbaserad mat utan onödiga tillsatser, säger Adele Kamel, kommunikationsansvarig vid Raw Food House. På Raw Food House är det rått och råvarorna är hämtade från växtriket. Mejeriprodukter, gluten, alla tillsatser och raffinerat socker väljs helt och hållet bort och ersätts med grönsaker, rotfrukter, frukt, groddar, nötter, bär, alger, svamp, örter, kallpressade oljor och superfoods. Den röda tråden är närodlat och ekologiskt och idag har de skapat sig en ledande position på marknaden. – Man ska kunna komma hit utan funderingar på vad man inte kan äta. Här finns inget gluten, ingen laktos och inget socker. Man kan vara trygg med den kvalitetssäkringen helt enkelt. Vi är unika och var först i Sverige, säger Adele Kamel. Att gatan utanför Raw Food House blivit bilfri betyder mycket för restaurangen som kunnat expandera med uteservering. – Gatan har blivit uppmärksammad som en av Malmös finaste gator och har ett helt annat lugn än många andra i centrum. Folk promenerar, tar det lugnt och kommer hit för att fika eller ta en öl i en inte lika stressig miljö. Om man bara ska besöka Raw Food House en gång, vad får man inte missa? – Först och främst våra sommarrullar, men jag skulle ändå slå ett extra slag för efterrätterna och att förstå att man kan göra så god mat utan socker, gluten och mjölk och må hur bra som helst efteråt, säger Adele Kamel. Tatueringsstudion Malört Ett kort stenkast från Raw Food House ligger ett av gatans mest kreative nästen – tatueringsstudion Malört. Till Malört går du inte för att bläddra fram en ros eller en dödskalle i en pärm fylld av plastfickor på tatueringar. Nej, här jobbar tatuerarna kreativt i samråd med klienterna för att ta fram unika motiv varje gång. De tre som sitter med bläcknålen i handen är Amanda Chanfreau, Felicia Bååk och Lotte Thorød. Alla med ett större antal tusen följare på Instagram och erkända namn i branschen där de jobbar specifikt med sina egna stilformer. Gemensamt för de tre är att tatueringen är deras konstform. – Vårt koncept bygger på att allting ska vara skräddarsytt och designat efter kundens önskemål men också att det ska vara konstnärligt och unikt. Vi kopierar ingenting av andra och här finns inga färdiga motiv. Vi strävar efter att det ska vara unikt och är trogna våra egna konstnärliga uttryck, berättar Amanda Chantfreau. Väntetiden vittnar om att studion är populär och den som letar efter en spontantatuering får vända sig någon annanstans. Eller så får man ha koll på när det kommer gästtatuerare som öppnar upp för bokningar. – Det skiljer sig lite visserligen från vem man vill gå till men väntetiden är mellan ett par månader till ett halvår. Skyltfönstret som skyltar ut mot Friisgatan har varit Malörts i fem år och under tiden har studion blivit en självklar del av gatubilden. – Det märks att vi är på en central gata. Det rör sig mycket folk och visst gör vårt skyltfönster att folk känner igen Malört, även om man inte sett mer än just fönstret. Det tror jag förstås har gjort en hel del för oss och vårt rykte, att folk vet var vi finns, säger Amanda Chantfreau. 24