Utmärkt Malmö 1
GEMENSKAP BYGGER GRUNDEN FÖR SOCIAL HÅLLBARHET Ya
lla Trappan är ett kvinnokooperativ i Malmö som skapar arbetstillfällen för kvinnor som behöver en skjuts in i arbetslivet. Omtanke är kärnan i verksamheten. text Farida Ahmadi Högfeldt foto namn efternamn Yalla Trappan är ett arbetsintegrerande socialt företag för kvinnor och har tre verksamhetsgrenar: kafé/catering, syateljé samt lokalvård och konferensservice. Målet är att skapa arbetstillfällen och bidra till ökad ekonomisk självständighet bland utlandsfödda kvinnor som är långt från arbetsmarknaden. De blir erbjudna en praktisk arbetsträning i kombination med svenskundervisning i sex månader som finansieras av Malmö stad och arbetsförmedlingen. Utöver dessa verksamheter har Yalla Trappan flera andra pågående sidoprojekt i Malmö som till exempel en syateljé på Ikea. Det gamla aktivitetshuset Drömmarnas hus som ligger i Rosengård är i dag en ny arbetsplats. Här jobbar fem personer med catering vilket är en av Yalla Trappans verksamheter. Fatme Ibrahim jobbar som handledare i köket för catering och har varit med i Yalla Trappan sedan 2010. – Vi hjälps åt och vi bryr oss om varandra. Alla skapar något här i köket och vi bestämmer sedan tillsammans vilka maträtter som ska vara med på menyn. På cateringavdelningen lagas även kötträtter till skillnad från grannrestaurangen Yallatrappan som endast får laga vegetariska rätter i sitt restaurangkök. Cateringverksamheten blandar skånska ingredienser med smaker från Mellanöstern. På menyn syns bland annat rotfrukter smaksatta med skånsk senap och ramslök, paprikasås med chili från Yallas trädgård och kyckling med vårlök. – Vår salladsbuffé är säsongsbaserad och den innehåller chili och örter från vår egen trädgård som vi har odlat och skördat själva. Fatoush gillar jag extra mycket, vilket är en libanesisk sallad som består av sex grönsaker och chipsbröd smaksatt med mynta och citron. Kundkretsen är bred och sträcker sig från Malmö till Lund. Köksansvariga Johan Alexandersson har det övergripande ansvaret i cateringverksamheten och agerar även leveransombud emellanåt. – På tisdagar levererar vi soppor till Svenska kyrkan men det är också många företag och privatpersoner som beställer mat av oss. Visionen är att få fler cateringuppdrag, anställa fler kvinnor och odla mer som sedan kan användas till vår meny. För Fatme och Johan är maten och skapandet det bästa med jobbet. – Det finns många olika nationaliteter här och alla vill bidra med sin respektive matkultur men vi känner oss som en familj när vi jobbar. Vi skriver recept, skapar, testar och smakar tillsammans, berättar Fatme. Under våren och sommaren odlar cateringverksamheten tillsammans med sina deltagare i kökets trädgård. I trädgården finns örter som dill och koriander men där finns också chili, bönor, blomsterkrasse, solrosor, pumpa, zucchini, mangold och tomater. När det blir dags att skörda arrangeras också en stor skördefest. Johan inspireras av trädgårdsarbetet och önskar att det fanns ännu mer tid och plats för att odla. – Det är så fantastiskt att följa processen när man får den här helheten. I framtiden hoppas Fatme och Johan att släppa en kokbok men det är dyrt och tidskrävande och det lär dröja tills det blir av. Yalla Trappan i sin helhet expanderar dock hela tiden. Under våren öppnade stjärnkocken Titti Qvarnström tillsammans med sina kollegor The Smørrebrød Company i Malmö och får sitt rågbröd från serveringen Yallatrappan i Rosengård. Både Fatme och Johan ser fram emot att fler verksamheter öppnar i andra stadsdelar men är också överens om att inte släppa Rosengård som sin bas. 50