Utmärkt Malmö 1
text Sofie Strandberg JAKTEN PÅ DEN PERFEKTA TONI
CEN Den klassiska drinken gin och tonic har de senaste åren blivit helt omåttligt populär - och trenden verkar hålla i sig. Men att använda sig av fulgin och en avslagen tonic som legat i kylen sedan förra nyårsafton går inte för sig. Nu ska det vara ”rätt” gin och ”rätt” tonic. Förr användes tonic för att förhindra spridningen av malaria då den innehöll ämnet kinin - i dag är tonic en trendig smaksättare som finns i mängder av utföranden och som är mest känd för att användas i drinken gin och tonic. Några som är stora fans av den tidlösa drinken är entreprenörerna och malmöborna Fredrik Höglund, Timmie Gall och Niclas Mårtensson. Sökandet efter den perfekta tonicen hade pågått ett tag när killarna till slut insåg att det var lika bra att på egen hand tillverka och producera tonicen de letade efter. – Trots att vi är sjukt nördiga och hade köpt och provat all möjlig tonic så hade vi inte hittat den där perfekta kombinationen. Så vi började beställa hem ingredienser och därefter experimentera med olika kombinationer. Killarna, som inte har någon som helst erfarenhet rent yrkesmässigt inom mat och dryck, valde att göra ett syrup istället för en läsktonic. Läsktonics innehåller många gånger syntetiskt kinin, men i syrupet har man istället använt sig av äkta arom, det vill säga blötlagd kinabark som legat och dragit i några dygn. –Vi har verkligen jobbat för att få till en smakexplosion för vi vill att man ska ana smakerna av allt som är i. Många andra tonics har till exempel en smak som heter fläder och då är det just en bitter läsk med toner av fläder. Malmö tonic innehåller fläder, apelsin, lavendel, citronmeliss, citron och lime - detta gör tonicen väldigt speciell. – Att inte få tonicen för söt var också viktigt i processen eftersom vi avskyr en sötsliskig gin och tonic. Vi justerade sockermängden hur många gånger som helst innan vi satte det slutgiltiga receptet. När receptet var satt delade killarna ut tonicen, som fick namnet Malmö tonic, till nära och kära och frågade folk på Linkedin, Instagram och Facebook om de ville ha en provflaska. – Folk blev helt tokiga! Därefter, den 25 januari i år, började vi med försäljningen ute i butik. Det var helt sjukt första veckorna, vi stod och buteljerade tonic långt in på småtimmarna eftersom att affärerna sålde slut på nolltid. Tack vare Malmö tonics populäritet har trion nya idéer på gång. Bland annat står utveckling av konceptet och nya smaker på att göralistan. I juni släpptes summer edition som är en tonicsyrup gjord på bland annat grape, mango och äpple. Varför tror ni att det är just gin och tonic som blivit en så trendig drink? – Till stor del beror det nog på medvetenheten kring vad vi stoppar i oss. Samt att folk fått upp ett intresse i att experimentera i köket. Groggen idag ska inte vara en grogg, den ska vara en cocktail. Den ska pimpas ordentligt, ha fin garnityr, snygga glas etcetera. Och gin och tonicen är just en sådan drink där det finns så många vägar att gå. Vilken drink tror ni blir nästa gin och tonic? – Vi tror inte att gin och tonic kommer mista sin populäritet som den har idag. Visst, allting kommer och går, men gin och tonic är så i tiden. Man kommer snarare att börja mixtra med både ginen och tonicen. Vem säger att man nödvändigtvis behöver blanda tonicen med gin? Och ginen med tonicen? Malmö tonic-killarnas bästa recept på en gin och tonic: 3-4 cl Malmötonic 6 cl Hvengin 8-10 cl Kraftigt kolsyrat vatten (sodastreamat) Limeskiva Apelsinzest Rosmarinkvist Rikligt med is 32