Utmärkt Malmö 1
text Filip Beijer OVÄNTAD SUSHIBOOM I MALMÖ I hös
t öppnar inte mindre än sju nya sushirestauranger i Malmö. Därför vore det tjänstefel att inte ägna en sida åt sushi i detta nummer. Vi kan börja med att blicka åtta år tillbaka. Jonas Sjöstedt valdes till partiledare för Vänsterpartiet, Håkan Juholt avgick, prinsessan Estelle kom till jorden, Instagram blev en del av Facebook och köpcentrumet Emporia invigdes. Och så var frågan ”ska vi käka sushi?” betydligt vanligare än den är idag. Själv älskade jag sushi. Inte alltid för att det var jättegott var man än åt det, utan för att det var nytt och lite exotiskt och andades storstad. Man kunde ofta sitta och småmysa med sina tolv lunchbitar i fönstret, vid en bardisk och blicka ut på stadsmyllret, samtidigt som man fick intrycket att man åt fräsch mat. Det var trendigt. Men hur står sig sushin 2018? Hur het är den råa fiskbiten på det klibbiga riset jämfört med poké bowls, burgare och ramen, som det också finns gott om i Malmö? Om vi tittar på hur många sushirestauranger som öppnar i Malmö i höst så är svaret solklart. Och då får vi inte glömma att det inte precis är någon brist på sushi i Sveriges tredje största stad sedan tidigare. Från Slottsstaden till Västra Hamnen till Drottningtorget och Gustav Adolfs torg. Nej, det är inte rutten på Midnattsloppet vi pratar om utan platserna där de nya sushirestaurangerna öppnar i höst. Bland nykomlingarna på sushikartan hittar vi ingen mindre än världsmästaren i sushi, Pepi Anevski, som blir kock på Sushi Rebellion som öppnar på Mäster Johansgatan, Gamla väster. I höst öppnar han, Nina Bucin och David Anevski, som tidigare drev Red Fellas, upp sin första sushirestaurang tillsammans. Hur kommer det sig att ni satsar i Malmö, just nu? – Vi är födda och uppvuxna i Malmö. Vi har pratat om att göra detta tillsammans sedan 2007 men nu när Pepi flyttade tillbaka till Sverige kände vi att tajmingen var rätt. Han kommer att vara med hela vägen och eftersom han innehar titeln som världsmästare i sushi (2013, red.anm.) är hans medverkan en stor del av konceptet, säger Nina Bucin. Pepi Anevski kommer senast från jobb i Kina och Norge och innan dess har han arbetat för en stor franchisekedja på Cypern samt åkt runt i världen och utbildat kockar inom sushigenren. För gänget bakom Sushi Rebellion behöver inte sushin vara traditionell och att just vara lite rebelliska blir deras knep för att sticka ut i konkurrensen. – Vi strävar efter att man ska få uppleva något nytt i allt från maten till inredningen. Att man ska känna att det är lite oväntat. Med vår mixade skandinaviska och sydeuropeiska bakgrund kan vi göra något riktigt roligt av det, säger Nina Bucin och fortsätter: – Det är också viktigt för oss att du ska kunna komma in som du är. Om det är på lunchen eller för en festligare måltid, om du har kostym eller om du kommer i keps, solo eller i sällskap. Därför var det självklart att det inte skulle bli ett klassiskt hål i väggen för sushi. – Vi kommer inte vara en traditionell sushibar. Vi kommer också att satsa på varm mat, både kött, vegetariskt, fusion tapas, sushi och fisk. Vi känner att det gör oss unika, men sen vill vi inte avslöja för mycket, säger Nina Bucin. Vilka trender ser ni inom sushi just nu? – Min uppfattning är att det drar åt olika håll. Dels det vi gör och går i bräschen för med ett utvecklat större koncept och dels den här fast food-trenden med sushirullar som drar mer åt fast food-hållet. Här är alla nyöppningar i höst: Sushi Rebellion, Gamla Väster Zushi, Drottningtorget Icha Mochi, Gustav Adolfs Torg Fusion Sushi, Dragörkajen Sugoi, Industrigatan/Nobelvägen Aiko Sushi Express, Södra Förstadsgatan Rå Epok, Slottsstaden 30