Nöjesnytt Helsingborg 1
skaldjur Skaldjur är alltid lika gott och festlig
t att servera rakt upp och ner med några såser, ostar och ett gott bröd. Här hittar du också recept på soppa, vårrullar, sallad och andra klassiska skaldjursrätter. GRATINERADE OSTRON 4 portioner 8 ostron 1 dl grovt salt 1 msk hackad schalottenlök 1 tsk Arla® Svenskt Smör ½ dl Arla Köket® vispgrädde 1 äggula 1 tsk sambal oelek 1 tsk citronsaft salt Öppna ostronen och lossa från muskeln. Häll av vätskan och lägg tillbaka ostronet i den djupa skalhalvan. Häll grovt salt på en plåt och lägg ostronen stadigt på plåten. Sautera schalottenlöken i smör. Häll på grädde och koka ihop några minuter. Ta från värmen och låt svalna. Tillsätt äggula och sambal oelek, smaka av med citronsaft och salt. Fördela såsen på ostronen. Gratinera i ugn på 275° i ca 3min. Servera genast. VIENAMESISKA VÅRRULLAR MED RÄKOR 12 st 50 g glasnudlar 12 ark rispapper 1 morot ½ purjolök ½ gurka 100 g skalade räkor 2 msk hackad färsk koriander Såser: 1 dl Arla Köket® smetana 1 msk kinesisk soja 1 röd chili 1 vitlöksklyfta 2 msk strösocker ½ dl fisksås pressad saft från 2 lime Koka glasnudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj kallt och låt rinna av. Skala moroten. Skölj purjolöken. Strimla morot, purjolök och gurka. Blötlägg rispappersarken ett i taget ca 1 min och lägg på en skärbräda. Lägg på glasnudlar, grönsaker, purjolök, räkor och koriander. Rulla ihop till tajta rullar och ställ kallt. Blanda smetana med soja. Kärna ur och hacka chilin. Pressa vitlöksklyftan. Lös upp sockret i fisksåsen och limesaften. Tillsätt chili och vitlök. Servera vårrullarna med såserna. 44 | nöjesnytt NUDELSALLAD MED RÄKOR 4 portioner 150 g glasnudlar 2 msk soja 1 msk rostade sesamfrön 1 tsk sesamolja 1 msk flytande honung 4 färsk sparris 1 rödlök 1 ask sockerärter 4 rädisor 2 salladslökar 1 röd chili Topping 250 g skalade räkor 1 dl hackade cashewnötter 1 kruka färsk koriander 1 lime Dressing: 2 dl Arla® gräddfil 2 msk japansk soja 1 msk riven färsk ingefära 1 saft och skal från lime Börja med dressingen. Blanda ihop gräddfil, soja, ingefära och lime, ställ i kyl. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackning. Häll av och blanda med soja, sesamfrön, sesamolja och honung. Bryt av nedersta delen av sparris. Koka sparrisen 1 min, låt kallna. Dela på längden. Strimla rödlök, sockerärtor, rädisor och salladslök tunt. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda alla ingredienser med nudlarna. Toppa med räkor, cashewnötter, koriander, lime och dressing. LOBSTER ROLL 4 portioner 100 g hummerkött 1 msk Arla Köket® crème fraiche 1 msk majonnäs ½ tsk pressad citronsaft 2 droppar tabasco 4 korvbröd 2 msk Arla® Smör&rapsolja gourmet 1 saltgurka 8 blad gemsallad Dela hummerköttet i grova bitar. Rör samman hummerkött, crème fraiche, majonnäs, citronsaft och tabasco, ställ kallt. Stek korvbröden frasiga i smör&rapsolja. Dela saltgurkan i klyftor på längden. Fördela salladsblad, hummerröra och saltgurka i bröden. Servera gärna med chips. JORDÄRTSKOCKSSOPPA MED CURRY OCH SKALDJUR 4 portioner 600 g jordärtskockor 1 schalottenlök 1 äpple 2 msk curry 2 msk Arla® Svenskt Smör 6 dl hönsbuljong 2 dl Arla® vispgrädde Skaldjur 2 havskräftor 8 räkor med skal 2 pilgrimsmusslor Arla® Svenskt Smör 1 äpple rivet skal av 1 citron 2 msk olivolja färsk dill till garnering salt och peppar Skala jordärtskockor, lök och äpple. Finhacka löken. Skär skockorna och äpplet i bitar. Fräs lök, äpple och curry i smör. Tillsätt skockor och buljong och låt koka tills skockorna är mjuka, ca 10 min. Tillsätt grädde och koka upp. Mixa soppan och sila den genom en finmaskig sil. Smaka av med salt och peppar. Mixa soppan skummig vid servering. Skala kräftorna och räkorna. Dela kräftorna i mindre bitar. Salta och peppra pilgrimsmusslorna och stek dem i smör 1 min på varje sida. Dela dem och lägg i en skål tillsammans med kräftköttet och räkorna. Skala och skär äpplet i små tärningar. Blanda äpple, citronskal och olivolja med skaldjuren och fördela i djupa tallrikar. Häll soppan i tallrikarna och garnera med dill. RÄKRÖRA MED SMAK AV INGEFÄRA OCH CHILI 30 st 400 g skalade räkor grovt hackade 2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche 1 finhackad rödlök 1 rivet skal och saft av lime 2 msk sweet chilisås 1 tsk finriven färsk ingefära 1 surdegsbaguette Rör ihop ingredienserna till räkröran. Skär brödet i skivor och rosta dem i ugn eller brödrost. Fördela räkröran på bröden. KÄLLA: ARLA