Nöjesnytt_Kalmar 1
ENTREPRENÖRER EN OAS MITT I KALMAR DET NYA FIKET
MED ETT MEDVETET UTBUD Nöjesnytt möter en sprudlande Rabea Holzfurtner, 24 som läser andra året på programmet Visual Communication + Change vid Linnéuniversitet. Bredvid studierna har hon tillsammans med sin man Shahram Soltani, 27 startat kaféet OAS på Storgatan 26 i Kalmar. De är från Tyskland respektive Iran och har tillsammans gjort många resor världen över innan de hamnade i Småland i samband med studier. Kaféet med fokus på veganskt, organiskt och lokalproducerat fika öppnade i april tidigare i år och har redan skaffat sig en hel del stammisar. Intervjun är gjord på engelska och översatt till svenska. HUR FICK NI FÖR ER ATT STARTA ETT KAFÉ I KALMAR? – När jag var ute och reste var kaféer de ställena jag tyckte om att besöka. Jag drömde om att få starta mitt eget kafé och har alltid varit intresserad av att dekorera mat. Jag är glad att jag inte startade kaféet precis när vi flyttat hit. Man ska inte underskatta hur mycket tid det tar. Eftersom jag jobbat en del på kaféer förr hade jag åtminstone någorlunda erfarenhet. Jag besökte OAS premiäröppning den 21 april då Yara Maló spelade live. Man möttes av en bra stämning och fullsmockat med kafégäster. Inredningen var full av levande växter och ljus samt mycket textiler som fick en att känna att man trätt in hemma hos en kompis vardagsrum. Aldrig skulle jag gissa att de fått ihop inredningen på endast två veckor. JAG HAR HÖRT ATT NI BARA HADE TVÅ VECKOR PÅ ER ATT STARTA UPP KAFÉET INNAN ÖPPNING... – Ja, det gick väldigt fort. Det är ganska roligt, vi satt en dag med våra kompisar på en bar i början av april och berättade att vi skulle öppna det här stället. Och de undrade ”ahaa, öppnar ni någon gång till jul då?”. Och vi bara ”neeemen, faktiskt i april”, berättar hon skrattandes. ”OMG” var deras respons på det. Det blev två veckor av att ständigt hitta möbler och renovera. NI HAR TIDIGARE SAGT ATT NI FÖRSÖKER GÖRA KALMAR BÄTTRE, ELLER HUR? – Ja, Kalmar är ganska isolerat kan jag känna. Man har två val, antingen göra det bästa av situationen och påverka eller vara passiv och gömma sig i studieböcker i tre år. Förr när jag och Shahram var ute och reste mycket fick man inspiration hela tiden, nu måste man leta efter den. För det är så lugnt här. Jag tyckte också att det saknades ett kafé med lite senare öppettider och som har lite hälsosammare fika. SÅ, VART FÅR NI ER INSPIRATION IFRÅN? – En hel del inspiration har jag med mig från de resor jag har gjort. Jag har rest jorden runt och besökt länder i Australien, Asien, Afrika och även en hel del i Europa. Då jag redan har sett så mycket, så känns det skönt att komma till en sådan lugn och trevlig stad som Kalmar. Jag vet inte om jag kommer stanna här för evigt, men för ett tag i alla fall. Bredvid oss på fikabordet ligger en uppslagen atlas framför ett litet östasiatiskt Bonsaiträd. Det vimlar av olika sorters gröna växter på borden, i hörnen och till och med hängandes från taket som är täckt av en bambumatta. Det känns precis som att vi sitter i en oas, mitt i Kalmar stad. NI HAR MYCKET VEGANSKT OCH EKOLOGISKT PÅ ER MENY. – Ja, precis. Vissa saker är inte veganska, men vegetariska. Vi kan dock göra allt vi serverar veganskt. På resorna tillsammans med Shahram var det första vi gjorde att leta upp ett ställe med fräscha smoothies. Jag själv föredrar att äta veganskt och lite mer hälsosamma alternativ när jag fikar. Det är också roligare att laga vegetariskt även om jag själv äter kött ibland. Då måste det dock vara bra kött som är ekologiskt. – När man har ett företag inom matindustrin har man ett ansvar då man konsumerar och serverar större volymer av mat. Jag vill kunna ha bra samvete över det jag säljer. Många 26 | nöjesnytt