Nolltretton 1
NOTIS En dessertvåffla med EXTRA ALLT Solenergi m
er effektivt än östgötarna tror H frågetecken och föreställningar som länsborna har ela 33 procent av Östergötlands invånare tror att en solcellsanläggning är dyrare än det faktiska snittpriset och endast tre procent vet hur mycket energi solceller genererar. Detta kan man se i Vattenfalls ”Solrapporten Östergötland”. – Vi har tagit fram en Solrapport för Östergötland i syfte att reda ut de kring solceller. Exempelvis uppfattningen att det skulle vara enormt dyrt. Snittpriset för en komplett solcellsanläggning på en villa med ett tak om 33 kvadratmeter ligger på 120 000 kronor. Samtidigt är det en investeringskostnad som i de flesta fall har betalat sig redan efter 15 år. Vi vill slå hål på dessa myter som hindrar solenergin från att växa som energikälla i Östergötland, säger Lasse Ejeklint, Klimatcoach på Vattenfall. En annan vanlig myt är att vårt klimat med relativt långa och mörka vintrar, inte skulle vara lämpat för solenergi. – Solceller fungerar året runt och även om de skulle vara täckta av snö så förloras bara någon enstaka procent i energiproduktion. Dessutom är verkningsgraden något högre vid kalla temperaturer, till exempel under tidig vår. Vi vill att fler än tre procent av östgötarna ska inse hur stor solenergins verkliga kapacitet och nytta är i Sverige, oavsett årstid. (CL) D et har kommit en riktig somrig nyhet till Tropikhuset i Trädgårdsföreningen – nämligen bubbelvåffla. – Det är en mjukare dessertvåffla med extra allt. Den serveras som en kon och innehåller glass, grädde, härliga tillbehör och fin garnering. Den passar perfekt en varm sommardag och fungerar även toppen att dela med sina vänner, säger Carin Schultz som jobbar på Tropikhuset och fortsätter: – Jag hoppas verkligen att våfflan går hem hos Linköpingsborna, den är jättegod och finns i flera olika smaker samt en för barnen. Josephine Lindström, som också jobbar på Tropikhuset, nickar instämmande. – Jag tycker att bubbelvåfflan är godare än vanliga våfflor eftersom man verkligen får den där dessertkänslan. Det går även att få våfflorna veganska och glutenfria, säger hon. Vill man inte sitta på Tropikhuset och äta erbjuder de både hemkörning och take away. – Vi vill erbjuda bra service till våra kunder i dessa tuffa corona-tider och har därför börjat med hemkörning och take away i en större utsträckning. Vill man ta emot maten utanför kan vi komma ut och lämna den. Något annat som vi har börjat med är att man kan köpa matlådor som blev kvar från dagen innan till ett billigare pris. Det hjälper oss att minska matsvinnet och har blivit väldigt populärt, säger Josephine. MED EXPERTIS & KUNSKAP FORMAR VI DEN BEHANDLING DU SÖKER. Välkommen till någon av våra salonger i Linköping: • Storgatan 39 • i-Huset • Vasastan • Mjärdevi • Välkommen att boka på www.zigges.se eller 013-10 00 43 16 NOLLTRETTON Foto: Camilla Larsson Foto: Shutterstock