Nolltretton 1
MAT & DRYCK Ett trivsamt café med fokus på hantve
rket Text & Foto: Camilla Larsson Sedan 1939 har man kunnat gå till Lanemo Konditori & Bageri i Linköping för att unna sig en riktigt god fika. Redan från starten har de lagt stor vikt vid hantverket, grundat på bra råvaror, och idag erbjuder de allt från sallad till bakverk och tårtor. Det var konditor Per Lanemo och hans hustru Elsa som öppnade konditoriet för drygt 80 år sedan. Då pågick andra världskriget och det var en tuff tid, men att fika var ett naturligt sätt att umgås och de lyckades att etablera sin verksamhet i Linköping. Redan från start var de väldigt måna om en hög kvalitet på bakverken och att konditoriet skulle bedrivas i en trivsam miljö, något som kommande generationer har värnat om. Företaget har funnits på olika ställen i Linköping, men finns numer på Västra vägen. Sedan 2011 drivs konditoriet av den tredje generationen – syskonen Anna Lanemo Myhrinder och Ola Lanemo. – Det känns väldigt ärofyllt att få driva företaget vidare och förvalta farmor och farfars arv. Vi har verkligen försökt att bevara miljön och har dessutom varit noga med att låta stället vara ett traditionellt café, d v s inte utökat verksamheten genom att börja servera varma maträtter eller skaffa oss rättigheter, säger Anna. UPPSKATTAT CAFÉ Caféet har under åren blivit väldigt uppskattat vilket har resulterat i flera utmärkelser, bl a så blev de nominerade till Årets Företagare inom bageribranschen både 2018 och 2019. – Jag tror folk uppskattar att vi sätter ett värde i caféet och försöker att bevara originalet samtidigt som vi uppdaterar oss med nya trender, säger Anna och Ola fortsätter: – Vi lägger även stor vikt vid hantverket. Allt vi säljer tillverkas på plats – även dressingen till salladen samt krutongerna. För oss har det alltid varit viktigt att jobba på ett hållbart sätt med lokala aktörer förutsatt att de håller hög kvalitet på sina produkter. Hur ser utbudet ut idag? – Vi har både sötebröd, bullar, kakor, tårtor, bakelser, smörgåstårtor, räkmackor, landgångar, sallader och bröd. Och Estellebakelsen såklart, det var vi som skapade den till prinsessan Estelle. Vad får man inte missa hos Lanemo Konditori & Bageri? – Våra klassiska semlor och surdegsknuten. Ett säkert vårtecken – Bosses Glassbar har öppnat! Text & Foto: Camilla Larsson Ett tydligt vårtecken har kommit till Linköping – Bosses Glassbar har nämligen öppnat sin verksamhet för sommarsäsongen på Ågatan. Där säljs dagsfärsk glass på hemligt recept, och under åren har det blivit ett välkänt smultronställe i Linköping. När solen gassar och folk söker sig till hörnet av Ågatan och Platensgatan så vet man vad det är som väntar – nämligen glass från Bosses Glassbar. Glassen har blivit omtalad i hela Sverige. – Vi är väldigt noga med kvaliteten på glassen och vi tillverkar glassen varje morgon runt 03:00 så att den alltid ska vara dagsfärsk, säger Alexander Haglind, som driver Bosses Glassbar och fortsätter: – Nu när sommaren börjar närma sig har vi öppet som vanligt i stan men vi ber såklart våra kunder att hålla avstånd och visa varandra respekt i kön i dessa tider. Givetvis finns alla klassiska glassmaker på listan men i år har de även lagt till en och annan nyhet. – Vi har hasselnötscrunch som är en ny smak för i år och den tror jag verkligen kommer att bli en riktig hit. En annan nyhet är passionsfruktsorbet. Vi fortsätter även att sälja våra jubileumsmaker från 20 NOLLTRETTON förra året – blåbärssorbet, polkachoklad och kokoschoklad, berättar Alexander. Förutom på Ågatan kommer även Bosses Glassbar finnas både i Ikano-huset och i Loftahammar. – Vi kommer att göra om i Godishuset och öppna upp en enhet för Bosses Glassbar ut mot parkeringen. Detta tror vi stenhårt på och hoppas kunna öppna redan i maj, säger Alexander och fortsätter: – Vi har även utökat i Loftahammar med större disk och mer smaker där. Vad har ni för framtidsplaner? – Att utöka verksamheten ännu mer med ännu fler ställen. Men i år kommer vi att satsa hårt på att göra de ställen vi har ännu bättre. Någon glassmak du kan tipsa om? – Vår nyhet hasselnötscrunch. Den är riktigt bra!