Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Här kommer vintips
till lite vin i kanten. Nu har solen börjat lysa och vi ser fram emot lite varmare dagar. Det är äntligen dags att ta fram grillen och man kan sitta och njuta av ett glas vin på balkongen eller altan. I dessa tider så får vi hålla oss lite ifrån varandra, men lite god dryck får man väl ändå unna sig. Här kommer några av mina favoriter att köpa och prova vid dessa små njutningsstunder. /Text: Peter Lannesand MINUTY – PRESTIGE ROSÉ 2019 / Frankrike – Provence / Art.nr: 79353 / 169 :Denna härliga rosé är ett av Systembolagets absolut bästa roséviner. Visserligen kostar den lite mer än vad en standardrosé gör, men jag lovar att den är värd sitt pris. Så varför inte unna sig denna emellanåt. Vinet har en härlig örtighet med en smak av grape och persika. Den går alldeles utmärkt att avnjuta i solen eller varför inte till en härlig sommarsallad med kyckling som bas. Sötma Fyllighet Syra NASI GORENG MED OSTRONSKIVLING Det gröna Asien: Rain Lundström / Norstedts DU BEHÖVER: (4 portioner) 200 g ostronskivling (grovt strimlad) 1+2 msk ketjap manis 1 stor gul lök (hackad) 2 vitlöksklyftor (finhackade) 1 röd chili (finhackad) 100 g haricots verts (grovt hackad) 2 msk riven färsk ingefära ca 7 dl kokt ris 2 nävar böngroddar (ca 100 g) 4 salladslökar (hackade) 1 kruka koriander (grovt hackad) svartpeppar och neutral olja (till stekning) Till servering: 2 limefrukter & sambal oelek Stekt ris är den perfekta maten för kylskåpsrensning när du har rester av ris från dagen före. Faktum är att stekt ris praktiskt taget kräver att du använder kokt ris som är minst en dag gammalt. GÖR SÅ HÄR: Hetta upp olja i en stekpanna och stek svampen tills vätskan har stekts in och svampen börjar få lite färg. Sänk värmen, tillsätt 1 msk ketjap manis, rör om och stek ytterligare någon minut. Ta svampen ur stekpannan. Hetta upp olja i stekpannan och stek lök, vitlök och chili tills löken är transparent. Tillsätt haricots verts och ingefära. Stek tills bönorna precis börjat mjukna. Tillsätt riset och restrerande ketjap manis, rör om och stek ytterligare 2 minuter. Peppra ordentligt. Blanda ner ostronskivlingen. Toppa med böngroddar, salladslök, koriander. Pressa över lime vid servering och ställ en skål sambal vid sidan. De delar ut matlådor till sjukvårdspersonalen D en höga belastningen inom sjukvården gör att många i personalen inte hinner gå till lunchrestaurangen för att äta under arbetspassen. För att stötta har Linköpings Citysamverkan nu gått ihop med Tappra barn och de lokala krögarna i Linköpings innerstad för att samleverera färdiga matlådor till personalen. – De sliter för att rädda liv och hinner i vissa fall inte gå iväg för att äta. Allt fler åker till sjukhuset med matlådor men vi har nu gått ihop i city och samordnar alla matleveranser från innerstadens krögare. På det sättet slipper alla åka var för sig, säger David Nilsson, VD på Citysamverkan. Han fortsätter: – Om man som krögare är intresserad av att vara med är det bara att höra av sig till mig. Niklas Lillman, projektledare på 18 NOLLTRETTON Tappra barn, har redan nu kontakt med krögare som tillsammans kommer att donera ca 200 matlådor om dagen. David Nilsson och Niklas Lillman hoppas att många fler lokala krögare kommer att hoppa på samarbetet så att alla tillsammans kan göra skillnad och underlätta för sjukvårdspersonalen. – Tappra barn står på Stora torget i Linköping varje dag mellan kl. 14.3015.00 för att samla in matlådor från lokala krögare och leverera dem till sjukhuset, säger Niklas Lillman. PRIVATPERSONER KAN OCKSÅ BIDRA Även privatpersoner kan bidra genom att swisha Tappra barn på: 123 279 98 15 och skriva ”måltid” som meddelande. Då går pengarna oavkortat till matlådor till sjukhuspersonalen. (CL) CÔTES DU RHÔNE – BLANC 2018 / Frankrike – Rhonedalen Art.nr: 71947 / 125:Ett klassiskt vitt vin från Rhonedalen. Vinet har en fyllig smak som gör det perfekt som matvin. Smaken av honungsmelon och vitpeppar gör att vinet är perfekt till lite tyngre fiskrätter såsom exempelvis torskrygg, men även till kalv eller kyckling. Eller varför inte avnjuta den som den är med lite tilltugg av lax. Strävhet Fyllighet Syra FONTERUTOLI – CHIANTI CLASSICO 2017 / Italien – Toscana / Art.nr: 32229 / 139:Ett härligt vin som sällan gör en besviken. Jag tycker att denna årgång är lite bättre än vad den 2016 var. Chianti är ett klassiskt vin från Toscana och här finns de härliga tanninerna och frukten som ett vin från denna region skall ha. Vinet har även en kryddig smak som gör att denna passar perfekt till grillat kött med en härlig potatisgratäng till. Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl Foto: Shutterstock