019 1
KROGSAMTALET Text och bild: Ulf Hjelting BOULEBAR
– FORTSÄTTER LA RÉBOULUTION I mars 2017 öppnade Boulebar på Slottsgatan i Örebro. Hur ser framtiden ut? Vad händer i köket? Vad händer på boulebanan? Nollnitton har träffat David Fataki – marknadsansvarig för Boulebar i Örebro. Innergården vid Slottsgatan, som när den var nybyggd mest liknade något från forna Östeuropa, har nu blomstrat upp till något unikt i Örebro. Här finns bord, stolar, parasoll, en utescen och så givetvis boulebanor. Det andas Sydeuropa och innergården har definitivt något osvenskt över sig. Det är här vi träffar David Fataki, marknadsansvarig för Boulebar i Örebro. – Hej! Kul att du kunde komma. Vill du ha kaffe? En kaffekopp senare sitter vi vid ett bord inne på Boulebar som ännu inte har öppnat för kvällen. Ytterdörren är öppen. Ute närmar det sig tropiska temperaturer och två yngre tjejer travar ovetande in – enbart för att få beskedet av David att restaurangen är stängd. Ytterst vänligt, men lika bestämt ber han tjejerna att återkomma vid 17-tiden då allt öppnar. – Lunch serverar vi bara på fredagar, men sedan kan man låta den övergå i en tidig AW. Om man vill. Ingen lunch de övriga dagarna? – Nej. Örebro har så många bra lunchrestauranger, så vi har valt att inte servera lunch, förutom på fredagar, och lägger istället all energi på kvällarna, fredagarna och helgerna. I köket huserar den före detta landslagskocken Joel Englund. Nu är det några år sedan han ingick i landslaget. 36 NOLLNITTON – Det är snart tre år sedan jag slutade. När vårt andra barn kom, och med ett boende i Örebro, blev det ohållbart att vara med i landslaget som huserar i Stockholm. Joel har varit med sedan Boulebar öppnade 2017. – Menymässigt går vi allt mer mot ett vegetariskt, eller snarare veganskt innehåll. Det gäller att hitta ett proteininnehåll som är ekologiskt hållbart. Det är åt det hållet vi jobbar. Vi försöker även arbeta så närodlat det går, men med åtta enheter (läs restauranger), som kräver ganska stora volymer, är det inte helt lätt. Något från det franska köket som du saknar på Boulebars meny? – Njaee, inte direkt. Inför sommarens menybyte testlagade vi en rätt med sniglar, men den höll inte ända fram och fick inte någon plats på menyn. Så inga sniglar i vitlök och ett glas rödvin på Boulebar? – Nej, inte som det ser ut nu. Man kan säga att vi har en sydfransk inriktning på menyn. Dock så är det samma meny på vilken Boulebar du än besöker i Sverige eller Köpenhamn. Allt för att gästerna ska känna igen sig var de än besöker oss. Göteborg, Malmö, Stockholm… eller Örebro. Boulebar innebär givetvis att det spelas boule. Något annat vore missvisande. Banor finns både inom- som utomhus. Boule lär från början ha spelats av romerska legionärer i södra Frankrike. Spelet har med andra ord mångtusenåriga anor. Reglerna är enkla. En ”lille”, det vill säga en liten kula av trä, kastas ut. Sedan gäller det att på tre klotkast (singelspel) komma så nära som möjligt med de större kloten. Närmast vinner. Först att nå 13 poäng vinner. Finns det något man inte får göra på en boulebana? – I princip inte. Du får rulla klotet om du vill. Allra helst ska du kasta i en vid båge där klotet hamnar så nära som möjligt. Att kasta klotet, typ som en boll, är ingen bra idé. Den 9 till 11 augusti genomförs La Majonnaise, Sveriges största boulefestival enligt David Fataki, på Boulebar i Örebro. – Det kommer att bli fantastiskt och vi kommer att gästas av några riktigt, riktigt bra boulespelare. Mer än så vill jag inte säga. Sedan kommer det att vara så mycket mer än boule. Det blir mat, mingel, musik. Kan vem som helst spela? – Absolut! Treåringen får låna plastklot och kan spela med farfar. Boule är något för alla åldrar – ung som gammal. Hur ser hösten för Boulebar ut? – Vi finns ute på innergården så länge det går. Samarbetet med Stå och Fresh food om konserter fortsätter och vi har några bra band på ingående till utescenen. Sedan sätter vi gästen i främsta rummet. Det är full fokus från det att du stiger in här till det att du väljer att gå. Vi fortsätter med vår ”la réboulution”.