NG Sthlm 1
KROGNYTT TEXT: PELLE TAMLEHT SVENSKA BRASSERIER F
ÖRBEREDER ÖPPNINGEN AV GONDOLEN Landmärket i Slussen är snart tillbaka. LAGOM TILL HÖSTEN öppnar krogklassikern Gondolen återigen upp för gäster. Krogen har varit stängd i tre års tid för renovering och under denna tid tog Svenska Brasserier över ägandeskapet. Det första steget inför nyöppningen är taget genom rekryteringen av köksmästare Patrik Castillo. Patrik kommer senast från Leijontornet i Gamla Stan där han arbetat som köksmästare på La Ragazza. – Jag hann inte ens bli tillfrågad egentligen – så fort jag fick höra att Svenska Brasserier skulle öppna Gondolen på nytt tvekade jag inte en sekund. Jag hörde av mig och övertygade dem om att jag skulle få axla den här fantastiska rollen. Det kommer att bli galet kul, säger Patrik Castillo. TILLSAMMANS MED SVENSKA Brasseriers exekutiva kökschef Ola Stålnacke går Patrik nu in i den kreativa fasen för att ta fram konceptet för nya Gondolen. Rekrytering av kock- och servispersonal pågår även för fullt. PROJEKTÄGARE FÖR GONDOLEN är Matilda Jackson som efter öppningen av Riche Fenix ser fram emot att förvalta ännu en bit av Södermalm. – Vi har stora planer för att återigen göra Gondolen till den där restaurangen som alla känner till. Tillsammans med Patrik och Ola ska vi se till att den efterlängtade nyöppningen av Gondolen blir väl värd all väntan, hälsar Matilda Jackson. GONDOLEN INVIGDES FÖRSTA gången 1935 i Katarinahuset. Under invigningen ska dåvarande kung Gustav V ha kallat restaurangen för ”ett glasskåp under himmelen”. 1994 köptes restaurangen av familjen Lallerstedt som drev den fram till 2020 då restaurangen stängdes för renovering. Svenska Brasserier tog över stafettpinnen från familjen Lallerstedt under förra året och förbereder nu inför öppningen senare i höst. 68 NÖJESGUIDEN | NR 7, 2023 TOMMY MYLLYMÄKI OCH PI LE ÖPPNAR SOMMARTERRASS PÅ DJURGÅRDEN Stjärnkrögarna öppnar sommarpopupen Skippers Inn i anslutning till Aira. AIRADUON TOMMY MYLLYMÄKI och Pi Le gör med Skippers Inn en egemensam sommarsatsning ute på Djurgården. – Det blir friterad kyckling, skaldjur och massvis med andra härliga rätter. Båtplatser finns för gäster som kommer sjövägen. Skippers Inn är det perfekta stället att inleda de långa sommarkvällarna, säger Tommy Myllymäki. SKIPPERS INN LIGGER i direkt anknytning till tvåstjärniga Aira som också drivs av Tommy och Pi, men restaurangerna ska inte blandas ihop. – Såhär under sommaren känns det jättekul att kunna sänka garden och anamma en lite ledigare stil – på Skippers Inn kan gäster njuta av riktigt god sommarmat, eller bara slinka förbi för ett glas och lite tilltugg, säger Pi Le. TERRASSEN HAR PLATS för 40 sittande gäster via bordsbokning och ett begränsat antal bord för drop-ins. Bryggan som vetter in mot marinan längs långsidan av huset har plats för 100 gäster. Skippers Inn öppnar den 28 juni och håller öppet fram till den 12 augusti. Öppettiderna är onsdag till lördag mellan 17–23.