Lera SKÄRVOR Mutinas nya showroom, vårens hetaste
nyheter och skulptural keramik.
Lera KÄNSLA FÖR DETALJERNA Vi besöker Jonas Bohlin
s senaste skapelse Aira som nyligen belönats med Guldst
PROJEKT: RESTAURANG AIRA Q Den keramiska plattan
i köket kommer från CC Höganäs och finns i ytterligare två kulörer i restaurangen. # Bardisken i orangeriet är klädd i keramiska plattor av konstnären Cecilia Kraitz. Å PROJE K TFAK TA PROJEKT: Aira PLATS: Djurgården, Stockholm ANSVARIG ARKITEKT: Jonas Bohlin HANDLÄGGANDE ARKITEKT: Dinell Johansson MARKPROJEKTERING: Nivå landskapsarkitektur ÅRTAL: 2020 OMFATTNING: Ca 2 000 kvm 12 ret är 2016. Kocken Tommy Myllymäki och krögaren PG Nilsson ska öppna ny stjärnkrog. Jonas Bohlin planerar för pensionen när krogduon hör av sig. En byggnad i två volymer ska ritas och inredas på Biskopsudden på Djurgården i Stockholm. – Jag fick fria händer, med målsättningen att det ska vara en stjärnkrog åt Myllymäki. Att få fria händer är inte ett krav för att jag ska ta mig an uppdraget, men jag utför ju inte heller någon annans idéer, om man säger så, säger Jonas Bohlin. Den första skissen gjorde han på bussen på väg hem från mötet. – När du gör det spontant låter du den energi du har flöda utan krav och förväntningar. Sedan kommer en period när man ska vara duktig och börja ifrågasätta. Men det blir sällan bättre av det, så det slutar oftast med att man går tillbaka till den ursprungliga skissen ändå. De två volymerna, en lägre i betong med tak i ljust lärkträ och en något högre i corteen med sedumtak, är sammanlänkade med en förbindelsegång. Betongbyggnadens södra gavel har öppnats upp mot farleden med ett stort glasparti. I anslutning till betongbyggnaden finns ett orangeri med bar och sittplatser samt uteservering med markplattor av öländsk kalksten. – Det är ett utsatt läge, med tanke på väder och vind. Byggnaden måste klara det. Jag ville inte att det skulle kännas alltför stort och brutalt, då är det bra att dela in huset i två volymer. Jag har också inspirerats av en varvskänsla för att knyta an till platsen. ETT ÖNSKEMÅL gjorde att projektet skiljde ut sig från de flesta restauranguppdrag. – Det är ganska få sittplatser och väl tilltagna köks- och beredningsytor. Det är ju tvärtom mot hur det brukar vara, att man ska få in så många sittplatser som möjligt. LERA #1 2021
Lera PORTRÄTTET Keramikern Cecilia Kraitz fann sit
t konstnärliga uttryck i den uråldriga rakutekniken.
Lera KAKELSPANING Stylisten Josefin Tolstoy slår h
ål på myten om den vita kulörens brist på dimensioner.
Lera FORM & TEKNIK Arkitekten Daniel Östman klär m
öbler i keramik.
Lera SUMMAN AV DELARNA Hanna Westin Skogh och Emel
ie Solklippa har skapat en magisk värld i mosaik.
Lera FYRA JORDNÄRA INTERIÖRER Många finner inspira
tion i naturen just nu – vi listar de snyggaste interiö
Lera REPORTAGE Vi kartlägger keramikens livscykel
och finner styrkorna i ett mångtusenårigt material.
Lera KAKELDETALJEN OMA har inrett en klädbutik med
behoven som kommer med nätshopping i fokus.
Lera KRÖNIKAN Amanda Borneke skriver om materialin
venteringen som en tidsresa.