NG Sthlm 1
SNABBA KATTEN SATSAR PÅ NYTAPPAD ÖL Leoparden öpp
nar kattluckan. DEN NYA BAKFICKAN Snabba Katten erbjuder bland annat nytappad, ofiltrerad lager på tank. Ölen är lokalbryggd på S:t Eriks Bryggeri och levereras direkt till baren på Tegnérgatan 16. – Superfärsk öl i supersnygg miljö, kan det bli bättre? säger Jakub Vávra, krögare på Leoparden och Snabba Katten. PRECIS SOM PÅ såväl Leoparden som systerkrogen Bananas är det konstnären Jonas Nobel och arkitekten Fredrik Stenberg på Uglycute som har stått för interiören. Inspirationen för Snabba Katten har de hämtat från en målning av Prins Eugen från 1939. – När vi jobbade med Leoparden utgick vi från Prins Eugens målning Popplar som har ljusa, levande färger. Med Snabba Katten ville vi skapa en kontrast men som ändå håller ihop konceptuellt, och använde oss därför av en annan Prins Eugen-målning – I nödhamn – som är betydligt mörkare i färgskalan, berättar duon. Snabba Katten håller öppet tisdag till lördag mellan 16-01. FOTO: KIM SJÖBERG CADIERBAREN HYLLAR DEN SVENSKA NATUREN Äppelodlingar på Österlen, Norrsken, fiskebodar på Västkusten och de svenska fjällen ligger till grund för årets cocktailmeny. ALBIN EDBERG OCH SEAN EDEN TILL BRÄNNERIAN Stockholms Bränneri tar in två nya kreativa ledare. I SAMBAND MED att Stockholms Bränneris cocktailbar Brännerian inleds ett samarbete med Albin Edberg som blir ansvarig för Brännerians nya matkoncept, medan Sean Eden kommer in som ny Food & Beverage Manager. – Efter ett fantastiskt mottagande från stockholmare och besökare av vår stad så är vi nu redo att ta Brännerian till nästa nivå, säger Anna Wikner medgrundare till Stockholms Bränneri. MATMÄSSIGT LUTAR DET åt en fransk bistro med nordiska rötter. – Råvarorna blir mer lokala och hållbara och resulterar i mat som också kommer göra sig otroligt bra ihop med drinkarna från Sean och hans team, berättar Albin Edberg. DEN NYA MENYN presenteras i sin helhet från och med den 9 november. Brännerian ligger på Folkungagatan 136 och har öppet onsdag till och med lördag. 88 NÖJESGUIDEN | NR 11, 2023 CADIERBARENS NYLANSERADE COCKTAILMENY består av 15 drinkar som hyllar svenska skogar, gotländska raukar och äppelodlingar på Österlen. Allt illustrerat av konstnären Jan Vana. Även flertalet av glasen som drinkarna serveras i är speciellt framtagna i nära samarbete med svenska designers och glasblåsare. – Vår cocktailmeny är en resa som tar sin början i hjärtat av Grand Hôtel, från det ögonblick MISTER YORK TILL STOCKHOLM Tar över Jureskogs lokaler på Sveavägen. DEN SNABBT VÄXANDE hamburgerkedjan Mister York kommer till huvudstaden. Mister York startade som en hemmasnickrad food truck i Kalmar under pandemin 2020 då Gustav Haglund och Gustav Larsson bestämde sig för att gå sin egen väg. SEDAN DESS HAR kedjan expanderat till snart ett tjugotal restauranger i nästan lika många orter, och nu har alltså turen kommit till Stockholm. Mister York öppnade den 2 november på Sveavägen 47. du sätter din fot i lobbyn och som fortsätter när du sitter i Cadierbaren, öppnar upp menyn och bläddrar igenom de fantastiska illustrationerna, till det att du tar den allra första sippen. Allting är noga sammanvävt, från atmosfären till konsten och glaset till smaken, för att skapa en minnesvärd upplevelse, säger Anton Windmar som har arbetat i Cadierbaren sedan två år tillbaka. PÅ MENYN ÅTERFINNS bland andra den blåfärgade Aurora Borealis som med hjälp av isbiten lyses upp av ett grönt sken. En annat inslag är West Coast som består av en smakresa till Sveriges västkust i form av en ölsorbet. A HOUSE ÖPPNAR I SLAKTHUSOMRÅDET Vill med Börshuset skapa ett nav för områdets pågående omvandling. I FEBRUARI ÅTERÖPPNAR den klassiska byggnaden Börshuset som uppfördes i Slakthusområdet redan 1912. Här växer nu ett nytt nav fram i A house regi, och snart ska huset fyllas av såväl arbetsplatser som mötesytor för kreativ utveckling. – Börshuset blir motorn i den utvecklingen. När området utvecklas blir det också en naturlig förlängning av innerstadens puls, samtidigt som det här bildas ett helt unikt lager av kreativitet, säger Johan Almquist, vd för A house. FÖRST PÅ PLATS i Börshuset blir Bocuse d´ Or Team Swedens träningskök, som byggs upp som en kopia av det tävlingskök som används i EM- och VM-finalerna för kockar. A HOUSE DRIVER sedan tidigare också verksamheten i den gamla Arkitekturskolan på Östermalm, och dess huvudägare Atrium Ljungberg ligger i sin tur bakom utvecklingen av stora delar av Slakthusområdet. Framöver kommer A house att öppna ytterligare flera hus i Stockholm, också där med Atrium Ljungberg som hyresvärd.