Nöjesnytt Helsingborg 1
skogens guld Svamp som du hittat själv är såklart
det allra godaste men oavsett om du fyndat i skogen eller i grönsaksdisken är svampstuvning eller toast med smörstekt svamp oslagbart. KANTARELLSOPPA MED SYRAD GRÄDDE 4 portioner 1 liter färska kantareller 1 gul lök 50 g Arla® svenskt smör 2 msk vetemjöl 1 dl torrt vitt vin 7 dl vatten 1,5 msk kantarellfond 3 dl Arla Ko® syrad grädde 0,5 tsk salt 2 krm svartpeppar 1 ask krasse Rensa och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Fräs lök och ¾ svamp i hälften av smöret i en stor kastrull. Rör i mjölet och häll på vinet, låt koka ca 2 min. Tillsätt vatten och fond. Koka soppan på svag värme under lock ca 10 min. Häll ner syrad grädde. Smaka av med salt och peppar. Mixa soppan slät. Fräs resterande svamp i resten av smöret. Toppa soppan med stekt svamp och lite klippt krasse. Servera gärna med ostsmörgås SVAMPTOAST MED BACON OCH FÄRSKOST 4 portioner 600 g kantareller 1 bananschalottenlök 140 g bacon 2 msk Arla® svenskt smör 2 krm salt 4 skivor Levainbröd 100 g Arla® färskost naturell 0,5 kruka fäsk hackad gräslök picklade svampar Rensa svampen och dela stora svampar i mindre bitar. Skala och hacka löken. Tärna baconet. Fräs svampen i en torr, varm stekpanna tills all vätska kokat bort. Tillsätt hälften av smöret, allt bacon, lök och salt. Stek ytterligare 4-5 min på medelvärme. Ta upp svampen ur stekpannan och tillsätt resterande smör. Stek brödskivorna ca 3 min på varje sida. Bred färskosten på bröden och lägg på svampen. Toppa med gräslök och ev lite picklad svamp. 40 | nöjesnytt 28 | nojesnytthelsingborg.se SVAMP- & PURJOLÖKSPAJ 4 portioner 2,5 dl vetemjöl 75 g Arla® svenskt smör 0,75 dl Arla Köket Kesella® Kvarg FYLLNING 1 liter fräsk svamp 2 purjolökar 2 msk Arla® svenskt smör 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 4 ägg 2,5 dl Arla Köket® matlagningsgrädde 2 dl lagrad riven ost Mixa smör och mjöl i en matberedare till en grynig massa. Tillsätt kvarg och mixa till en slät deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kyl ca 30 min. Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda pajskalet 10 min mitt i ugnen. Skär svampen i bitar och purjolöken i skivor. Hetta upp smör i en stekpanna. Fräs svampen 5 min. Tillsätt purjolök och fräs ytterligare några minuter. Salta och peppra. Häll över i pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde och ost. Häll äggstanningen i pajen. Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 min. KANTARELLPASTA 4 portioner 1 schalottenlök 2 vitlöksklyfor 0,5 färsk chili 300 g färska kantareller 360 g pasta 25 g Arla® svenskt smör 1,5 dl torrt vitt vin 3 dl Arla Ko® vispgrädde 1 tärning svampbuljong Salt & svartpeppar 1 kruka färsk hackad persilja 2 dl nyriven parmesanost Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka chilin. Ansa och dela svampen i mindre bitar. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Hetta upp en stekpanna och fräs svampen tills vätskan kokat in. Tillsätt smör, lök, vitlök och chili. Stek ytterligare 3-4 min. Tillsätt vin och låt det koka in. Häll på grädden och smula ner buljongen. Koka på svag värme ca 5 min. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt lite pastavatten till svampen och blanda ner pastan. Strö över persilja och parmesan. Servera direkt. UGNSOMELETT MED SVAMPFYLLNING 4 portioner 8 ägg 3 dl Arla Ko® standardmjölk 1 dl Arla Köket® riven pizzaost 1 tsk salt 1 krm peppar SVAMPFYLLNING 500 g blandad färsk svamp 1 gul lök 2 msk Arla svenskt smör 3 dl Arla Ko® vispgrädde 2 krm salt 1 krm peppar 1 dl hackad färsk persilja Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft. Rör ihop ägg och mjölk i en bunke, tillsätt osten, salta och peppra. Häll smeten i en ugnssäker form och grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Rensa och tvätta svampen, skär den i mindre bitar. Skala och hacka löken. Fräs svamp och lök i smör i en stekpanna ca 5 min, salta och peppra. Häll på grädden och låt koka ihop ca 3 min. Servera omeletten med svampstuvning och en sallad. Strö över persiljan. KÄLLA: ARLA