Nöjesnytt Helsingborg 1
VINETS BÄSTA VÄN ÄR SVAMP Svamp passar bra till m
ånga rätter och serveras vin till middagen passar svamp möjligen än bättre. Anledningen är den femte grundsmaken umami, ett ämne som till och med förstärks om svampen torkats. Lagom med umami ger smakupplevelsen en stuns som viner gärna hakar på. De flesta av våra livsmedel innehåller umami men i svamp är koncentrationen hög. Andra umamirika livsmedel är till exempel tomater, sardeller och parmesan. Det är alltså inte speciellt svårt att få till goda maträtter eller kombinationer till vin. Men om man vill beskriva smaken av umami blir det genast lite knepigare. En bra association är smaken av buljong eller varför inte misosoppa. Fånga säsongen och njut av svamprätter som gratinerad kantarellsmörgås, sommarkantareller till smörstekt abborre, pasta med Karljohan och så vidare. Och som pricken över i ett väl valt glas vin. VITT VIN TILL KANTARELLSMÖRGÅS vitt vin BOURGOGNE CHARDONNAY J M BROCARD 2022 (BS 76083), Frankrike, 145 kr, 4+ av 5 Torr, fruktig smak av gula äpplen, vita persikor och mogen citrus. Inslagen av örter med rondör av brynt smör är riktigt trevligt. Smakrik, välgjort vin med fin längd och ett kalasbra pris. RAATS ORIGINAL UNWOODED CHENIN BLANC 2019 (BS 76612), Sydafrika, 189 kr 4 av 5 Torrt, fylligt vin som smakar av mogna gula äpplen, kiwifrukt och ananas. Addera drag av mineral, exotiska frukter som melon och lime. Lägg till en tydlig rondör av mognadstoner. Spännande kombination med svamp och till rätter som lagats med exotiska kryddor, som limegräs eller koriander. rött vin VALIANO CHIANTI CLASSICO 2021 (TS 92656), Italien, 165 kr 4 av 5 Fyllig rött med kärnig, stram röd fruktsmak, inslag av örter och tanniner som smakar sådär lätt torra så som man hoppas att en klassisk, bättre chianti ska presentera sig. Supertrevligt kärnigt vin som fullkomligen älskar sällskap av svamp. SAMT & SEIDE PRELLENKIRCHEN BLAUFRÄNKISCH 2020 (92291), Österrike, 219 kr beställningsvin 5 av 5 Medel/fyllig, nyanserad, rödfruktig smak av körsbär, inslag av mogna hallon och soliga blåbär, örter, mineral och fat. Fräckt, personligt rött från Österrikes stjärnproducent Dorli Muhr i Carnuntum. Passar som höstvin för sin generösa smak av skogsbär och örter. Lockar fram det bästa ur svamparna. Fler vinförslag till middagar med svamp. https://elkejung.se/9-viner-du-maste-provatill-svamp/ AV ELKE JUNG, OBEROENDE VINSKRIBENT, JOURNALIST, SOMMELIER OCH KONSULT. INSTAGRAM: @MYWINEBY HTTPS://ELKEJUNG.SE 38 | nöjesnytt 30 | nojesnytthelsingborg.se