Nöjesnytt Helsingborg 1
MAT & DRYCK Foto: Pressbild Stacky’s inleder sama
rbete med Meal Makers Som ett steg i ett ansvarsfullt hållbarhetsarbete och för att bredda försäljningen inleder nu Stacky’s ett samarbete med Meal Makers. Stacky’s föddes ur en idé om att mat kan vara smartare utan att behöva vara dyr eller komplicerad. Stacky’s har sedan starten utvecklat produktfamiljen och byggt varumärket genom försäljning direkt till konsument via egen e-handel. Nu tar bolaget ytterligare steg för att vidare bredda försäljningen som ett komplement till befintliga partners. -Det är viktigt att all mat vi producerat verkligen kommer till användning, eftersom varje måltid räknas. Tillsammans med Meal Makers smarta handelsplats skapar vi en genväg till köken runtom i Sverige, säger Mårten Göthberg försäljningschef på Stacky’s. Meal Makers erbjuder en digital marknadsplats med hållbarhet och miljö i fokus där offentliga verksamheter kan köpa livsmedelspartier på ett effektivt sätt. -Vi erbjuder våra samarbetspartners ett kostnadsfritt fönster mot livsmedelsbranschen, där de fantastiska miljö och hållbarhetsprojekt som varje år drivs i livsmedelsbranschen lyfts fram. Vi är nu stolta över att kunna erbjuda våra kunder svenska Stacky’s, säger Morgan Kroon medgrundare av Meal Makers. Convini närmar sig miljardomsättning Convini som är Europas ledande leverantör av obemannade måltidsbutiker och kaffelösningar på arbetsplatser, har vuxit kraftigt under de senaste åren. Convini noterar ytterligare ett rekordår 2022 med en omsättningsökning på hela 39 procent, till 750 miljoner kronor. Antalet måltidsbutiker ökade till 2 200 stycken, vilket motsvarar en ökning om 23 procent jämfört med föregående år. Familjeföretaget Convini grundades 1995 av Anders Enqvist och är idag ledande i Europa inom smarta mat- och kaffelösningar för arbetsplatser. Convini har haft en stark utveckling och tillväxt och noterar ytterligare ett rekordår 2022. Omsättningen för 2022 landar på 750 miljoner kronor vilket motsvarar en tillväxt på 39 procent jämfört med 2021. Detta innebär en ökning med 165 miljoner kronor mot Convinis tidigare rekordår före pandemin, vilket var 2019 då omsättningen landade på 585 miljoner kronor. - Vi har haft en mycket positiv utveckling de senaste åren och ser en fortsatt stark efterfrågan på våra tjänster, inte bara i Sverige utan även i Tyskland. Nu fortsätter vi resan mot att bli en självklar lösning på arbetsplatser i hela Europa, säger Mats Palmquist, VD på Convini. De faktorer som bedöms ligga bakom den kraftigt ökade försäljningen är en stark efterfrågan från arbetsgivare på smarta innovativa helhetslösningar för mat och dryck på jobbet. Många arbetsgivare ser ett stort behov att stärka sin konkurrenskraft för att attrahera och behålla sina medarbetare. Då är flexibla och attraktiva kontorsmiljöer och arbetsplatser, som bidrar till att höja medarbetarnas trivsel och välmående, en viktig ingrediens. Foodtech Innovation Network Emelie Olsson och Malin Komaiszko, från Innovation Skåne, projektledare för Foodtech Innovation Network. Foodtech Innovation Network arbetar för att öka innovationskraften i små och medelstora företag. Nätverket har nu över 100 medlemmar som får stöd att växa och bidra till framtidens livsmedelssystem. Livsmedelssystemet är en av de viktigaste pusselbitarna för att bidra till hållbar skillnad i världen. Vad vi äter, hur vi producerar och distribuerar mat har stor påverkan på vår gemensamma klimatpåverkan, sötvattenanvändning och på den biologisk mångfalden. För att möta utmaningarna krävs nya lösningar. Livsmedel är ett styrkeområde för Skåne och den ökande mängden innovativa bolag inom foodtech visar att regionen dessutom är stark på kombinationen livsmedel och tech. - Vi är glad att vi har lyckats samla så här många bolag och att vi dessutom kan se att arbetet som vi gör hjälper dem framåt. Vi har också samlat många olika kategorier av bolag, allt ifrån bolag som fokuserar på att använda restströmmar, till nya typer av förpackningslösningar, alternativa proteiner och drycker samt lösningar för hantering av vatten säger Emelie Olsson och Malin Komaiszko, från Innovation Skåne som är projektledare för Foodtech Innovation Network. Foodtech Innovation Network gör insatser på gruppnivå i form av nätverksmöten, kunskapsfördjupande seminarium och kurser men finansierar även individuella insatser direkt till bolaget, exempel på detta är provkörningar, analyser och förpackningsutveckling. Varje bolag har dessutom tillgång till en personlig tillväxtrådgivare som stöttar bolaget. 36 | nojesnytthelsingborg.se