Nöjesnytt Helsingborg 1
FRÅN TOMT GARAGE TILL TRENDIG RESTAURANG Den lill
a diskreta lokalen i Citadellet i Landskrona fick nytt liv när entreprenörerna bakom restaurang Smörtaxen flyttade in. Trion bakom Smörtaxen består av Elin och Sebastian Swärd samt Simon Tollesson. Det började med att entreprenörerna Sebastian och Elin, som äger kommunikations¬byrån Whyland, sökte kontor med möteslokal i sin uppväxtstad Landskrona. De hörde sig för bland sina Landskronakontakter och fick tips om garaget vid Citadellet. Text: Christel Molin Foto: Smörtaxen -De såg direkt en potential för mer än kontor i detta charmiga hus. De gillade att lokalen var rå och oinredd och började tänka restaurang på nedervåningen och kontor på övervåningen. Sebastian och Elin tog kontakt med mig som då arbetade på restaurang Vollmers i Malmö. Jag tände direkt på möjligheten att kunna skapa detta experimentella vardagsrum, säger Simon Tollesson, som ansvarar för restaurangen. Smörtaxen släpper sin nya vårmeny i början på mars. En kort meny som gästen förbokar med god mat, passande viner och inget matsvinn - det är Smörtaxens enkla koncept. En titt i menyn ger inspiration. Ord som hela rubbet, förfest, helkväll och smörrundan sätter igång fantasin. I skrivande stund håller de också som bäst på att renovera och uppdatera lokalen till vårens start. – Hela vårt tänk bygger på småskalighet med riktigt grym kvalitét. Det blev full¬bokat från dag ett och så har det fortsatt, vilket överträffade alla förväntningar. Med Smörtaxen vill vi skapa ett ställe som vi själva vill gå till. Det ska vara lekfullt, enkelt och hållbart. Här ska man som gäst kunna sitta kvar länge, prata med de andra gästerna och rentav spela spel ihop, fortsätter Simon. Ryktet om Smörtaxen spred sig snabbt i Landskrona. Idag har redan flera stamkunder fått en egen smörtax med sitt namn ingraverat. Alla bokningar sker via Instagram, och deras platser brukar gå åt snabbt. Till sommaren är det dock möjligt att komma hit och avnjuta mat i trädgården från deras kioskmeny och här finns inget bokningssystem utan man får dyka upp spontant, även om man får vara beredd på att man kan få köa en stund innan man kan få ett bord. *Smörtax (en liten bordstax på vars långa rygg det vilar en smörkniv) 38 | nojesnytthelsingborg.se