Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Visste du att det v
arje år produceras omkring två miljarder flaskor mousserande vin? Vad är det som skiljer de olika bubblande vinerna? Vad utmärker olika typer av mousserande vin? Här kommer lite inspiration för dig som ska välja bubbel till helgerna. Att utforska världen av mousserande vin bortom Champagne är som att öppna en skattkista av smaker och upplevelser. Oavsett om det är Prosecco, Cava eller Crémant finns det en bred variation att njuta av för alla smaker och tillfällen. Mousserande vin är synonymt med festligheter och speciella tillfällen. Champagne är kungen av bubblor kan man nog med fog säga. Men det finns en värld av andra mousserande viner att upptäcka. Här får du några av de mest spännande alternativen till Champagne enligt mig. Så nästa gång du lyfter ett glas för att fira, tänk på att det finnas annat bubbel också. Skål! Text: Peter Lannesand CLOTILDE DAVENNE – BRUT EXTRA CRÉMANT DE BOURGOGNE Frankrike, Bourgogne / Art.nr 7725 / 169:Här finner du ett bubbel med hög syra, hög sälta och högar med citrusfrukter! Sprakade och sprudlande bubblor fyllda med en fin nötig ton, nybakad croissant och gröna äpplen. Clotildes Crémant står i en klass för sig inom denna prisklass. Räkomelett Min barndoms jul – Astrid Lindgrens Julkokbok: Fredrik Eriksson / Norstedts Sötma Du behöver: (4-6 portioner) 1 litet knippe dill 3 msk majonnäs 1 tsk riven pepparrot 100 g räkor, väl avrunna 8 st ägg 1 dl grädde 1 msk smör salt och vitpeppar "Mycket av maten under julen är tyngre och fetare än den vi äter resten av året och en lätt räkomelett är därför en utmärkt lunch under helgen. Var noga med att inte grädda den för länge, den ska vara krämig och räkorna ska bara bli lätt ljumma." Gör så här: Finhacka dillen (spara lite dill till garnering). Rör ihop majonnäs, dill och pepparrot, och blanda ner räkorna. Vispa ihop ägg, grädde, salt och vitpeppar i en bunke. Värm stekpannan på medelvärme och lägg i smöret. Häll i omelettsmeten och stek cirka 2-3 minuter utan att det tar färg. Rör försiktigt i pannan under stekningen; omeletten ska fortfarande vara krämig på ytan. Lägg räkröran på omeletten och garnera med dill. Servera omeletten ljummen. Fyllighet Syra MASIA – CAVA RESERVA BRUT ORGANIC Spanien / Art.nr 52367 / 129:Ett krämigt och välkomnande bubbel med smak av mogen frukt såsom päron, äpplen och även lite melon. Är extra smarrigt till tapaskalaset, särskilt med tortilla och spanska kroketter på menyn. Sötma Fyllighet Syra MONTELVINI – IL BRUTTO ASOLO PROSECCO SUPERIORE SUI LIEVITI 2022 2022 / Italien, Venetien / Art.nr 2527 / 149:Gyllen Linds blev Årets Företagare Lillebrors bageri i Stockholm och Fabian Flinks Brödbod i Enköping kom tvåa och trea, men etta blev Linköpingsföretaget Gyllen Linds Bageri i Linköping när Årets Företagare i bageribranschen 2023 utsågs. Utmärkelsen har delats ut av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer sedan 2016 för att hylla den ledare som skickligt lyckats skapa stabilitet, lönsamhet, tillväxt och värde för sitt bageri eller konditori och som gjort något som sticker ut och kan inspirera kollegor i branschen. I år blev det blev Markus Larsson och Magnus Olsson på Gyllen Linds Bageri som hyllades med motiveringen: ”Att framgångsrikt leda i bageribranschen kräver mer än bara utmärkta bakverk. 16 NOLLTRETTON Årets vinnare har visat hur viktigt det är att ha en klar vision och förmågan att entusiasmera och förena ett team. En ständig strävan efter förbättringar, utveckling och att involvera hela teamet har gett goda resultat för den egna verksamheten och tjänar som inspirationskälla för hela branschen!” – Vi är fantastiskt glada och stolta över den här utmärkelsen. Att en jury med kompetens inom såväl bageri som företagande utsett oss till vinnare av det här fina priset och att de ser oss som inspirationskälla gör att vi sträcker lite extra på oss. Vi vill tacka alla våra medarbetare som hjälper oss till den framgångsresa vi är på nu – och självklart alla våra kunder. Utan dem skulle det här inte vara möjligt, säger Markus Larsson och Magnus Olsson. (TP) Här finner du ett mycket torrt vin som har en salt mineralrik smak tillsammans med sin naturliga fruktighet. Doften har de omisskännliga päronaromerna. Du är i Proseccoland närmare bestämt i Asolo med sin vulkaniska jordmån mitt i distriktet. Passar bra som apertif men även till viss lättare mat som fisk och skaldjur eller sallader, då det är torrt. Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl Foto: Sara Trus