Nolltretton 1
KROG KROGKRÖNIKA MISSA INTE I spåkulan inför 2024
Krogåret 2023 går mot sitt slut och det är dags att blicka fram mot 2024. Vi har tittat i tarotkorten, spåkulorna och kaffesumpen för att försöka utläsa hur restaurang- och utelivet kommer att utvecklas. Det är svårt att tyda tecknen, men vi gör ett försök. Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock Plötsligt ska alla dricka Aperol Spritz, dansa latinodans och ta en väntöl. Året efter kommer det helt nya trender. Och plötsligt kommer det en pandemi som ställer allt på ända. Att förutse vad som ska hända inom restaurangvärlden är minsann inte det enklaste. Det är ett skitigt jobb men någon måste göra det, och här kommer ett försök. Vi tittar på ett antal möjliga scenarier och bedömer chansen för att de ska inträffa. • Danstillståndet återinförs. Sannolikhet: Låg • Beaujolais gör comeback som den trendiga innedrycken. Sannolikhet: Låg • Ett antal av stans burgarställen slår igen. Sannolikhet: Hög • Det startas nya, coola klubbar på halvruffiga krogar. Sannolikhet: Medelhög • En av stans finare restauranger sätter upp en skylt med texten “Vårdad klädsel, ej träskor”. Sannolikhet: Låg • Det startas priskrig på stor stark. Sannolikhet: Medelhög • Det öppnar en förortspizzeria döpt efter en känd figur, typ Zorro eller Rosa Pantern. Sannolikhet: Hög • Det öppnar en nattklubb som bara spelar tryckare. Sannolikhet: Låg, tyvärr. • En ny mattrend med rötterna i Asien eller Sydamerika slår igenom. Sannolikhet: Medelhög • Linköpingsborna tar efter Norrköping och börjar säga “pomme” om pommes frites. Sannolikhet: Låg Nyår med grekiska förtecken Text & Foto: Mikael Carlsson På nyårsafton blir det återigen full fart och fest nere på Bielkegatan 1 när restaurang Olympia Da Vinci bjuder in till nyårsfirande. En välkomponerad meny med fina dryckesalternativ borgar för en härlig upplevelse och som grädden på moset blir det livemusik, dans och grekisk afton framåt kvällen. Och vem vet, det kanske kommer kastas en och annan tallrik också. På en av Linköpings äldsta restauranger, Olympia Da Vinci, kommer det nya året firas in med en ordentlig fest. Det har förberetts en spännande meny där du själv bestämmer hur många rätter du vill ha och där det kommer finnas sådana delikatesser som bland annat carpaccio på hjortfilé och hummersoppa att välja på till förrätt och den klassiska oxfilén eller hälleflundra till varmrätt. Tillhör du de som älskar desserter kommer du inte gå lottlös heller då det erbjuds en komposition med flera smådesserter. Priskrig på stor stark? Framåt kvällen, efter kl. 21.00, blir det sedan lite mera fest med grekisk livemusik och dans för de som vill. Och festen lär säkert hålla på långt fram på småtimmarna. – Vi ser verkligen fram mot detta och hoppas på en härlig fest, säger Michel Kotsamboikidis, ägare till Olympia/Da Vinci. När man är på Olympia Da Vinci kan man också passa på att prova några av alla de viner de erbjuder i sin under hösten nyöppnade vinbar. Här kan man välja att prova ett glas av något av alla de italienska eller grekiska vinerna man erbjuder men det finns också en lång lista med champagner. Istället för en aperitif kanske du ska passa på att göra en liten vinprovning före maten och testa några olika viner eller champagner. Michel och hans personal tar också gärna emot sällskap som vill komma dit enbart för en provning. Och så var det det där med krossade tallrikar. Att krossa tallrikar är en gammal tradition som sträcker sig ända bort till antiken. Det var då en ritual för att signalera slutet och början. Det är därför man i Grekland firar bland annat nyår genom att krossa tallrikar - det är ett sätt att välkomna det nya året som en början. NOLLTRETTON 31