Marknad Örebro 1
GASTRO TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILD KOPPAR
BERGS GÅRD I NÄRKESBERG – ÅRETS BÄSTA MÅLTID En sen augustikväll gästade vi, vackra, Kopparbergs Gård i Närkesberg. Ägarparet Karin och Per bjöd på en måltid med råvaror endast från gården. Paret hade fiskat i sjön, jagat i skogen och odlat på gården för att kunna skapa en välsmakande meny på sju rätter. Här åt vi årets bästa måltid i länet, år 2023. Vi hade lyckats få bord till en av de tidigt fullbokade, tiotalet, sittningarna. Gästerna samlades, förväntansfullt, på verandan, där en välkomstdrink serverades. Middagen sker i en ombyggd lada, med kök, matsal och veranda. I den vackert dukade matsalen väntade servitörer, vinkännare och kockarna. Måltiden börjar med en frisk Ceviche på abborre i en tallrik med syrat tomatvatten och libbsticka. Serveras tillsammans med en brödservering med skinka från en vedugnsbakad gris toppad med kycklingfett. Drycken en plommon Mirintini. Bra start. Detta följs av en tartar på dovhjort med en rökt olja, örtkräm, inlagd rotselleri och friterad potatis. Vinet ett bra matchande rött, Chateau de Grand Pré från Beaujolais. En utsökt vegetarisk rätt innehöll märgärtan med namn Zinkgruvan, vaxoch brytbönor, pocherat ägg, svarta vinbär med smörsås på en rågbröds miso. Till denna ett friskt vitt vin från Lazio i Italien, Monastero Suore Cistercenesi. Måltidens största behållning. Mer överraskande var mousselinen på Brax i en friterad zucchiniblomma på en bädd av syrlig potatis och tomat med en vitvinssås. Vi gillar starkt den friterade zucchiniblomman. Från Kanarieöarna kom vinet, Envinate Palo Blanco. Huvudrätten var får och lamm, vilka betat på gården, serverat med kålrotsskum, spritade bigarråer och lammsky. Lamm som bäst. Vinet en fyllig och väl passande La Stoppa från Trebbiolo i Italien. Desserten blev en perfekt avslutning med en tartelett fylld av älgörtscrème, gårdens olika plockade bär samt hö- och krusbärsglass. Vinet en lite söt Moscato d´Asti, Vittorio Bera e Figli. Till detta en enkel espresso. Denna, innovativa, måltid på Kopparbergs Gård med enbart egna råvaror överträffade, totalt, i smaker det mesta av vad som serveras på restaurangerna i vårt län. De serverade, i en sjurätters meny, årets bästa måltid, inom vårt län, 2023. Kopparbergs Gård 1700-tals gården ligger idylliskt omgiven av betesmark, ängar, blomväxter, ask- och lövskog, sluttande ner mot Hjärtasjön. Mia Jamesons bedrev här under drygt tjugo år gårdsbutik med ekologiska produkter, restaurang och marmeladtillverkning. Sedan 2018 drivs gården av, Stockholmsparet, Karin och Per. De fortsätter traditionen med en öppen och inbjudande Kopparbergs Gård. Växthus och ett flertal odlingar har skapats. Uppskattat genomförs marknader, konserter och restaurangaktiviteter. Närkesberg Närkesberg är en by i Askersunds kommun. Vintertid bor här 200 invånare medan det sommartid tillkommer tusentalet sommargäster. I centrum finns allaktivitetshuset Bergsgården. Inom ramen för Närkesbergs IK:s verksamhet sker ett stort antal allaktiviteter året runt. Populärt utflyktsmål är prisbelönta restaurangen, Krogen som inte finns, vilken drivs av välkända paret Davide och Sandra. ® 38