Marknad Örebro 1
DRYCK TIPS PÅ CHAMPAGNE INFÖR NYÅR TEXT: PAUL DAH
LGREN FOTO: PRESSBILD Champagne är en mytomspunnen, exklusiv, dryck som väcker känslor. Enligt Winston Churchill ska den vara kall, torr och gratis. Vi svenskar dricker varje år nära två miljoner flaskor champagne, varav hela en tredjedel till nyår. Louis Roederer Champagnehuset Louis Roederer är helt familjeägt och rankas som ett av de fyra främsta i världen. Huset har producerat champagne i 250 år. Framgången har sin bakgrund i att huset förfogar över stora egna vingårdar i Champagnes allra bästa områden. Årligen exporterar huset Louis Roederer tre miljoner flaskor champagne över hela världen. Collection 244 Champagnen beskrivs som ”Ytterst elegant i doft och smak med klingande ren frukt, läcker syra och lång, mineraldominerad eftersmak”. Collection 244 består av druvorna Chardonnay 42 procent, Pinot Noir 36 procent och Pinot Meunier 22 procent. Färgen är ljusgul och doften är riklig och fruktig med inslag av äpplen och bröd. Smaken är elegant, frisk och lång. 40 Champagnen passar utmärkt till fisk och skaldjursrätter och är helt ypperlig i sig självt vid tolvslaget. Diebolt-Vallois Denna egendom ligger i hjärtat av Cramant, nära Epernay, drivs av Jacques Diebolt och hans familj. Egendomen blev 1992 utsedd till årets champagneproducent av Gault Millau och därefter har efterfrågan på deras champagner varit oerhörd. Vi tas emot av dottern Isabelle som låter oss prova några av champagnerna. Champagnerna, baserade på Chardonnay, har en härlig elegans med den krämiga strukturen som är så typisk för Cramant. Blanc de Blanc Champagnen består helt av druvan Chardonnay. Doften är elegant med inslag av citrus och mineral. Smaken är frisk, lite torr, där bröd, citrus och äpple kan urskiljas. Vinstockarna är planterade i mycket kalkrik jord. En ung, fräsch och fruktig champagne lämplig som drink eller till lättare rätter. Kommer att göra en given succé på nyårsafton. Clotilde Davenne Clotilde Davenne, uppfödd på en bondgård, började tidigt intressera sig för och studera vin. Efter praktik kom Clotilde 1989 som vinmakare till Chablis och välrenommerade producenten J-M Brocard där hon stannade i 17 år. Sedan år 2005 sker vintillverkningen i eget namn, Domaine Les Temps Perdus. Clotilde vill ha kontroll över hela vinprocessen och är dagligen mycket aktiv ute på vinfälten. Vinerna är kända för sin elegans och rena friska syra. Cremant de Bourgogne Clotildes är förtjust i Champagne och detta vin har producerats enligt Champagnemetoden vilket resulterat i en torr, frisk och fräsch Cremant. Smaken har inslag av äpplen och citrus. Druvorna är Pinot Noir 60 procent och Chardonnay 40 procent. Passar utmärkt som drink eller till fisk och skaldjur. Ett mycket gott och prisvärt alternativ på nyårsafton. CHAMPAGNETIPS Champagne Champagne har en skyddad ursprungsbeteckning och produceras enligt en traditionell metod i distriktet Champagne. De tre komponenter som gör Champagnen så speciell är jordmånen, druvorna och tillverkningen. Vid våra besök kan vi se hur solen reflekteras i den bländvita kalkhaltiga kritan, en perfekt jordmån för Champagne. Staden Epernay är champagneproduktionens centra där de stora husen har sina huvudkontor och djupa källare. Louis Roederer – Collection 244 Nr 7602, 559 kronor Diebolt-Vallois Blanc de Blanc Beställningssortimentet Nr 88914, 419 kronor Mousserande tips Cremant de Bourgogne Nr 7725, 169 kronor