Omtanke 1
Äppelkaka med frosting 24 generösa bitar 4 äpplen
, gärna syrliga svenska 2 dl brun farin strö (150 g) 3 tsk malen kanel (8 g) 1 tsk malen kardemumma (4 g) ½ tsk malen ingefära 4 stora ägg 4 dl strösocker (360 g) 3 dl matolja (300 g) 6 dl vetemjöl (360 g) 2 tsk bakpulver (10 g) 1 msk vaniljsocker (10 g) ½ tsk salt Ingredienser frosting: 200 g rumsvarmt, mjukt smör 400 g naturell färskost 2 dl florsocker (120 g) Kolasås: 1 dl brun farin strö (75 g) 1¼ dl vispgrädde (125 g) Gör så här: 1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Fodra en långpanna, 30 × 40 cm, med bakplåtspapper. 2. Skala äpplena och riv dem grovt. Lägg det rivna i en skål och blanda med farinsocker, kanel, kardemumma och ingefära. 3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med en elvisp i en bunke. Vänd försiktigt in äppelblandning och olja med en slickepott. 4. Sikta ner mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt genom en finmaskig sil. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet med slickepotten. Fördela smeten jämnt i långpannan och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter, eller tills kakan är genomgräddad. Känn gärna efter med en sticka. Låt svalna helt. Kolasås: Koka farinsocker och grädde till kolasåsen på medelvärme under omrörning i cirka 10 minuter, eller tills såsen har blivit tjockare. Häll såsen i en skål och låt den tjockna ytterligare i kylskåpet i minst 30 minuter. Frostingen: Lägg smör och färskost till frostingen i en bunke. Vispa ihop till en krämig och jämn blandning med en elvisp, vispa gärna i några minuter. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt in det till en helt klumpfri frosting med slickepotten. Bred eller spritsa ut frostingen över kakan och ringla över kolasås. Skär upp i bitar och servera direkt, eller förvara inplastad i kylskåpet. Går bra att frysa in. Glutenfri: Byt ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix och 2 tsk fiberhusk. www.ssil.se | 63