NG Sthlm 1
RIKTIG, SVENSK, CIDER Spritmuseum har under 2020
lanserat sin nya utställning som handlar om våra svenska ciderpionjärer, ciderns historia i Sverige och hur man gör sin egen cider. Vi pratar med Anna Häggblom på Riktig Cider och Hanna Tunberg på Ciderfrämjandet för att mäta temperaturen på den omtalade och förhoppningsvis rådande ciderrevolutionen. TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN I takt med att svenska drycker ökar i popularitet generellt är även den svenska hantverkscidern på frammarsch. Till slut har fler upptäckt att svenska äpplen passar alldeles utmärkt för att tillverka cider på, och nya ciderproducenter etablerar sig över hela landet. Spritmuseums utställning Cider visar upp några av de pionjärer som utmanar uppfattningen om hur svensk cider kan smaka – en ny generation cidermakare som sätter råvaran, hantverkskunnandet och den lokala förankringen i fokus. Utställningen är tillgänglig till och med 13 september i år, den svenska cidern mycket längre än så. I RIKTIG CIDERS programförklaring står det att de vill sprida kunskapen om cider och visa att det handlar om kultur, kunskap och en fantastisk dryck som inte ska innehålla tillsatta smak- eller färgämnen. Och kanske framförallt att det ska tillverkas med respekt för råvaran, och kunskap om naturen och hantverket. Anna Häggblom och Ola Stålhammar grundade Riktig Cider i 2004 och är inne på sitt 16:e år som ciderrevolutionärer. Kanske Sveriges första sådana. Ni grundade Riktig Cider helt tillbaka i 2004, hur pass viktig och aktuell er programförklaring, nu idag och i jämförelse med då? – Så mycket har hänt sedan vi startade 2004. Då var det bara vi som pratade cider. I dag finns det ett jättestort intresse och det blir allt fler lanseringar på Systembolaget och även en allt större efterfrågan från restauranger. Kunskapen hos folk har ökat och man börjar prata om olika sorter av cider. Det är enormt roligt att få följa. Vi på Riktig Cider jobbar fortfarande för samma sak, att cider är jäst äppelmust och ingenting annat. I tillverkning kan det jämföras med ett vin med äpple som råvara. Cider är en dryck med mycket lång historia och till exempel i Spanien finns det ciderier med rötter från 1500-talet. I Sverige och även i andra länder har man pratat om en ciderrevolution de senaste åren. I Frankrike handlar det om att återupptäcka och ge värde till gammal kunskap, medan det i Sverige handlar om att faktiskt börja ta till vara våra äpplen och göra cider av dem. Jag tror att vi bara står i början av något mycket större. Det kommer att hända så mycket kring cider både i Sverige och internationellt. JAG INTERVJUADE SKÅNSKA producenten Fruktstereo för ett tag sedan och vi pratade om den svenska definitionen av cider. Att det får kallas cider bara det är 15 procents fruktinnehåll, medan traditionell, ”riktig”, cider snarare har 100 procent frukt. Jag frågar hur det kommer sig att Sverige kan ha en sådan snedvriden definition och hur det går med Riktig Ciders försök att få Livsmedelsverket att ändra på detta. – Ja, det är helt galet och jag antar att vi har några stora svenska dryckesproducenter som ligger bakom dessa regler. Tänk dig ett vin som innehåller 15 procent vindruvor! Men reglerna i Sverige har ändå skärpts, när vi började skulle det vara minst fem procent äpple för att få kallas cider! I Frankrike och Spanien är cider gjort på bara äpplen, men det finns inga gemensamma regler för cider, så varje land kan ha sin egen definition. Det blir förstås förvirrande för konsumenter när så olika produkter kan kallas för samma sak. Vi har försökt att driva frågan hos Livsmedelsverket och i riksdagen, men tyvärr inte fått något gehör. Det har varit en ganska dramatisk utveckling inom den svenska cidern under den här tiden som ni har försökt hålla den riktiga ciderns fana högt. Det har gått från Kopparbergs Cider till en växande skara mindre hantverksproducenter. Vad tycker ni om utvecklingen och hur pass håller sig vår inhemska cider på söta trädgårdsäpplen egentligen jämfört med de traditionella producenterna utomlands, som väl är det ni egentligen jobbar mest med? – Ja, i dag finns runt 30 producenter av svensk hantverkscider. Vi importerar cider främst från Frankrike, Spanien och England. Men har även producenter från Schweiz, Tyskland, Italien och till och med från Chile. All vår cider är gjord på 100 procent äpplen eller päron och naturligt jäst. I Frankrike och England finns så kallade cideräpplen som är mindre i storlek än våra vanliga äpplen och ofta har ett tjockt skal. Här finns även bittra cideräpplen som är ovanliga i Sverige. Man kan hitta bittra vildäpplen, men vi har inte odlat dessa sorter. Men i flera av de andra länderna vi jobbar med finns inte traditionen att odla särskilda cideräpplen, utan man gör cider av vanliga ätäpplen. Det finns otroligt många producenter som visar att det går hur bra som helst att göra cider av de sorter vi har i våra trädgårdar. Behövdes hantverksöl och naturvin som draghjälp för att svensk frukt skulle omsättas till bra, och som ni kallar det, riktig cider? – Ja, det känns så självklart att ta tillvara på våra äpplen. Så otroligt mycket frukt bara slängs och samtidigt som man drömmer om svensk vinproduktion. Men det tar också lång tid att lära sig att göra cider på våra äppelsorter och bygga upp en ny tillverkningstradition. Det är ett hantverk och det krävs också ett nyskapande. Öl kan man göra hela året, men för cider så har man bara en möjlighet per år. Ni, tillsammans med Ciderfrämjandet, har varit inblandade i Spritmuseums nya utställning om Hantverkscider. Berätta hur det gick till och era tankar om projektet. – Vi har under flera år haft ett fantastiskt samarbete med Spritmuseum. I år blir fjärde året som vi anordnar Cider-SM tillsammans och för varje år har kvaliteten på cidern blivit allt högre. Spritmuseum har även haft en mässa för NR 05, 2020 | NÖJESGUIDEN 37