Studentmagasinet-dec 1
S TUDENTMAGASINET DEC-2020 VÄLJ INTE BORT, VÄLJ B
ÄTTRE! Att få i sig för lite fibrer, fullkorn och grönsaker är enligt forskning en betydligt större hälsorisk än att äta för mycket kött. Ett enkelt sätt att äta hälsosamt – och hållbart – är att välja svenskt kött och äta vegetabilier som är i säsong. Livsmedelsverket rekommenderar max 500 gram tillagat rött kött i veckan. Detta motsvarar 4 portioner med 125 gram kött, eller 6–8 mindre portioner (à ca 60-80 gram) plus lite pålägg i form av exempelvis skinka, korv eller leverpastej. Kombinera med mycket av den svenska säsongens härliga grönsaker, frukter och bär samt nötter och rotsaker. Du behöver alltså inte välja bort – bara välja bättre. Visste du att de svenska kostråden om max 500 gram rött kött (gris, nöt, lamm, ren och viltkött) i veckan avser tillagat kött? Detta motsvarar 600–750 gram otillagat kött. Tips och smarta recept hittar du på www.svensktkott.se/500gram 35